Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Moderne technieken zorgen niet voor minder schades

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Parkeersensoren, rijbaanassistent en hulp bij het remmen zijn moderne snufjes die zorgen voor minder schades. Eigenlijk moeten we zeggen, dat ze zouden moeten zorgen voor extra veiligheid en minder schades. De moderne technieken vergroten de kans op schades namelijk. Het is geen ‘flauwekul’ onderzoek geweest waaruit dit blijkt, want het komt vanuit de serieuze schadebranche. Waar komt het door? 

auto schades

Volgende de Branchemonitor Schadesector 2018-2030 heb je met een auto zonder moderne snufjes 14% kans op schades. Met de moderne technieken 23% kans. Een groot verschil dus en het verschil zou in het voordeel moeten zijn van de moderne technieken. De komende jaren wordt er voor € 250 miljoen meer aan schades verwacht. Hiervan zou de helft veroorzaakt worden door slimme sensoren. Het probleem is dubbelop. Er ontstaan meer schades door de technieken en doordat de technieken ook beschadigd kunnen raken bij een ongeval, wordt de schadelast per ongeval ook nog eens hoger. 

De grootste dader van meer schades is het ‘ADAS-systeem’

Het grote verschil in aantal schades wordt natuurlijk wel ergens door veroorzaakt. Het vingertje wijst naar de ADAS-systemen. De afkorting staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Dat zijn de camera’s aan de voorkant en de achterkant van de slimme auto’s. Dit systeem kan voorkomen dat de auto afdwaalt naar een andere rijstrook of remt als het noodzakelijk is. Ook bieden ze hulp bij het inparkeren. De systemen zijn niet per se slecht, maar de bestuurders weten niet hoe ze het moeten gebruiken om de kans op schades te verkleinen. Door extra veiligheidsmaatregelen wordt het eigenlijk juist onveiliger op de weg. Mensen zijn namelijk geen robots. Het is wennen aan nieuwigheden. 70% van de bestuurders gebruikt de technieken verkeerd. 

auto schades

Heb vooral vertrouwen in jezelf

Een achteruitrijcamera zorgt voor een kleinere kans op een ongeval. Maar alleen als je de camera extra gebruikt. Je moet natuurlijk gewoon blijven opletten. Blijf dus zelf op de gebruikelijke manier de parkeermogelijkheden en de afstand tot obstakels inschatten. Door aanvullend de camera te gebruiken, daalt de kans op schades aanzienlijk.

Verdiep je in de technische snufjes

Heel vroeger was het de auto starten, de richtingaanwijzer proberen, de radio aan en rijden maar. Bij de moderne auto moet je eigenlijk eerst een uitgebreide cursus doorlopen voordat je de weg op kunt. Pak voor de grap maar eens het instructieboekje van jouw auto uit de nog gesloten verpakking in het dashboardkastje en verdiep je in de mogelijkheden en de opties. Waarschijnlijk is er meer mogelijk dan je weet. Een verplichte cursus voordat je een nieuwe auto krijgt is een manier om de schades in te dammen, maar is het ook realistisch? Waarschijnlijk niet! Toch moeten we met z'n allen het aantal schades indammen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 11 september 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie