Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Gestolen Nederlandse auto-onderdelen populair in Oost Europa

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Diefstal_auto-onderdelen.jpgDiefstal van auto-onderdelen neemt hand over hand toe en wordt een hardnekkig probleem. Volgens de BOVAG is Nederland op dit moment zelfs de speeltuin voor rondtrekkende dievenbendes die de gestolen spullen vervolgens in Oost-Europa op de markt brengen. De dieven hebben het daarbij vooral gemunt op high-tech onderdelen zoals airbags en navigatiesystemen. Wat dekt jouw autoverzekering?

Het alarm gaat af

Verschillende organisaties waarschuwen dan ook voor de sterke toename in het aantal diefstallen. ‘Ging het bij dealers eerst om tien tot twintig auto's, nu gaat het om soms wel tachtig auto's in één nacht,' zegt René Engelen van verzekeraar Bovemij. Maar niet alleen dealers zijn het slachtoffer, ook particulieren worden steeds vaker getroffen. De schade is inmiddels opgelopen tot 300 à 400 miljoen euro per jaar.

Pakkans klein

Volgens de Bovag zijn de dieven ook nog eens ongrijpbaar. Dit komt omdat het gaat om rondreizende bendes die het ene moment toeslaan in Noord-Nederland en het andere moment weer in het zuiden. Vervolgens zijn ze binnen een dag in het oosten van Europa om de goederen te slijten. De pakkans is dan ook zeer klein. 

Het kan echt iedereen gebeuren

De dieven slaan in het hele land toe, zo ontdekte een speciale projectgroep van de verzekeraars. Maar dat is dan ook het enige wat duidelijk is. Er valt verder geen lijn in te ontdekken. Er is geen merk wat populairder is dan een ander merk. De ene keer is het een Kia en de andere keer een BMW, dan weer een Renault of Mercedes. Ook is er geen duidelijk favoriet auto-onderdeel aan te wijzen. De dieven stelen alles: airbags, stuurwielen, velgen, navigatiesystemen, noem het maar op.

Wat dekt jouw autoverzekering?

Wil je dat jouw auto goed verzekerd is tegen dit soort diefstal dan moet je hiervoor een beperkt-casco of all-risk verzekering afsluiten. Deze verzekeringen vergoeden de schade aan je auto bij diefstal. Zijn onderdelen in je auto door de autofabriek ingebouwd, dan zijn deze standaard tot een maximum bedrag verzekerd. Kijk dus goed in de polisvoorwaarden van je autoverzekering om niet voor verrassingen te komen te staan. De verplichte WA-autoverzekering geeft geen dekking voor diefstal. Zie ook de veelgestelde vragen op Poliswijzer.nl over schade en eigen risico.

Alle autoverzekeringen vergelijken

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 21 april 2020

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie