Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Minder verkeer in coronatijd maar niet minder verkeersdoden

door Juul Dijkhuis

In maart rapporteerde de politie de helft minder verkeersongelukken in vergelijking met vorig jaar, maar nauwelijks minder verkeersdoden. De autoherstelbedrijven beleven slechte tijden door minder werk. Toch is het aantal verkeersdoden sinds de start van de coronacrisis nauwelijks gezakt. Hoe kan dit?

verkeersdoden-jongeren-blog-poliswijzer.png

Er reden tijdens de intelligente lockdown de helft minder auto’s op de weg. Minder drukte zorgt normaal gesproken voor minder ongevallen. Maar de ongelukken die de afgelopen periode ontstonden, waren ernstiger en eisten naar verhouding veel meer verkeersdoden. Tussen 16 maart (de eerste dag van de lockdown) en 26 april zijn er 62 verkeersdoden veroorzaakt volgens VIA. In dezelfde periode vorig jaar waren het er 65. 

Grotere kans op ernstig letsel en verkeersdoden

In de afgelopen twee maanden had je 30% meer kans op letsel in het verkeer. In de provincies Limburg en Gelderland had je zelfs 50% meer kans op letsel volgens VIA. Opvallend is dat de kans op letsel vooral groot is bij kinderen en ouderen, maar daar is ook een verklaring voor. Doordat kinderen niet naar school gingen, waren ze meer op straat en dus hadden ze een grotere kans op een ongeluk. Ouderen zijn meer gaan fietsen doordat veel andere activiteiten niet meer mochten en konden.

Meer ongelukken door thuisbezorgen 

Bestelauto’s waren de afgelopen twee maanden opvallend vaker betrokken bij ongevallen. Dat komt door een sterke toename van het online bestellen. Vooral thuis eten laten bezorgen bleek populair. Volgens FoodClicks wordt sinds de gedeeltelijke lock-down 1 op de 12 avondmaaltijden nu afgehaald of bezorgd. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van vóór de coronacrisis. Gemiddeld genomen zullen maaltijdbezorgers minder voorzichtig rijden in vergelijking met automobilisten die minder haast hebben, dus meer kans op zware ongevallen.

Kort geleden hebben we al geschreven over het hoge sterftecijfers onder jonge automobilisten. Tijdens de lock-down zijn er 8,6% meer jonge bestuurders tussen 18 en 20 jaar betrokken bij een ongeval. auto-crash.png

Mooi weer betekent meer risico 

Ja, het overwegend mooie weer tijdens de lockdown heeft ook invloed. Zo zijn er meer ongelukken met motoren. Motorrijders gaan vooral de weg op met mooi weer. Elk voorjaar weer zijn motorrijders vaker betrokken bij ongevallen, omdat ze even weer aan de motor moeten wennen. 

Al lijkt het minder druk op de weg, het blijft opletten. Als het toch even tegenzit kan de juiste verzekering je uit de financiële zorgen houden. Let dus ook op of je goed verzekerd bent. 

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie