Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Grotere kans op autoschade op een parkeerplaats

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

autoschade.jpgParkeerschades zijn niet de grootste kostenposten, maar zijn wel de meest voorkomende schades. Maar liefst 40 procent van de schades aan auto’s hebben op de één of andere manier te maken met het parkeren. Let dus goed op bij het inparkeren, het wegrijden van een parkeerplaats en het rijden tussen parkeerplaatsen door. Een autoschade ligt altijd op de loer.

Parkeerschades

Het wegrijden van een parkeerplaats is een verkeershandeling waar de meeste schades mee worden veroorzaakt. Dit blijkt uit onderzoek van Allianz en auto-onderdelenfabrikant Continental AG. Van alle parkeerschades wordt 80 procent van de schades veroorzaakt tijdens het weer wegrijden van een parkeerplaats. Het zal hierbij hoofdzakelijk gaan om het achteruit rijden vanaf een parkeerplaats weer de openbare weg op. Naar verhouding zijn het de kleinere autoschades, maar hierbij gaat het niet om schades van tientallen euro’s, maar honderden of zelfs duizenden. Bij een kleine autoschade is een auto spuiten vaak al noodzakelijk. Dit maakt schadeherstel kostbaar.

Welke voertuigen richten de meeste schades aan?

Niet verwonderlijk zijn het de auto’s waarbij de bestuurder moeite heeft om overzicht te houden. Het gaat namelijk om de SUV’s en de bestelauto’s. In 30 procent van de parkeerschades zijn de bestuurders in deze auto’s de veroorzakers van het ongeval. Je ziet deze auto’s steeds vaker, dus zal het aandeel van deze auto’s in het aantal parkeerschades in de toekomst nog verder toenemen.

Vooral 65-plussers hebben moeite met parkeren

Vooral automobilisten vanaf 65 jaar dragen bij aan het grote aantal parkeerschades. Zij veroorzaken namelijk naar verhouding drie keer zo vaak een autoschade als de groep bestuurders tussen 25 en 64 jaar. Dat is een riant verschil.

Welke schades komen het meeste voor?

Vooral de bumpers moeten het ontgelden. Bij de meeste parkeerschades wordt er een bumperschade geclaimd. Op de tweede plaats staat lakschade, op de voet gevolgd door deuken. Verder staan in de top vijf twee schades die geen raakvlakken hebben met het parkeren, namelijk ruitschade op vier en hagelschade op nummer vijf. Vooral de hagelschade kan in de toekomst zorgen voor een stijging van de premies voor autoverzekeringen. Extreme weersomstandigheden komen namelijk steeds vaker voor.

autodiefstal.jpgZorg voor een goede autoverzekering

Ook de beste chauffeur kan een autoschade veroorzaken. Eén moment je aandacht laten verslappen kan al voldoende zijn. Sommige schades kun je ook gewoon niet voorkomen. Ook niet door goed op te letten. Je bent verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt geen dekking voor autoschade aan jouw eigen voertuig. De uitgebreidere WA beperkt casco biedt naast dekking tegen aansprakelijkheid ook een vergoeding voor een aantal in de polisvoorwaarden opgesomde schadeoorzaken. Parkeerschades niet, maar bijvoorbeeld wel ruitbreuk, diefstal van je auto en stormschade en hagelschade. De WA casco is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze verzekering vergoedt ook jouw autoschade door een ongeval en parkeerschade door jouw schuld.

De WA Casco verzekering is dus de slimste keuze, maar het is natuurlijk ook de duurste verzekeringsvorm. De premie moet wel redelijk zijn. Je betaalt geen honderden euro’s per jaar voor een uitgebreide autoverzekering voor een auto met nog maar een waarde van een paar duizend euro. Wees niet te snel tevreden! Ga voor de beste autoverzekering tegen de laagste premie. Je kunt gebruik maken van onze vergelijker op Poliswijzer.nl. Kies de beste autoverzekering en je hoeft niet wakker te liggen van een autoschade.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie