Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Deze auto’s zijn het meest gestolen in 2020

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Sommige auto's worden vaker gestolen dan andere.  Met de juiste autoverzekering betaalt de verzekeraar de kostenpost, maar toch heb je het liever niet. Vooral met een VW en een Fiat 500 ben je de ‘Sjaak’. Deze auto’s zijn namelijk het meest gestolen in 2020, zo blijkt uit onderzoek van Interpolis.

diefstal-auto-onderdelen.png

We beginnen met goed nieuws uit het onderzoek. Er zijn minder auto’s gestolen dan in 2019. Traditioneel zijn de VW’s populair. De SUV’s en de Toyota’s zijn met een opmars bezig in de top 10. In huizen wordt er door corona veel minder ingebroken. De criminelen hebben zich mogelijk laten omscholen tot autodief. Ook bij het aantal gestolen auto's is er een daling, maar die is minder hard als je het vergelijkt met de daling in woninginbraken.

Welke 5 auto’s zijn het meest gestolen in 2020?

1.    Volkswagen Golf
2.    Volkswagen Polo
3.    Fiat 500
4.    Renault Clio
5.    Toyota RAV4

Autodieven houden niet van onzinnige kilometers

Ook is gekeken waar de auto’s zijn gestolen. Duitse auto’s (bijvoorbeeld VW en BMW) zijn populair in Oost-Europa. Dat is ook terug te zien aan de locaties waar ze hoofdzakelijk zijn gestolen. Ze worden namelijk vooral gestolen in gebieden dicht bij de Duitse grens. Onderin Nederland doen de Italiaanse (Fiat) en Franse (Renault) auto’s het goed bij de dievengilde. In de Randstad gaan ze niet voor het exporteren van de auto’s, maar in loodsen worden de auto’s gestript en in onderdelen verkocht. Daar zijn ze dus niet zo kieskeurig.

De cijfers vertellen maar een deel van het verhaal

In de top 5 van meest verkochte auto’s zitten steevast de Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo. Niet zo gek dat deze auto’s ook meer worden gestolen dan bijvoorbeeld de Mazda 2. Alleen al in 2020 verkocht VW 20.000 keer de Polo en de Golf. Van de Mazda 2 zijn in 2020 maar 900 verkocht. Het is logisch dat het merk en type waar de meeste auto’s van rondrijden ook naar verhouding vaak worden gestolen. Er worden nauwelijks Ferrari ’s gestolen in Nederland, omdat er niet zoveel van rondrijden.

auto - slot.jpg

Andere trends: hybride en  keyless entry

Ze staan weliswaar niet in de top 5 maar zijn wel populair voor dieven: hybride auto’s. Op zich wel logisch, omdat er in Nederland relatief veel van rondrijden. Ook zijn ze  populair voor de export. Een andere trend is dat auto’s met Keyless Entry twee keer zoveel kans hebben om gestolen te worden. Heb jij zo'n wagen waarbij je de autodeur ontgrendelt en de motor start zonder dat je ooit de sleutel uit je zak hoeft te halen? Bewaar de autosleutels dan altijd op minimaal 6 meter van je auto en op een centrale plek in je huis. Een keyless entry systeem werkt doordat de sleutel continu een signaal naar je auto uitzendt. Dieven hebben apparaten waarmee ze dit signaal opvangen en kopiëren. Of bewaar de sleutels in een speciale beschermhoes voor autosleutels. Deze beschermhoesjes blokkeren het signaal van de sleutel.

De dalende trend zet voort

Sinds 2010 is het aantal gestolen auto’s sterk gedaald. In de jaren ’90 werden er jaarlijks 30.000 auto’s gestolen, in 2019 ging het om ruim 7.000 stuks. Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de standaard ingebouwde startonderbrekers in nieuwe auto’s. Het beroep van de autodief is gevaarlijker geworden. Zeker nu de technieken ook voorhanden zijn om auto’s te traceren op één meter nauwkeurig.

Gelukkig kun je het stelen van je auto meeverzekeren in de autoverzekering. Met de WA beperkt casco is je auto verzekerd tegen onder andere diefstal van en inbraak in de auto. Laat je dus niet langer bestelen door een te dure autoverzekeraar en kies een betaalbare autoverzekering met een ruime dekking. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie