Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Premie autoverzekering massaal verhoogd

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

autoverzekering-geld.jpgIn 2016 is de premie voor de autoverzekering gemiddeld met meer dan 10 procent gestegen. Jarenlang hebben verzekeraars elkaar de tent uitgevochten in een prijzenoorlog, maar die tijd lijkt voorbij. Toch hoef je geen genoegen te nemen met een premieverhoging. De verschillen in premie voor de autoverzekering zijn namelijk kolossaal. Autoverzekeringen vergelijken loont dus nog meer.

Begin 2016 heeft De Nederlandsche Bank (DNB) verzekeraars opgeroepen om de premie voor de autoverzekering te verhogen. Volgens DNB was de financiële situatie van autoverzekeraars ongezond. Alleen al in 2014 leden de gezamenlijke verzekeraars een verlies van 429 miljoen euro op de autoverzekering. De premies werden te laag gehouden om te kunnen concurreren met andere verzekeraars.

Waarom stijgt de premie voor de autoverzekering?

Als premies kunstmatig laag worden gehouden, komt er een keer een moment waarop het niet langer uit kan. Het breekpunt leek de oproep van DNB aan autoverzekeraars om niet langer verlies in te kopen. Maar er zijn meer redenen waarom de premies bij sommige verzekeraars ontploffen.

autoverzekering-botsauto.jpgReparatiekosten liggen hoger

Moderne auto’s nemen steeds meer acties van ons over en geven ons steeds meer inzicht in het verkeer. Denk maar aan achteruitrijcamera’s en parkeersensoren. Het zijn mooie en handige gadgets, maar ze zorgen voor hogere reparatiekosten bij schade. Bij een beschadigde bumper moet vaak ook de techniek achter de bumper vervangen worden. De rekening valt hierdoor veel hoger uit. Maar de verkeersveiligheid wordt juist steeds beter. In 2010 waren er nog 1,9 miljoen ongelukken. In 2015 was het aantal gezakt naar 1,2 miljoen. Toch stijgen de schadelasten. In 2010 bedroeg een gemiddeld schadebedrag nog € 1360 in 2016 kwam het uit op € 1900.

Amerikaans claimgedrag

In de Verenigde Staten heerst een ander claimgedrag als in Nederland. In de VS proberen ze het maximale te halen uit een aansprakelijkheidsschade. Dit claimgedrag wordt steeds gebruikelijker in Nederland. Bijvoorbeeld het UWV, gemeenten en werkgevers hebben de weg gevonden naar de aansprakelijkheidsdekking in de autoverzekering. Dit berekenen verzekeraars natuurlijk weer door in de premie.

Ook dit jaar stijgen de premies voor de autoverzekering

Vorig jaar en dit jaar hebben verzekeraars de premie voor de autoverzekering fors verhoogd. In april gaat Centraal Beheer de premie voor de WA autoverzekering verhogen met 10%. De dekkingen beperkt casco en de casco worden met 9% verhoogd. Het is wel even slikken voor de verzekerden. Het is namelijk nogal een sterke stijging van de lasten.

autoverzekering-glazenbol.jpg

Laat je geen premieverhoging opleggen: vergelijk

De verzekeraar kan je wel een brief sturen waarin ze een verhoging aankondigen, maar moet je ermee akkoord gaan? Nee, dat hoeft dus niet. Andere verzekeraars hebben mogelijk ook de premies al verhoogd, maar toch kunnen ze veel goedkoper zijn. Als je al verzekerd bent bij een duurdere verzekeraar, kun je mogelijk nu nog meer besparen door te switchen van verzekeraar.

Je kunt van je autoverzekering af

Met de verzekeraar sluit je een contract af voor één jaar. Na het eerste jaar is de verzekering dagelijks opzegbaar. Eventueel met een wachttijd van één maand. Bij een premieverhoging kun je tussentijds van de autoverzekering af. Ook in het eerste jaar.

Autoverzekeringen vergelijken loont meer dan ooit

Neem dus geen genoegen met een premieverhoging, maar kijk rond en vergelijk wat andere verzekeraars jou kunnen bieden. Dat verzekeraars verlies draaien op de autoverzekering is immers niet jouw probleem.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 12 november 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie