Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Op vakantie - Vergeet je stekkers niet!

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Het is een angst voor veel mensen: blikseminslag in de woning. Schadeherstel pakt de verzekeraar wel op, maar je maakt het liever niet mee. Zeker niet tijdens de vakantie. Met onze tips verklein je de kans op blikseminslag. De belangrijkste tip is... haal de stekkers uit het stopcontact!

woon-blikseminslag.png

Bliksem voelt bedreigend aan. Als je de klos bent, kan de schade groot zijn. De grootste zorg is de gezondheid van jezelf en van de huisgenoten. De kans op overlijden door een blikseminslag is echter klein. Jaarlijks overlijden in Nederland 1 of 2 mensen door bliksem. Ter vergelijking…. In het verkeer zijn in 2018 in totaal 233 inzittenden van een auto overleden. Het rijden in een auto brengt dus een veel groter gevaar met zich mee. Toch moet je onweer niet onderschatten.

In de zomer heb je de grootste kans op blikseminslag

Volgens het KNMI zijn veruit de meeste ontladingen in de zomer, namelijk 95% van het totaal. Dus juist tijdens je vakantie heb je een grotere kans op blikseminslag. De kans hierop is wel sterk afhankelijk van waar jouw huis staat. Een huis midden in een woonwijk heeft een kleine kans op blikseminslag in vergelijking met een huis in een open veld.

Vergoeden verzekeraars schade door blikseminslag?

Ja, dat doen ze. Verzekeraars bepalen zelf de voorwaarden van de inboedel- en de opstalverzekering, maar over schade door bliksem zijn ze het wel eens. 

Wat vergoedt de verzekeraar bij een directe blikseminslag?

Bij een directe blikseminslag loopt jouw huis schade op door de inslag zélf. Het huis kan in de brand vliegen, maar de schade kan ook bestaan uit zwartgeblakerde muren. De rekening ligt bij de opstalverzekering voor de schade aan het huis en bij de inboedelverzekering voor de schade aan de spullen in jouw huis. 

woon-storm-1.jpg

Indirecte schade – Wat is het en wat doen verzekeraars ermee?

Bij indirecte schade slaat de bliksem niet bij jou in, maar je hebt er wel last van door overspanning (=inductie). Dat zijn hoge spanningspieken waar elektrische apparaten niet op zijn ingesteld. Met een beetje geluk overleven de apparaten het, maar ze kunnen ook onherstelbaar beschadigd raken. Dit kun je heel eenvoudig voorkomen, namelijk door ze niet aan te sluiten op het stroomnet, dus stekkers eruit. Verzekeraars vergoeden de schade door inductie. Er kan wel een eigen risico verschuldigd zijn. 

Je spullen beschermen met een overspanningsbeveiliging

Door het gebruiken van stekkerdozen met een overspanningsbeveiliging kun je jouw dure elektrische apparaten ook beschermen tegen schade door overspanning. Hiervoor kun je ook losse stekkers gebruiken die je in één van de stopcontacten van een stekkerdoos kunt plaatsen. De verzekeraar vergoedt misschien wel jouw laptop, maar alles wat erop staat gaat verloren.

Of je trekt de stekkers eruit!

Zolang elektrische apparaten verbonden zijn aan het stroomnet kunnen ze indirecte schade door blikseminslag oplopen. Dus maak gebruik van stekkerdozen met een aan- en uitknop en gebruik deze knop ook echt. Verwijder vooral ook opladers uit stopcontacten en vergeet ook de brandgevaarlijke televisie niet. Zo voorkom je een nare verrassing als je na de vakantie terugkomt in jouw huis. Er is nog een extra voordeel! Geen stroom verbruiken zorgt ook voor een lagere energierekening. Gooi tijdens de vakantie de wifi eruit, en met een lege koelkast kan ook deze stekker eruit. Als je echt ambiteus bent grijp je de vakantie ook aan om de diepvriezer te ontdooien en daarna laat je ook deze stekker eruit. Levert je zo een paar tientjes besparing op. Wil je nog meer besparen? Vergelijk jouw energieleverancier met andere partijen. Dat kun je vóór de vakantie nog regelen.

Hoe kun je een blikseminslag voorkomen?

De kans op een blikseminslag kun je verkleinen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bliksemafleiders. Het is wel de vraag of het iets toevoegt. Bliksemafleiders zie je vaak op kerktorens, omdat daar de kans op een inslag veel groter is. Want bliksem trekt naar het hoogst gelegen object in de omgeving.

Wordt jouw auto geraakt op weg naar jouw vakantiebestemming? Er is een hardnekkig gerucht dat wij graag willen ophelderen. De auto tegen een lantaarnpaal rammen om de auto te ontladen is onzin. De auto zorgt er zelf voor dat de lading in de grond verdwijnt. Rijd je in een cabrio? Een fijne auto bij zomers weer, maar bliksembestendig is de auto niet. Zet de auto veilig weg en wacht tot de onweersbui over is getrokken. Bij schade door een blikseminslag kun je mogelijk de autoverzekering inschakelen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie