Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Ouderen en jongeren betalen meer voor de autoverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

auto - ouderen.jpgOp 14 augustus hebben wij onderzocht waar jongeren tegenaan lopen bij het verzekeren van een auto. Zij kunnen moeilijk een autoverzekering afsluiten. Hier is veel aandacht voor geweest in de media. Een andere partij heeft vervolgens onderzocht hoe het zit met de autoverzekering voor ouderen. Uit dit onderzoek blijkt dat ook ouderen in de hoek zitten waar spreekwoordelijk de klappen vallen. Zij betalen namelijk gemiddeld ook een veel hogere premie.

Waar lopen jongeren tegenaan?

Uit ons onderzoek blijkt dat jongeren (18-jarigen) bij 10 van de 44 onderzochte verzekeraars niet terecht kunnen voor een autoverzekering. Bij de verzekeraars waar ze wel terecht kunnen, is het ook nog goed uitkijken. De premies kunnen onredelijk hoog zijn. Eén verzekeraar bracht maar liefst € 424,56 per maand in rekening bij de jongeren. Achteraf bleek dit een fout in hun website te zijn. Maar van de onderzochte verzekeraars brengen 5 verzekeraars een premie in rekening van € 200 tot € 300 per maand. Dit is voor de goedkoopste verzekeringsvorm, namelijk de WA-autoverzekering. Deze verzekeraars kunnen naar onze mening beter jongeren weigeren in plaats van dergelijke onredelijke premies in rekening brengen. De goedkoopste verzekeraar brengt € 73,90 per maand in rekening.

Waar lopen ouderen tegenaan bij het verzekeren van een auto?

Ouderen lopen tegen een vergelijkbaar probleem aan. Ze hebben een beperktere keuze in autoverzekeringen die ze af kunnen sluiten. De verzekeraars waar ze wel terecht kunnen, brengen een hogere premie in rekening. Bij welke leeftijd het keerpunt ligt is niet te zeggen. Verzekeraars hanteren namelijk hun eigen criteria. Een 80-jarige kan tot wel 50 procent meer betalen in vergelijking met een 65-jarige. Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn de oudere automobilisten gemiddeld vijf tot tien euro meer kwijt per maand. Maar de verschillen kunnen veel groter zijn.

auto - vandalisme.jpgWaardoor zijn de premies hoog of weigeren verzekeraars verzekerden?

Verzekeraars kunnen de hogere premie of het weigeren van verzekerden verklaren. De automobilisten met de minste autoschades is de groep tussen 61 en 65 jaar oud. Per miljoen gereden kilometers veroorzaakt deze groep gemiddeld 4,2 ongelukken. Automobilisten van 81 jaar en ouder zitten op 31 ongelukken per miljoen gereden kilometers. Dat is nogal een verschil. Jonge bestuurders tot 24 jaar oud richten 5 keer vaker schades aan in vergelijking met de leeftijdsgroep tussen 30 en 59 jaar oud. Dat verklaart dus ook een hoop.

De standpunten van verzekeraars zijn te onderbouwen met statistieken. Hier is dus geen sprake van discriminatie. Sommige verzekeraars vinden bepaalde risicogroepen niet passen binnen hun beleid. En dat mogen ze vinden. Gelukkig blijft er voldoende keuze over. Er zijn namelijk tientallen verzekeraars met hun eigen acceptatiebeleid en premiestelling te vergelijken.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie