Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Subsidietip: € 4.000 bij aanschaf elektrische (lease) auto

door Juul Dijkhuis

De overheid moedigt het elektrische rijden aan. Per 1 juli 2020 heb je recht op een subsidie van € 4000 na aankoop van een nieuwe elektrische auto. Het elektrisch rijden wordt dus goedkoper. Maar ga er niet vanuit dat je nu wel erg voordelig uit bent. Het maakt voor het aankoopbedrag namelijk nogal een verschil of je een  auto op benzine of op stroom koopt.

subsidie-electrisch-rijden.png

Ook subsidie voor tweedehandse elektrische auto

Ook als je gaat voor een gebruikte elektrische auto krijg je een tegemoetkoming in de aanschafkosten. Je krijgt van de overheid namelijk € 2000 terug. De tweedehandse auto moet je wel kopen bij een dealer of een erkend autobedrijf. Kopen bij een particulier geeft je geen recht op de subsidie.

Dure elektrische auto’s doen niet mee

Een Tesla 3 met subsidie kopen gaat niet lukken. De nieuwwaarde van de auto mag namelijk niet meer zijn dan € 45.000 en de Tesla 3 zit er net een paar duizend euro boven. Het mag ook niet gaan om een omgebouwde auto. Een auto op fossiele brandstoffen om laten bouwen naar een elektrische geeft je dus geen recht op subsidie. De actieradius moet minimaal 120 kilometer zijn. Op een volle accu moet je dus minimaal 120 kilometer kunnen rijden, maar dat zal geen probleem opleveren. De moderne elektrische auto rijdt honderden kilometers ver op een volle accu.

grote-gele-bolide-poliswijzer.png

Ga je een elektrische auto leasen?

Ook dan heb je recht op € 4000 subsidie, maar dan wel verdeeld over de periode waarin de lease duurt. Dus bij een leaseperiode van 5 jaar kun je het maandbedrag verlagen met € 4000 / 60 = ongeveer € 67 per maand. Een voorwaarde is wel dat je minimaal kiest voor een leaseperiode van 4 jaar. 

Subsidie verkleint het verschil

Door de subsidie ben je goedkoper uit, maar zeker niet goedkoop. Er zit nog een groot verschil tussen de aanschafwaarde van een benzineauto en een elektrische auto. De € 4000 subsidie kan net het verschil maken als je twijfelt, maar vermoedelijk gaat het de massa niet over de streep trekken. Hieronder vind je het prijsverschil tussen twee automerken die zowel voor op benzine als elektrisch rijden gekocht kunnen worden. Wij zijn uitgegaan van de instapprijzen.

Wat kost de auto? Benzine / hybride Elektrisch
Fiat 500 € 14.235 € 38.900
Volkswagen Golf € 25.120 € 34.005
Volkswagen Up € 15.926 € 23.475
Peugeot 208 € 18.550 € 34.950
Mini € 23.990 € 34.900
Huyundai Kona € 22.495 € 36.795
Kia Niro € 29.495 € 44.995
Huyundai Ioniq € 26.745 € 36.995
Opel Corsa € 17.699 € 30.499


Voordelen van elektrisch rijden

We kunnen het onderscheid in kosten natuurlijk niet alleen maar maken op basis van de aanschafprijs. Aan brandstof en onderhoud ben je namelijk juist minder geld kwijt met een elektrische auto. Maar het verschil in aanschafprijs is zo groot dat het nog maar de vraag is of je de extra investering voor een elektrische auto terug gaat verdienen.

Ga je voor elektrisch? Op RVO.nl kun je meer informatie vinden over de subsidie en op deze website kun je ook de aanschafkorting aanvragen. 

Wil je jouw elektrische auto goed en goedkoop verzekeren? Ga dan naar onze vergelijkingssite voor elektrische auto’s.
 

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie