Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Minder verkeer in 2020 en toch meer aanrijdingen met dieren

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Auto’s worden steeds meer dé ‘angstgegner’ van wilde dieren. De auto’s komen vaker in aanrijding met bijvoorbeeld herten, wilde zwijnen en reeën. Dat is natuurlijk erg zielig voor de dieren. Je kunt niet van ze verwachten dat ze eerst naar links, rechts en dan weer naar links kijken voordat ze een weg oversteken. Niet alleen de frequentie neemt toe, de schadelast aan de auto’s per aanrijding stijgt ook. Uiteindelijk kan dit effect hebben op de hoogte van de premie voor de WA (beperkt) casco autoverzekering.

nieuwsbericht-wilde-dieren-bosrand.png

Volgens Verbond van Verzekeraars is het aantal aanrijdingen met dieren fors gestegen sinds 2014. In dat jaar zijn er 5.750 aanrijdingen met dieren gemeld. In 2020 waren het er 8.603. Dit kun je een flinke stijging noemen. Vooral als je beseft dat Nederlanders in 2020 minder kilometers hebben gereden dan in de ‘coronavrije’ jaren. In 2020 hebben we 11% minder kilometers gereden dan in 2019. 

Waardoor zijn er meer aanrijdingen met dieren?

Volgens het Verbond wordt dit veroorzaakt doordat het verkeer veel drukker is geworden in vergelijking met het jaar 2014. Ook het gebruiken van de smartphone tijdens het rijden heeft de verkeersveiligheid verslechterd. Zonder aandacht voor de telefoon lukt het mogelijk nog wel om een overstekend dier te ontwijken of om op tijd te remmen.

Schade door een aanrijding is tegenwoordig veel duurder

Ook zorgwekkend is de sterke stijging van de herstelkosten na een aanrijding. In 2017 kostte het herstellen van de aanrijdingsschade na een aanrijding met dieren nog gemiddeld € 1632. In 2020 is dit gemiddelde gestegen naar € 1921, dus een stijging van bijna 18%. Dat komt door de techniek van auto’s achter de bumper (bijvoorbeeld camera’s) en doordat auto-onderdelen duurder zijn geworden. Onze auto’s worden steeds slimmer gemaakt, maar als deze technieken beschadigd raken loopt de rekening op. De toekomstige auto’s worden nog geavanceerder, dus we moeten ervan uitgaan dat de herstelkosten na een aanrijding nog verder oplopen in de toekomst.

auto-crash.pngEr zijn grote regionale verschillen

Zoals te verwachten is het verschil in het aantal aanrijdingen tussen de provincies groot. In het bosrijke Gelderland zijn aanzienlijk meer aanrijdingen met dieren in vergelijking met de provincie Flevoland. In Gelderland ging het in 2020 om 1300 aanrijdingen en in Flevoland maar om 290. Het Verbond van Verzekeraars wijst de provincies en de lokale overheden op hun verantwoordelijkheid. Op plekken waar vaak aanrijdingen met dieren zijn moeten er maatregelen komen waardoor dieren niet meer op de weg komen.

Door corona meer aanrijdingen?

Het coronaeffect kan ook gezorgd hebben voor meer aanrijdingen met loslopende dieren. In 2020 werden er naar verhouding weinig kilometers gemaakt door automobilisten. Het coronavirus heeft er ook voor gezorgd dat mensen massaal de natuur in trokken. Wilde dieren kunnen zich hierdoor bedreigd voelen en zich verplaatsen naar andere gebieden. Helaas kan dit voor de dieren dodelijk aflopen.

Meer schades betekent hogere premie voor de autoverzekering

Eigenlijk werkt het simpel. Zodra verzekeraars meer en hogere claims op de autoverzekering binnenkrijgen, ontstaat er een financieel gat. Ze keren meer uit, dus moet er ook meer premie binnenkomen. Aanrijding met loslopende dieren zijn verzekerd op de WA casco en de WA beperkt casco autoverzekering. Verzekeraars die meer claims moeten verwerken, moeten niet alleen meer uitbetalen. Ook andere kosten stijgen, zoals de personeelskosten. Verzekeraars rekenen hogere kosten door aan de verzekeringsnemer. 

Gelukkig wil een premiestijging bij de ene verzekeraar nog niet zeggen dat een andere verzekeraar ook de premie verhoogt. Onze motto is: Vergelijk en stap over naar een andere verzekeraar als je een premiebesparing wilt behalen en er op voorwaarden op vooruit wilt gaan. Ga dus zeker niet zomaar akkoord met een premieverhoging. 

Zit je al jaren bij dezelfde verzekeraar? Waarschijnlijk betaal je nu al te veel. De premieverschillen zijn namelijk onverklaarbaar groot.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 31 mei 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie