Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Leeftijdsdiscriminatie bij het afsluiten van een autoverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Ouderen betalen meer voor hun autoverzekering vanwege hun leeftijd of worden door verzekeraars zelfs geweigerd. Mag dat zomaar en wat kun je doen om een verhoogde premie te voorkomen? 

Kassa: ouderen maken minder schade, maar betalen meer

Afgelopen zaterdag schonk consumentenprogramma Kassa aandacht aan leeftijdsdiscriminatie door autoverzekeraars. Een bestuurder van 70 jaar veroorzaakt volgens schadecijfers minder ongevallen. Toch rekenen veel verzekeraars een leeftijdstoeslag omdat ze een groter risico zouden vormen. Niet alleen bij ouderen komt het voor dat ze meer moeten betalen vanwege hun leeftijd. Het gebeurt ook bij jongeren, zo blijkt uit eerder onderzoek van Poliswijzer.nl. Het beleid van verzekeraars kun je niet veranderen, maar je kunt wel een verzekeraar kiezen die een eerlijke premie in rekening brengt. Ook straf je door het vergelijken en overstappen de discriminerende verzekeraars.

gemiddelde-premie-autoverzekering-moneyview.PNG

'Genoeg aanbod om te vergelijken'

In Kassa werd het Verbond van Verzekeraars aangesproken op haar beleid. Waarom betaalt een 85-jarige 81% meer dan iemand van 35, terwijl een 85-jarige maar 4% meer schade maakt dan iemand die 50 jaar jonger is? Uit onderzoek van Moneyview blijkt verder dan ruim 40% van de verzekeraars ook een leeftijdsgrens hanteert. Dat gebeurt vanaf 70 jaar en riekt dus naar leeftijdsdiscriminatie. Volgens Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars is hiervan geen sprake. Hij benadrukte tijdens de uitzending: "Er is genoeg aanbod voor ouderen en ze kunnen de verzekeringen gemakkelijk vergelijken. Ook is het geen gegeven dat een ouder persoon altijd een hogere premie betaalt. Bij sommige verzekeraars is een 30-jarige klant duurder uit.”

De vergelijking die Kassa maakt met de premies van autoverzekeringen en het gemiddelde schadebedrag zou niet kloppen. Voor verzekeraars zou het schadebedrag minder belangrijk zijn dan de kans dat ouderen een schade maken. Het gemiddelde schadebedrag zou nogal kunnen verschillen door de jaren. Daarnaast letten verzekeraars er wel op dat de autoverzekering ook voor ouderen betaalbaar blijft. Daar is de no-claim een goede manier voor.

Verzekeraars mogen hun eigen spelregels bepalen

Het staat verzekeraars nog steeds vrij senioren te weigeren of een hogere premie te vragen. Zij mogen zelf bepalen wat ze voor de autoverzekering in rekening brengen. Discrimineren mag niet, maar het is nog niet zo eenvoudig om dit aan te tonen. 

Betaal je extra voor de autoverzekering door je leeftijd? Beloon deze verzekeraars niet, en stap over naar een andere verzekeraar. Zo houd je ook nog eens geld over.

Reken automobilisten af op schadeverleden, niet op leeftijd

Veel oudere verzekerden hebben in de loop der jaren een flink aantal schadevrije jaren opgebouwd. Het is een grote teleurstelling als ze vervolgens juist meer moeten betalen. Ze betalen dus al jaren keurig de premie, hebben niet of nauwelijks schade geclaimd en als ‘dank’ krijgen ze een hogere rekening omdat ze 70-plus zijn. Dit is op z’n zachtst gezegd onredelijk en een goede reden om op te stappen bij de betreffende verzekeraar.

Het CBR bewaakt de rijkwaliteiten van senioren met tests waar senioren de vaardigheden moeten aantonen. Ben je niet meer vaardig genoeg voor autorijden? Dan wordt het rijbewijs niet verlengd. De verzekeraars hoeven dus ook niet op de stoel van het CBR te zitten.

ongeval.png

Voldoende keuze

Ook als je op leeftijd bent, zijn er nog steeds voldoende verzekeraars waaruit je kunt kiezen. Op Poliswijzer.nl staan verzekeraars op volgorde van de premie: de goedkoopste bovenaan. Uiteraard letten we hierbij ook op de kwaliteit van de autoverzekering. Aanbieders die in verband met de leeftijd een hoge premie rekenen, komen waarschijnlijk niet gunstig uit de vergelijking. Op deze manier ontmoedig je ook het discrimineren door verzekeraars.

Tip van Verbond van Verzekeraars 

Vergelijk de autoverzekeringen niet alleen als je een auto koopt, maar ook als je ‘m een paar jaar hebt. Misschien kun je de cascodekking beter laten vervallen? Of wie weet ben je ergens anders veel goedkoper uit!

Kun je hulp gebruiken bij het vergelijken van de autoverzekering? Wij zitten elke werkdag van 9.00 tot 17.30 uur klaar om jouw vragen te beantwoorden!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 1 september 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie