Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Krijg een extra korting door het laten meten van je rijgedrag

Met schadevrije jaren bouw je een korting op in jouw autoverzekering. Verzekeraars hebben nog een manier gevonden om de premie zo goed mogelijk af te stemmen op het risico, namelijk de zogenaamde rijgedragverzekering. Ook wel rijstijlpolis genoemd. Afhankelijk van hoe je rijdt kun je recht hebben op een extra korting op de autoverzekering. Inmiddels zijn meerdere verzekeraars die deze vorm van autoverzekering aanbieden. Wat voegen ze toe?

Hoe_werkt_het.jpg

Ben jij een automobilist die zich altijd houdt aan de verkeersregels en zodoende veilig rijgedrag vertoont? Er zijn een aantal verzekeraars die veilig rijgedrag belonen met een extra korting op de premie. Met een rijgedrag kun je een korting krijgen bij een goed rijgedrag. Fairzekering is gestart met het concept en meerdere verzekeraars bieden het nu ook aan. Fairzekering is ermee gestopt, maar er zijn nog meerdere verzekeraars die de rijgedragverzekering aanbieden. 

Registratie via een stekker of een app?

De aanbieders van rijgedragverzekeringen waren vroeger onder te verdelen in twee groepen. Hierbij werd de volgende twee manieren gebruikt om het rijgedrag te registreren:

 • Via de OBD-stekker 
 • Met een app op jouw telefoon

ANWB was een voorbeeld van een verzekeraar die het rijgedrag registreerde met een OBD-stekker, maar ze zijn overgestapt op een app. De app heeft als groot voordeel dat je geen stekker hoeft te plaatsen in de auto en de verzekeraar hoeft de stekker niet naar jou te sturen. 

Registratie via de app

De verzekeraars die de rijgedragverzekering aanbieden werken met een app voor het vastleggen van jouw rijstijl. De app zorgt voor het inzamelen van de gegevens. De korting is afhankelijk van het gemiddelde resultaat. Je kunt in totaal 30% besparen bij deze verzekeraar. De app meet hoe hard je rijdt, maar ook waar en hoe hard je remt. Bijvoorbeeld ook Interpolis werkt met een app om het rijgedrag te meten.

Hoeveel korting krijg je?

Dat verschilt per verzekeraar. Je kunt recht hebben korting tot 30%. Bij veilig rijden krijg je als het ware een deel van de betaalde premie terug. Je gaat niet meer betalen als je score niet goed genoeg is voor een korting. Korting is mooi meegenomen, maar veilige rijders zijn niet altijd beter uit met een rijgedragverzekering. Verzekeraars die niet met een app werken kunnen onder de streep een betere deal aanbieden. Het blijft een kwestie van goed vergelijken.

De rijstijlverzekering kan ook ongunstig voor je uitpakken

Als uit metingen blijkt dat je steeds onveilig rijdt, kan dit gevolgen hebben voor jouw autoverzekering. Ook als je geen ongelukken veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld gedurende één jaar iedere keer de korting misloopt, kan de verzekeraar de autoverzekering opzeggen. Of je rijdt volgens metingen veel te hard, waardoor je een gevaar op de weg bent volgens de verzekeraar. Meestal kiezen de verzekeraars er niet voor om de verzekering op te zeggen, maar ze geven je de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar een andere autoverzekering. Verzekeraars weten namelijk dat het opzeggen van de polis door de verzekeraar grote gevolgen heeft. Door een opzegging door de verzekeraar kan het lastig worden om weer een nieuwe verzekering af te sluiten.

Maar hoe zit het met de privacy?

Je gegevens worden gebruikt en bewaard in een database. Op je eigen online dashboard kun je door in te loggen zelf bij deze gegevens. Alle gegevens die je daar bekijkt, ziet jouw autoverzekeraar dus ook. Deze gegevens worden gebruikt om je maandelijkse score te bepalen, maar ook voor andere doeleinden. Zo worden de gegevens van iedereen op de grote hoop gegooid en gebruikt om informatie uit te halen. Op deze manier kan achterhaald worden waar naar verhouding vaak ongevallen ontstaan en waar vaak te hard wordt gereden.

Welke verzekeraars bieden de rijgedragverzekering aan?

Verzekeraars met een rijgedragverzekering:

 • FBTO
 • ANWB – Veilig rijden autoverzekering
 • Rijgedragverzekering.nl

Voordelen van een rijgedragverzekering:

 • Bij goed rijgedrag heb je recht op extra korting
 • Je krijgt inzicht in jouw eigen rijgedrag
 • De hoge lasten liggen bij de bestuurder met een slecht rijgedrag

Nadelen van een rijgedragverzekering:

 • Er worden privacy gevoelige gegevens over jou verzameld
 • Er kunnen extra kosten verbonden zijn aan deze verzekeringen
 • Bijvoorbeeld een noodstop om een ongeval te voorkomen wordt geregistreerd als ruig rijgedrag
 • De manier van beoordelen van het rijgedrag is aan de verzekeraar, maar klopt het wel?

Geactualiseerd: woensdag 7 juni 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie