Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Grote verschillen tussen extra services zorgverzekeraars

door Jorn Alders Leestijd: 3 minuten

Steeds meer zorgverzekeraars proberen zich te onderscheiden met extra services ter bevordering van een gezonde levensstijl en hulp op diverse (zorg)gebieden. Poliswijzer.nl heeft deze extra services geïnventariseerd, beoordeeld en omgezet in de ‘GoedeZorg-score’. Deze score geeft consumenten inzicht in de services van zijn of haar huidige of volgende zorgverzekering. Met de GoedeZorg-score geeft Poliswijzer.nl eveneens gehoor aan de onlangs gepubliceerde wens van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om consumenten beter objectief te informeren over de services van zorgverzekeraars. De verschillen tussen zorgverzekeraars en de geboden services zijn groot. Nederlands grootste zorgverzekeraars CZ, Menzis en Zilveren Kruis (Achmea), bieden de meeste extra’s bij hun basisverzekering.

GoedeZorg-score

De Goede-Zorgscore is ontwikkeld om consumenten inzicht te geven in de services die zorgverzekeraars bieden bij de basisverzekering. Met de extra services op het gebied van voeding, beweging en mentale gezondheid via informatie, apps, (online)cursussen en persoonlijke begeleiding proberen zorgverzekeraars hun verzekerde te motiveren en te helpen bij nastreven van een gezondere leefstijl. Naast de bevordering van de gezondheid bieden zorgverzekeraars ook nuttige informatie en hulp met flexibele betaalregelingen, zorgteams en persoonlijke zorgcoaches bij wachtlijstbemiddeling, second opinion en mantelzorg. Aanvullend heeft Poliswijzer.nl gekeken naar de maatschappelijke inspanningen en betrokkenheid van zorgverzekeraars en de duurzaamheidsscore, gebaseerd op het onderzoek van VBDO. De beoordeling van al deze criteria maken, samen met het percentage gecontracteerde ziekenhuizen, de GoedeZorg-score.

Ben Woldring, oprichter van Poliswijzer.nl: “Het aandeel gecontracteerde ziekenhuizen is meegewogen omdat we het belangrijk vinden dat elke consument bij elk ziekenhuis in Nederland terechtkan voor goede zorg. Daarnaast heeft een beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen ook invloed op de mogelijkheden rondom wachtlijstbemiddeling en second opinions.”

Hoogste scores voor grootste zorgverzekeraars

De grootste zorgverzekeraars en hun dochtermerken bieden de meeste services en daarmee o.a. informatie en hulp voor de bevordering van de gezondheid van hun (toekomstige) verzekerden. Bij de basisverzekeringen van Menzis (Anderzorg), CZ (CZdirect) en Zilveren Kruis (Ziezo) krijgt de verzekerde de meeste extra’s en daarom behalen deze aanbieders minimaal een negen als GoedeZorg-score. Waar deze grootste zorgverzekeraars veel extra diensten aan klanten bieden zijn er ook zorgverzekeraars die hun verzekerden minder service bieden. Deze zorgverzekeraars met een lage GoedeZorg-score bieden in de meeste gevallen geen tot zeer beperkte informatie en hulp bij het bevorderen van gezonde voeding, beweging en mentale gezondheid en bieden in sommige gevallen ook geen 100% vrije ziekenhuiskeuze.

GoedeZorg-Score en Poliswijzer.nl voorkomen tweedeling

Met de GoedeZorg-score biedt Poliswijzer.nl een objectieve beoordeling van de extra services van zorgverzekeraars. Hiermee geeft Poliswijzer.nl invulling aan de oproep van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat vergelijkingssites de consument naast informatie over de vrije zorgkeuze en dekking van zorgkosten, ook objectief zouden moeten informeren over de services van zorgverzekeraars. Met deze uitbreiding kan Poliswijzer.nl in samenwerking met gemeenten de inwoners met lagere inkomens nog beter gaan informeren en adviseren bij het vinden van de zorgverzekering op maat. Hierdoor draagt Poliswijzer.nl bij aan het voorkomen van een tweedeling in de maatschappij waar bepaalde groepen zich onvoldoende kunnen oriënteren op een goed passende zorgverzekering.

Grote verschillen tussen extra services zorgverzekeraars

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 8 augustus 2022

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.