Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Botsing met dieren – wat zijn de regels

Vooral ’s nachts is het goed opletten op het oversteken van wilde dieren en huisdieren. Een aanrijding heeft namelijk grote gevolgen voor de dieren zelf, maar zeker ook voor jou op emotioneel en financieel vlak. Met de WA beperkt casco en de WA casco ben je tegen de autoschade verzekerd. Bij een uitwijkmanoeuvre kan de situatie anders liggen.

autoverzekering aanrijding dieren.jpghuisdieren autoverzekering.jpg

Bij het aanrijden van dieren moet er onderscheid gemaakt worden tussen loslopende huisdieren en dieren in het wild. Dit komt door de mogelijkheid om iemand wel of niet aansprakelijk te stellen voor schade. Wilde dieren hebben geen eigenaar die je aansprakelijk kunt stellen voor schade. Bij huisdieren is dat wel het geval.

Aanrijding met overstekend wild

Na een aanrijding met een dier moet je altijd de politie inschakelen. Zij zorgen voor het informeren van faunabeheer om het dier op te sporen en eventueel uit het lijden te verlossen. Ook zorgen zij voor het afvoeren van het dier nadat het overleden is. Doe dit wel, want geen actie ondernemen zorgt voor onnodig lijden van het dier en het dier laten liggen brengt het verkeer in het gevaar. Daarna kun je de verzekeraar op de hoogte stellen of contact opnemen met het alarmnummer van de verzekeraar. Maak eventueel foto’s om de situatie bij de schade goed vast te leggen.

Krijg je de schade aan jouw auto uitgekeerd?

Of je de schade uitgekeerd krijgt is afhankelijk van welke verzekeringsvorm je hebt. Indien je auto uitsluitend WA verzekerd is, krijg je niets uitgekeerd. De afkorting WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Er volgt dus alleen een uitkering voor schade aangericht aan anderen. Is jouw auto WA beperkt casco of WA casco verzekerd? Aanrijding met loslopende dieren is in deze verzekeringsvormen meeverzekerd. De schade gaat niet ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren.

Huisdieren aanrijding.jpg

Aanrijding met een huisdier

Bij het aanrijden van een huisdier krijg je een andere situatie. Een huisdier heeft namelijk wel een eigenaar die aansprakelijk gesteld kan worden. Eigenaren van huisdieren dragen een risicoaansprakelijkheid voor hun huisdieren. Schade door loslopende huisdieren kan dus verhaald worden op de eigenaar, ook als de eigenaar niet ernstig verwijtbaar is. Als een hond ontsnapt en aangereden wordt door een auto, is de eigenaar van de hond aansprakelijk. Huisdieren zijn meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Bij een uitwijkmanoeuvre ligt de situatie mogelijk anders

Je rijdt op een autosnelweg en ineens springt er een hert vanuit de bossen de weg op. Je probeert een ongeluk te voorkomen door uit te wijken. Het dier wordt gespaard, maar door de manoeuvre raak je de macht over de auto kwijt. Hierdoor rijdt je de auto in een greppel. In dit geval is er geen sprake van een aanrijding met een loslopend dier. In de meeste gevallen is deze schade alleen verzekerd op de WA casco autoverzekering. Als je WA beperkt casco verzekerd bent, loop je bij de meeste verzekeraars dus een uitkering mis. Ook als je wel WA casco verzekerd bent heeft het gevolgen. Een claim op de WA casco autoverzekering kost je wel schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie voor de autoverzekering stijgen in het volgende verzekeringsjaar.

Geactualiseerd: 11-11-2020


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: woensdag 11 november 2020

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie