Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Met de auto op wintersport – checklist

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Autoverzekering_wintersport.jpgDe auto is volgepakt voor de wintersport. Toch nog even controleren wat je bij je moet hebben voor een zorgeloze vakantie. Wat mag je echt niet vergeten? 

Wat moet je echt niet vergeten in Duitsland?

Als je met de auto op wintersport gaat is de kans groot dat je door Duitsland rijdt. Je krijgt dus te maken met de regels die gelden in Duitsland. Wist jij dat je een veiligheidsvestje verplicht in je auto moet hebben? Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht. Betrokken raken bij een ongeval bij winterse omstandigheden kan gevolgen hebben. Ook als je niet de veroorzaker van de schade bent, kun je toch (gedeeltelijk) de schuld voor de schade krijgen als je geen winterbanden hebt. Hier ben je voor verzekerd, maar geen winterbanden kan wel financiële gevolgen hebben. Hierbij kun je denken aan het eigen risico en een verlaging van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Dat gaat je geld kosten.

Wat zijn de verplichtingen in andere wintersportlanden?

Per land gelden verschillende verplichtingen. In Frankrijk moet je bijvoorbeeld verplicht een gevarendriehoek in de auto hebben. In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar wel als de verkeersborden het aangeven. Je kunt er dus vanuit gaan dat je winterbanden onder de auto moet hebben als je in het land gaat rijden. Je kunt ze namelijk niet alsnog onder de auto monteren als de verkeersborden het verplichten. Bijvoorbeeld in Oostenrijk en Luxemburg zijn winterbanden ook verplicht. Neem voor de zekerheid ook maar sneeuwkettingen mee. In sommige landen zijn ze verplicht als verkeersborden de verplichting aangeven (zie verkeersbord hieronder).

sneeuwkettingen.jpg

Wat je niet moet vergeten voor je eigen veiligheid en comfort?

Vergeet niet de zaken waar je eigenlijk gewoon niet zonder kunt. Ook als je geen internetverbinding hebt, wil je op je bestemming aankomen. Dus zorg ervoor dat je in principe zonder een online navigatie kunt. Wat dacht je van een ouderwetse wegenkaart? Check vlak voor je vertrek nog hoe het met het weer onderweg zit. Moet je nog ergens rekening mee houden, bijvoorbeeld wegopstoppingen of zware sneeuwval? Houd ook rekening met calamiteiten. Neem dekens mee voor bij pech onderweg. Stop het alarmnummer van je verzekeraars niet in een koffer, maar zorg dat de telefoonnummers voor het grijpen liggen.

Denk om de reisverzekering

Tijdens de wintersport kun je niet zonder een reisverzekering. Onderweg kun je met de auto stranden, dus een reisverzekering met pechhulp is een aanrader. Vergeet niet om op de reisverzekering aan te tekenen dat de verzekering ook dekking biedt voor wintersport. Hier geldt namelijk een toeslag voor in de reisverzekering. Informeer ook even bij de zorgverzekeraar of je zorgverzekering een 100 procent dekking biedt in het buitenland. Als dat niet het geval is, is het aan te raden om medische kosten mee te verzekeren in de reisverzekering.
 

autoverzekering_sneeuw.jpg

Is je auto goed verzekerd?

De kans op een ongeval tijdens de wintersport is groter. Onbekende wegen en vaak ook nog slechte weersomstandigheden is een ongelukkige combinatie. Een goede autoverzekering is dus onmisbaar. Je kunt je verzekeraar bellen en het navragen, maar je kunt het nog beter aanpakken. Kijk in één keer bij meerdere verzekeraars welke autoverzekering het beste bij jou past. Is je auto nu WA of WA beperkt casco verzekerd? Grote kans dat je tegen dezelfde of zelfs een lagere premie de uitgebreidere WA casco verzekering kunt kiezen door over te stappen.

Wil je niets vergeten? Raadpleeg de checklists op het internet waarin je ook wordt gewezen op het meenemen van bijvoorbeeld een slotontdooier, een zaklamp en je creditcard.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie