Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Schade door extreem weer? De verzekeraar betaalt

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Deze maand merken we dat een storm in combinatie met kou en sneeuwval zorgt voor lastige situaties. Je bezittingen kunnen door extreem weer  beschadigd raken, maar gelukkig kun je de rekening naar je verzekeraar sturen. Wat betaalt de verzekeraar bij schade aan jouw huis en je auto door extreem weer?

schade-extreem-weer-1.png

Door extreem weer kun je veel financiële ellende op je bordje krijgen. Je kunt denken aan storm, hagelbuien, blikseminslag en hevige sneeuwval. Als het in beperkte mate komt, zijn jouw huis en auto er wel tegen bestand, maar soms loopt het anders. Wanneer gaat de verzekeraar de portemonnee trekken?

Kan sneeuw schade veroorzaken aan je huis?

Een dik pak sneeuw op de daken zorgt voor een zware extra last op het huis, maar dat kunnen huizen wel hebben. De sneeuw zelf zorgt niet massaal voor schade aan woningen. Zodra de sneeuw gaat smelten, kan er wel een probleem ontstaan. Smeltwater heeft namelijk een andere impact op het huis als je het vergelijkt met regenwater. Als sneeuw dooit kan het water vaak niet via de afvoeren weg omdat deze nog wel (deels) dichtgevroren zitten. Hierdoor zoekt het water een alternatieve route en kan het gaatjes en spleetjes vinden in een normaal gesproken waterdicht dak. Bijvoorbeeld tussen de dakpannen door. Schade aan het huis is verzekerd bij de opstalverzekering en schade aan je spullen bij de inboedelverzekering.

Ook kun je last krijgen met gesprongen waterleidingen door vorst. Dit is verzekerd in de standaard opstalverzekering. Ook deze schade blijkt vaak pas als de temperatuur weer boven nul komt.

Is waterschade aan je huis verzekerd?

Water in je huis door een overstroming is niet verzekerd. Water dat naar binnen regent door open ramen, kun je in de meeste gevallen ook niet claimen bij de verzekeraar. Maar veel andere vormen van waterschade zijn verzekerd in de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Door smeltsneeuw heb je bijvoorbeeld lekkage in een slaapkamer. De schade die is ontstaan aan je huis en spullen kun je indienen bij de verzekeraar. De schade mag overigens niet veroorzaakt zijn door slecht onderhoud, maar het is aan de verzekeraar om slecht onderhoud aan te tonen.

Bij stormschade aan je huis geldt vaak een verhoogd eigen risico

Je huis kan ook belaagd worden door een storm met eventueel zelfs nog een hagelbui erin. De veroorzaakte schade aan het huis kun je indienen bij de opstalverzekering. Verzekeraars brengen je wel een extra eigen risico in rekening. Vaak is het extra eigen risico een percentage van het schadebedrag met bijvoorbeeld een minimum van € 225 en een maximum van € 450. 

inboedel-opstal-verzekering.png

Bliksemschade aan je huis ook meeverzekerd

Bliksem kan in je eigen huis inslaan, maar je kunt ook door een blikseminslag ergens anders toch schade aan je elektrische spullen hebben. Dat noemen ze inductie. In beide gevallen kun je de schade aan je spullen claimen op de inboedelverzekering. Voor schade aan je huis door bliksem heb je de opstalverzekering.

Is je auto ook verzekerd tegen de krachten van de natuur?

De autoverzekering kent ook een dekking tegen storm, hagel en blikseminslag. Alleen is het wel belangrijk dat je de juiste verzekeringsvorm hebt. Met de goedkope WA autoverzekering krijg je geen schade aan je eigen auto uitgekeerd. Je moet minimaal de WA beperkt casco hebben, maar met de WA volledig casco (all risk) autoverzekering ben je natuurlijk nog beter verzekerd.

Kijk eens in jouw verzekeringspapieren na hoe goed je nu verzekerd bent bij extreem weer. Pak ook gelijk je kans om de verzekeringen te vergelijken. Wij kunnen je helpen met de inboedel- en de opstalverzekering en de autoverzekering. Neem bij het vergelijken ook gelijk de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren mee.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.