Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

De Volkswagen wordt het vaakst gestolen, maar met de Lexus RX heb je de grootste kans op diefstal

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Je kunt de pech hebben dat net jouw auto wordt gestolen. De kans hierop is in 2020 weer kleiner geworden. Er worden namelijk steeds minder auto’s gestolen. De kans op diefstal van je auto is ook afhankelijk van het merk en type. Vooral Volkswagens zijn in trek, tenminste dat lijkt zo. Met de Lexus RX 450h is de kans op diefstal naar verhouding het grootst.

Lexus RX

In januari schreven we al over de meest gestolen auto’s van 2020. We zijn nu dieper in de statistieken gedoken om er achter te komen met welke auto je de grootste kans op diefstal loopt. De Volkswagen Golf en Polo worden het vaakst gestolen. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat deze auto’s ieder jaar weer in de top 5 van meest verkochte wagens staan. We kijken nu naar het aantal gestolen auto’s afgezet tegen de verkoopcijfers van de afgelopen jaren.

In vijf jaar tijd is het aantal gestolen auto’s met 35% gezakt

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) houdt de cijfers over diefstal van motorrijtuigen bij. Uit hun statistieken blijkt dat vorig jaar ruim een derde minder is gestolen ten opzichte van 2015. Dit is waarschijnlijk voor een groot deel het gevolg van betere autobeveiliging. Ook moderne toepassingen, zoals de auto starten met een vingerafdruk, ontmoedigen het stelen. En natuurlijk het op afstand kunnen zien waar jouw auto is.

Wat is de kans op diefstal?

Het antwoord op deze vraag is niet te achterhalen als je alleen kijkt naar het merk en type auto die het meest is gestolen in 2020. Deze cijfers moeten namelijk worden gecorrigeerd aan de hand van de verkoopcijfers. Alleen op deze manier kun je bepalen hoe groot de kans op diefstal van een bepaalde auto is. Het is logisch dat er meer VW polo’s zijn gestolen dan Ferrari 812 GTS. Van de laatste auto’s zijn er namelijk veel minder in Nederland. Ferrari verkocht wereldwijd 10.000 auto’s in 2020. Van de VW zijn er alleen al in Nederland 44.000 verkocht in 2020.

diefstal-auto-onderdelen.png

Welke auto’s zijn naar verhouding het meest gestolen in 2020?

Van de meest gestolen auto, de Lexus RX 450h, zijn er vorig jaar 54 gestolen. Dat lijkt weinig, want van de VW Golf zijn in 2020 maar liefst 459 gestolen. Toch is het risico het grootst met de Lexus, omdat er veel minder van op de weg zijn. De kans op diefstal voor eigenaren van deze Lexus is 1 op 47. Dat is zeer groot. Bij de VW Golf is de kans 1 op 743. 

Merk en type

Aantal gestolen in 2020

Kans op diefstal

Lexus RX 450h 54 1 op 47
Toyota C-HR 188 1 op 103
Toyota RAV4 181 1 op 162
Audi A1 116 1 op 264
Mazda CX-5 123 1 op 267

Kans op terugvinden ook het kleinst bij de Lexus RX

Van de Renault Clio is de kans het grootst dat je jouw auto weer opspoort. Namelijk 40% wordt weer teruggevonden. Ook de auto’s van Volkswagen scoren hierop goed met percentages boven de 34%. De kans op het terugvinden van de auto is het kleinst bij de Lexus RX 450h. Slechts 11,1% van de gestolen auto’s van dit automerk dook in 2020 weer op. Voor deze auto is een goede autoverzekering dus érg belangrijk.

Met de WA beperkt casco of de WA casco autoverzekering verzeker je het diefstalrisico van je auto. Kiezen voor uitsluitend de WA autoverzekering geeft een premievoordeel, maar bij schade of diefstal sta je zelf voor de kosten. Bespaar dus door het vergelijken en niet door het beperken van de dekking. Ook als je niet in een Lexus RX 450h rijdt.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 5 mei 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie