Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Zo kun je jouw huis met een gerust hart achterlaten tijdens de vakantie

door Lesley Anker Leestijd: 5 minuten

De vakantieperiode is ideaal voor inbrekers. De kans op inbraak tijdens de vakantie is aanzienlijk groter doordat er niemand thuis is. Met onze tips laat je jouw huis met een gerust hart achter. En dat is toch een fijn gevoel, want er worden meer inbraken verwacht door de hoge inflatie.

Bij thuiskomst ontdekken dat je huis is geplunderd is een zeer onprettige ervaring. Inbraak kun je voor een deel voorkomen, want inbrekers hebben het namelijk niet speciaal op jouw huis gemunt. Inbrekers zijn gelegenheidsdieven. Ze zoeken de eenvoudigste prooi. Het maakt ze niet uit of ze bij jou inbreken of bij een buurtgenoot vijf huizen verderop. Met onze tips zul je de inbrekers verjagen.

Voorkom financieel leed door te verzekeren

Check vóór je vakantie nog de verzekeringen van het huis (opstal) en je spullen (inboedel). Heb je bijvoorbeeld al jaren dezelfde inboedel- en opstalverzekering? Door een verbouwing of aanschaf van duurdere spullen komt het verzekerd bedrag mogelijk niet meer overeen met de werkelijkheid. Bij een inbraak laat de verzekeraar controleren of je voor het juiste verzekerd bedrag verzekerd bent. Ben je voor een te laag bedrag verzekerd? Helaas wordt een schade dan maar deels vergoed. Ons advies is dan ook om een verzekering te kiezen met garantie tegen onderverzekering. Met zo’n verzekering hoef je nooit de angst te hebben dat je voor een te laag bedrag verzekerd bent.

Heb je twijfelachtige sloten in deuren en ramen? Tijd om het nu te vervangen

Het vervangen van sloten is een kostbare ingreep. Besef je goed dat je hang- en sluitwerk de toelatingstoets is voor inbrekers. Eén blik op je deuren en ramen en inbrekers weten of ze eenvoudig of juist lastig jouw huis kunnen betreden. Vaak wordt pas besloten om te investeren in nieuwe sloten na een inbraak. Laat het niet zover komen en regel het met spoed. Het liefst nog vóór de vakantie.

inbrekers-poliswijzer.png

Zo laat je met een gerust gevoel je huis achter

Goede sloten (minimaal SKG 3 sterren zoals hier geadviseerd) en de juiste verzekeringen zijn de basis. Je kunt nog meer doen om de dag van inbrekers te verpesten. Doe vooral iets met de volgende tips:

  • Naast buitenverlichting met een bewegingssensor is binnenverlichting een belangrijke troef tegen inbraak. Zet verschillende timers op lampen in meerdere kamers in het huis. Laat ze op verschillende tijden aan en uit gaan. Van buiten lijkt het hierdoor bewoond.
  • Houd struiken rondom het huis kort. Zorg voor zicht op jouw huis vanaf de straat. Het risico voor dieven om gezien te worden is hierdoor groter.
  • Leg geen waardevolle spullen in zicht vanuit de ramen. Of beter nog stal indien mogelijk dure spullen bij een goede vriend of familielid die thuis blijft. 
  • Blokkeer je schuifpui met een latje. Als inbrekers het slot van de schuifpui open krijgen, kunnen ze nog steeds niet naar binnen. Leg een houten latje in de rails waar de schuifpui over glijdt. Door het latje wil de schuifpui niet open.
  • Laat sleutels niet binnen in de sloten zitten. Je moet voorkomen dat inbrekers een ruitje inslaan en door een gat de sleutel uit het slot kunnen halen. Als ze binnen willen komen moeten ze meer glas verwijderen om er door te kunnen. Meer lawaai zorgt voor een grotere kans dat ze buren alarmeren.
  • Plaats de fantastische vakantiefoto’s pas na terugkomst op social media. Je wilt je achterban graag laten zien hoe leuk je het hebt. Wacht hiermee tot je weer terug bent. Laat niet vanaf je vakantieadres zien dat je zeker niet thuis bent.

Stappenplan: wat als er toch wordt ingebroken terwijl jij op vakantie bent?

Je komt thuis en er is ingebroken, wat moet je dan doen? We hebben een stappenplan voor je samengesteld.

Stap 1: Informeer de politie over de inbraak. Bellen met 112 doe je alleen als de inbrekers vermoedelijk nog binnen zijn. In andere gevallen bel je met 0900-8844 om melding van inbraak te doen.

Stap 2: Bel met de alarmcentrale van je woonverzekeraar voordat je de (eventuele) schade opruimt. Zij kunnen je vertellen wat de beste vervolgstappen zijn. 

Stap 3: Maak foto’s van de situatie die je hebt aangetroffen thuis. In sommige gevallen kan de verzekeraar vragen om bewijsmateriaal.

Stap 4: Schrijf op wat er ontbreekt en wat beschadigd is. Neem ook de braakschade aan het huis mee. De schade aan de inboedel kun je claimen op de inboedelverzekering. Voor de braakschade aan bijvoorbeeld een deur of raam kun je contact opnemen met de opstalverzekeraar. Als je het huis huurt, kun je de verhuurder informeren over de braakschade aan het huis.

Stap 5: Doe aangifte bij de politie. Dit kun je online doen. Aangifte doe je niet in de veronderstelling dat ze de dader pakken, maar voor de verzekering is het doen van aangifte noodzakelijk.

Stap 6: Zorg ervoor dat het huis weer veilig af te sluiten is. Als deuren of ramen zijn opengebroken, moet hier een tijdelijke oplossing voor gevonden worden. Een timmerman moet bijvoorbeeld een raam dichtmaken door er een plaat tegenaan te maken.

Stap 7: Voorkom inbraken in de toekomst. Een inbraak kan veel effect hebben op je veiligheidsgevoel. Je voelt je niet meer veilig in je eigen huis. Na een inbraak is het zaak om direct maatregelen te treffen. Betere sloten of zelfs een alarmsysteem.

Zodra je alles goed geregeld hebt, kun je vertrekken. Blijkt na thuiskomst dat er toch ingebroken is? Neem onze stappenplan door en je doet alles in de juiste volgorde!

Op vakantie? Laat je huis met een gerust hart achter

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 29 april 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.