Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Pyromaan actief in jouw woonplaats? Wat vergoedt de verzekeraar?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

In Oss is een pyromaan actief. Vanaf begin dit jaar zijn er al 19 auto’s in brand gestoken. Ben je tegen dit soort acties verzekerd? Wat kun je met brandschade aan jouw huis en auto door een pyromaan?

opgebrand-huis.png

Niet alleen in Oss hebben ze nu last van een pyromaan. Ook in Dronten, Voorburg en Nijmegen heeft een, door vuur geobsedeerde persoon, de afgelopen weken veel brandschade aangericht. Het gaat om opzettelijk veroorzaakte schade. Vergoedt de verzekeraar dit soort schades? Ook als er sprake is van opzet?

Biedt de autoverzekering dekking?

De autoverzekering biedt dekking voor schade door brand, maar niet in alle gevallen is het goed geregeld. Veel oudere auto’s zijn WA verzekerd. Deze verzekering vergoedt alleen schade veroorzaakt met de verzekerde auto aan anderen waar aansprakelijkheid voor bestaat. De uitgebreidere WA + beperkt casco en de WA + casco vergoeden schade door brand wel. In uitzonderingsgevallen kan een verzekeraar brandstichting zien als vandalisme, en hierdoor de schade niet vergoeden in de WA + beperkt Casco. Maar de meeste verzekeraars doen er niet pietluttig over. Brand is brand.

Wat als je auto alleen maar WA verzekerd is?

Je draagt de schade zelf. Je mag hopen dat de dader wordt gevonden. Zodra de pyromaan gesnapt is, kun je hem of haar aansprakelijk stellen voor de schade. Maar het blijft natuurlijk de vraag of je ook echt een vergoeding krijgt. De brandstichting moet namelijk bewezen worden en de dader moet ook over voldoende geld beschikken. Opzettelijke schade wordt namelijk niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering van de dader. Eventueel betaalt de verzekeraar wel als de dader een kind is.

Hoe zit het met brandschade aan jouw huis?

In dat geval kun je de opstalverzekering aanspreken voor het vergoeden van de schade. Ook hierbij geldt weer dat het niet jouw probleem is dat de brand veroorzaakt is door een pyromaan. Een heftige brand kan ook schade veroorzaken aan jouw bezittingen in jouw huis of tuin. Hiervoor kun je aan de bel trekken bij de inboedelverzekering. Het verschilt wel per verzekeraar of beschadigde spullen in jouw tuin ook meeverzekerd zijn. 

woon-brand-0.jpg

Wat doe je bij brandschade?

De eerste actie is natuurlijk 112 bellen en iedereen in het huis in veiligheid brengen. Als de schade vermoedelijk veroorzaakt is door brandstichting moet je ook nog aangifte doen bij de politie. Er bestaat namelijk een kans dat de dader wordt gegrepen. Vooral als het een pyromaan is. In het geniep brand stichten gaat natuurlijk een keer mis. Een aangifte kan ook nodig zijn voor het krijgen van een vergoeding van de schade.

Maak de plaatselijke pyromaan niet jouw probleem en verzeker het risico. Is jouw auto nu uitsluitend WA verzekerd? Vergelijk de premie voor de autoverzekering eens op Poliswijzer.nl. Waarschijnlijk kun je kiezen voor een ruimere autoverzekering tegen een vergelijkbare of zelfs lagere premie.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 17 april 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie