Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Zwarte zaterdag 2021: vermijd 31 juli bij een autovakantie

door Lesley Anker Leestijd: 5 minuten

In de zomer van 2021 ontkom je niet aan zwarte zaterdag. Volgens ANWB wordt het weer net zo druk op de wegen als vóór corona. Steeds meer landen staan op code geel of groen. Houd dus rekening met drukte op de weg als je op autovakantie gaat naar Frankrijk, België, Duitsland of Italië. Wanneer is het zwarte zaterdag 2021? En hoe zit het met je autoverzekering en automobilistenhulp in de reisverzekering?

vakantie-met-auto-zwarte-zaterdag-drukke-wegen.png

Ga je met de auto op vakantie? Vertrek dan liever niet op zwarte zaterdag, de drukste dag van het jaar. Met dit overzicht van verwachte zwarte zaterdagen is de kans kleiner dat je in de file staat onderweg naar je vakantiebestemming of terug naar huis.

Files in Frankrijk op zwarte zaterdag 2021

Vanaf zaterdag 10 juli 2021 wordt het iedere zaterdag erg druk op de weg in Frankrijk. Eerst richting het zuiden van Frankrijk en vanaf zaterdag 31 juli ook richting het noorden. Nederlandse en Belgische vakantiegangers rijden dan ook weer terug naar huis.

De verkeersdrukte wordt deze zomer verwacht op:

 • Zaterdag 10 juli
 • Zaterdag 17 juli
 • Zaterdag 24 juli
 • Vrijdag 30 juli t/m zondag 1 augustus
 • Vrijdag 6 augustus t/m zondag 8 augustus
 • Vrijdag 13 augustus en zaterdag 14 augustus
 • Zaterdag 21 augustus

De échte twee zwarte zaterdagen in 2021 zijn voor Frankrijk: 

 • Zaterdag 31 juli
 • Zaterdag 7 augustus

Ook de vrijdag en zondag rond zwarte zaterdag wordt er topdrukte verwacht door de ANWB.

Geen zwarte zaterdag in België

De kans is groot dat je door België rijdt als je naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië op vakantie gaat. Toch kent België geen zwarte zaterdag zoals Frankrijk die kent. Dit komt waarschijnlijk omdat er in België letterlijk meerdere wegen naar “Rome” leiden. In Frankrijk zijn er maar een paar manieren om het land snel te doorkruisen. Maar ook in België is de zaterdag in de maanden juli en augustus de drukste dag op de weg. 

Zwarte zaterdag 2021 Duitsland

Duitsland is een favoriete vakantiebestemming, maar ook een populair “doorreisland” als je naar Zwitserland, Oostenrijk of zelfs Frankrijk gaat. De Duitse wegen kennen namelijk geen snelheidslimiet. In Duitsland is wel een snelheidsadvies van maximaal 130 kilometer per uur. Wil je files vermijden? Kies dan niet om te vertrekken op deze drukke dagen:

 • Zaterdag 10 juli
 • Zaterdag 17 juli
 • Vrijdag 23 juli en zaterdag 24 juli
 • Vrijdag 30 juli t/m zondag 1 augustus
 • Zaterdag 7 augustus

Wanneer is zwarte zaterdag in Italië?

De verkeersdrukte komt in Italië ook dit jaar later op gang dan in Frankrijk, België en Duitsland. Als je in Italië rijdt, kom je vanaf zaterdag 17 juli 2021 op drukke wegen terecht. Tot eind augustus blijf je de kans op files houden:

 • Zaterdag 17 juli
 • Zaterdag 24 juli
 • Zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus
 • Zaterdag 7 augustus
 • Zaterdag 14 augustus
 • Zaterdag 21 augustus
 • Zaterdag 28 augustus en zondag 29 augustus

Zwarte zaterdag, de allerdrukte dag, valt in Italië dit jaar op:

 • Zaterdag 31 juli

autovakantie-europa.pngDe beste vertrekdagen voor een autovakantie

Vertrek in ieder geval niet in het weekend van vrijdag 30 juli t/m zondag 1 augustus 2021. Dat is het drukste weekend in alle populaire (doorreis)landen rondom Nederland. Kun je niet anders? Vertrek dan pas aan het eind van de middag op zwarte zaterdag. Dan heb je de langste files in Frankrijk tussen 12.00 en 13.00 uur op zwarte zaterdag omzeild. 

Ga liever voor de eerste week van juli of de laatste week van augustus (behalve in Italië). Heb je geen andere keuze dan in het hoogseizoen op autovakantie gaan? Dan is donderdag of maandag het beste moment om te vertrekken. Zo wordt de verkeersdrukte over de week verspreid.  

Boek een hotel voor onderweg

Een andere tip om zwarte zaterdag te vermijden is om de reis op te splitsen. Overnacht bijvoorbeeld in een hotel in België tijdens één van de drukke zaterdagen in Frankrijk. Zo kun je zondagochtend weer vroeg de reis hervatten op een dag dat er minder drukte wordt verwacht op de Franse wegen.

Gevolg van coronamaatregelen op zwarte zaterdag

Op dit moment hebben Frankrijk, België, Duitsland en Italië allemaal code geel. Dat betekent dat er geen negatief reisadvies meer geldt. Ook de coronamaatregelen zijn in deze landen versoepeld. Dit maakt het reizen een stuk makkelijker. Hou de coronamaatregelen van jouw vakantiebestemming én doorreislanden in de gaten. Want komt er bijvoorbeeld een avondklok? Dan kun je ’s nachts niet doorrijden. 

Vaccinatiebewijs laten zien

Moet je op jouw vakantiebestemming een negatieve test of vaccinatiebewijs laten zien? Dan raden we aan hiervoor de CoronaCheck-app te gebruiken. De app als reisbewijs is namelijk in alle EU-landen geldig. In Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Spanje kun je ook het gele boekje gebruiken als vaccinatiebewijs.

Autoverzekering of module autopechhulp reisverzekering

Bereid niet alleen je reis voor, maar ook je autoverzekering. Op de groene kaart zie je in welke landen jouw autoverzekering dekking biedt. Frankrijk, België, Duitsland en Italië zijn altijd gedekt. Wil je autopechhulp meeverzekeren? Dat kan op de autoverzekering of de reisverzekering. De module automobilistenhulp in de reisverzekering is vaak ruimer dan in de autoverzekering. In onze reisverzekering vergelijker vind je alle reisverzekeringen met een dekking voor automobilistenhulp en vervangend vervoer.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 september 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.