Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Extra korting door veilig autorijden

Met schadevrije jaren bouw je een korting op in jouw autoverzekering. Verzekeraars hebben nog een manier gevonden om de premie zo goed mogelijk af te stemmen op het risico, namelijk de zogenaamde rijgedragverzekering. Ook wel rijstijlpolis genoemd. Afhankelijk van hoe je rijdt kun je recht hebben op een extra korting op de autoverzekering. Inmiddels zijn er meer dan 10 van dergelijke polissen. Wat voegen ze toe?

Hoe_werkt_het.jpg

Ben jij een automobilist die zich altijd houdt aan de verkeersregels en zodoende veilig rijgedrag vertoont? Er zijn een aantal verzekeraars die veilig rijgedrag belonen met een extra korting op de premie. De autoverzekering Fairzekering is één van de eerste verzekeraars die hiermee begonnen is. Tegenwoordig zijn er meerdere verzekeraar die de rijgedragverzekering aanbieden.

chipin.jpgRegistratie via een stekker of een app?

De aanbieders van rijgedragverzekeringen zijn onder te verdelen in twee groepen. Hierbij worden de volgende twee manieren gebruikt om het rijgedrag te registreren:

 • Via de Chipin-stekker (door de meeste verzekeraars gebruikt)
 • Met een app op jouw telefoon

Jouw rijstijl wordt geregistreerd met de Chipin-stekker

Als je een autoverzekering afsluit bij bijvoorbeeld Fairzekering of Voorop, ontvang je een speciale Chipin-stekker in bruikleen. Dit is een apparaatje dat exact bijhoudt hoe veilig je rijdt. De stekker registreert bijvoorbeeld jouw snelheid, jouw accelaratie en hoe hard je remt. Je geeft ook privacygevoelige gegevens vrij. De stekker registreert namelijk ook waar je rijdt en wanneer. Het prijsgeven van de privacy is voor velen een gevoelig punt, maar volgens de verzekeraars worden jouw gegevens goed afgeschermd. Gegevens over jou en jouw auto zijn niet te herleiden naar jou. De stekker kun je plaatsen in de OBD-poort in jouw auto.

fairzekering-dashboard.jpg

Registratie via de app

De verzekeraar Whoosz doet het anders. Zij werken met een app voor het vastleggen van jouw rijstijl. De app zorgt voor het inzamelen van de gegevens. De korting is afhankelijk van het gemiddelde resultaat. Je kunt in totaal € 100 besparen bij deze verzekeraar. In vergelijking met veel andere rijgedragverzekeringen is het voordeel klein. De verzekeraar is een onderdeel van Turien&Co.

Hoeveel korting krijg je?

Dat verschilt per verzekeraar. Je kunt recht hebben op 20%, maar de korting kan ook oplopen tot 35%. Bij veilig rijden krijg je als het ware een deel van de betaalde premie terug. Je gaat niet meer betalen als je score niet goed genoeg is voor een korting. Korting is mooi meegenomen, maar veilige rijders zijn niet altijd beter uit met een rijgedragverzekering. Verzekeraars die niet met een stekker of een app werken kunnen onder de streep een betere deal aanbieden. Het blijft een kwestie van goed vergelijken.

auto - snelheid.jpg

Een hogere premie afhankelijk van het rijgedrag

Meestal wordt het veilig rijden beloond, maar het kan ook andersom. Jouweersteautoverzekering.nl doet het anders. Zij bieden een (naar eigen zeggen) lage premie. Bij overtredingen krijg je een opslag op de premie van 10% tot 100%. Onder een overtreding wordt bijvoorbeeld verstaan het te snel rijden. Hierbij wordt jouw snelheid vergeleken met de maximaal toegestane snelheid op de wegen waar je gereden hebt. Als er een maximumsnelheid geldt van 50 kilometer per uur, krijg je een premieverhoging van 10% als jouw snelheid tussen 64 en 79 kilometer per uur ligt. Bij een grotere overtreding, volgt er een opslag van 25%. Bij meerdere overtredingen, kun je vaker een sanctie krijgen. Deze autoverzekering kun je alleen afsluiten via een tussenpersoon.

Maar hoe zit het met de privacy?

Je gegevens worden gebruikt en bewaard in een database. Op je eigen online dashboard kun je door in te loggen zelf bij deze gegevens. Alle gegevens die je daar bekijkt, ziet jouw autoverzekeraar dus ook. Deze gegevens worden gebruikt om je maandelijkse score te bepalen, maar ook voor andere doeleinden. Zo worden de gegevens van iedereen op de grote hoop gegooid en gebruikt om informatie uit te halen. Op deze manier kan achterhaald worden waar naar verhouding vaak ongevallen ontstaan en waar vaak te hard wordt gereden.

Welke verzekeraars bieden de rijgedragverzekering aan?

Het begon jaren geleden met twee verzekeraars, maar inmiddels zijn meer verzekeraars erin gedoken. Het zijn vaak kleine verzekeraar die onder de paraplu van een grote verzekeraar werken.

Verzekeraars met een rijgedragverzekering:

 • Jouweersteautoverzekering.nl (Van Kampen Groep)
 • Fairzekering
 • Carkroodle (Aegon)
 • auto - privacy.jpgANWB – Veilig rijden autoverzekering
 • Voorop (Nationale Nederlanden)
 • Whoosz (Turien&CO)
 • Myjini (Allsecur)
 • Only I benefit (Generali)
 • ASR
 • Reaal
 • Delta Lloyd
 • PersonenAuto Voordeelpolis (van Voogd en Voogd)
 • AutoPrismapolis (van Voogd en Voogd)

De laatste vijf genoemde verzekeraars werken met Chipwise. Dit is een initiatief van Voogd en Voogd diensten en verzekeringen.

Voordelen van een rijgedragverzekering:

 • Bij goed rijgedrag heb je recht op extra korting
 • Je krijgt inzicht in jouw eigen rijgedrag
 • De hoge lasten liggen bij de bestuurder met een slecht rijgedrag

Nadelen van een rijgedragverzekering:

 • Er worden privacy gevoelige gegevens over jou verzameld
 • Er kunnen extra kosten verbonden zijn aan deze verzekeringen
 • Bijvoorbeeld een noodstop om een ongeval te voorkomen wordt geregistreerd als ruig rijgedrag
 • De manier van beoordelen van het rijgedrag is aan de verzekeraar, maar klopt het wel?

Gepubliceerd: woensdag 14 juni 2017
Geactualiseerd: donderdag 10 oktober 2019

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie