Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Is een tweedehands elektrische auto een optie?

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 4 minuten

De automobilist die op een subsidie van 6000 euro voor zijn elektrische auto rekende, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Minister Wiebes maakte er korte metten mee. We moeten oppassen voor versubsidiëring van de elektrische auto. We kunnen in de komende jaren beter zorgen dat de markt voor tweedehands auto’s zich ontwikkelt, schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer. Vooruitlopend op die plannen heeft Poliswijzer.nl alvast een vergelijking gemaakt van de kosten van een tweedehands elektrische auto. 

tesla-x.jpg

Het kabinet beslist eind april over het klimaatakkoord. Dan wordt duidelijk met welke lasten mensen en bedrijven te maken krijgen. Wordt rijden veel duurder of valt het mee en wil je aan de doelstellingen bijdragen? Overweeg een tweedehands elektrische auto. 

Wat kost een tweedehandse auto jou per maand?

Iedere maand schrijven wij een blog met als titel: ‘Wat kost een auto per maand". Bijvoorbeeld de Tesla X. Als je de kosten vergelijkt met bijvoorbeeld met een Volkswagen Golf vallen gelijk de hoge kosten per maand op voor de elektrische auto in het eerste jaar. Dat komt door de hoge afschrijving van de elektrische auto. Deze beide auto’s verschillen namelijk meer dan € 1157 aan maandkosten in het eerste jaar. Maar met een tweedehands elektrische auto weegt de afschrijving minder zwaar mee. Wij laten je het voordeel van een tweedehands elektrische auto graag zien aan de hand van een berekening. We gaan niet uit van een dure Tesla, maar een betaalbare Nissan Leaf.

Wat kost een Nissan Leaf uit 2017 per maand?

Wij berekenen hieronder wat een twee jaar oude Nissan Leaf je per maand kost. 

nissan-leaf.png

Wat ben je kwijt aan afschrijving?

De Nissan Leaf kostte begin 2017 ongeveer € 32.000. Twee jaar later komt de koopsom uit op ongeveer € 22.000. Voor de berekening gaan we er vanuit dat je de auto 5 jaar houdt en in 2025 weer verkoopt voor € 12.000. De afschrijving bedraagt dus € 10.000. Per maand bedragen de afschrijvingskosten: € 10.000 / 60 maanden = € 167.

De kosten van de Leaf aan energie en belasting 

Dit hebben we al uitgezocht voor onze blog over de maandelijkse lasten van een nieuwe Nissan Leaf. Bij 15.000 kilometer per jaar komen de kosten aan brandstof ongeveer uit op € 1125. Per maand komt het dus neer op € 93,75. Je betaalt voor deze auto geen motorrijtuigenbelasting. 

elektrische-auto.jpg

Autoverzekering voor elektrische auto is goed betaalbaar

Hier kun je voordeel op behalen. Wij vergelijken autoverzekeringen en weten dat de verschillen tussen verzekeraars groot zijn. Met 8 schadevrije jaren betaal je voor de WA casco autoverzekering een premie vanaf € 21 per maand. Maar de premie hangt natuurlijk wel sterk af van het aantal schadevrije jaren. Door goed te vergelijken pak je voordeel. 

Wat kost een tweedehands Nissan Leaf jou per maand?

Opgeteld komen we op € 281,75 inclusief brandstof. Natuurlijk is dit nog maar een deel van het verhaal. De onderhoudskosten komen er nog bij. Als je het vergelijkt met een auto op fossiele brandstoffen ben je goedkoper uit. Een elektrische auto bevat namelijk minder bewegende onderdelen in vergelijking met de auto’s op fossiele brandstoffen. De accu kan juist weer een zwakke plek zijn. De levensduur kan 20 jaar zijn, maar dat moet in de toekomst nog maar blijken of dit ook echt zo is. Een tweede probleem met de oudere accu's is de actieradius. In oudere modelen elektrische auto's kun je minder kilometers rijden op een volle accu. Zie het als een geheugenkaartje ze worden steeds kleiner en de opslagcapaciteit wordt steeds groter.

Een tweedehands elektrische auto lijkt dus zo gek nog niet, vooral als je geen last meer hebt van de hoge afschrijving op de elektrische auto in de eerste twee jaren. Zoals uit ons voorbeeld blijkt is een tweedehands elektrische auto rijden goed betaalbaar. En je helpt ook nog mee aan het behalen van de klimaatdoelen. Het is een druppel op een gloeiende plaats, maar drupjes dragen ook bij.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 21 maart 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Toon Maxwell ()

Is er op een 2de hands elektrische auto ook subsidie. We horen/lezen in de media wel hierover maar kunnen niks terug vinden. Weet uvraad?

Opmerking van de redactie op 28-06-2019
Hallo Toon,

We hebben iets meer informatie nodig om hier antwoord op te kunnen geven. Misschien is het een idee dat je via info@poliswijzer.nl meer gegevens over de elektrische auto achterlaat, zoals om welke auto het gaat en het bouwjaar? Dan proberen het voor je uit te zoeken!

Groet,

Team PW
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie