Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij autoschade?

Bij een ongeval dien je de schade aan jouw auto in bij de verzekeraar. Over het algemeen kun je stellen dat de verzekeraar alleen jouw schade door een aanrijding uitkeert als je WA casco verzekerd bent. Ben je beperkter verzekerd? In dat geval kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen als deze inderdaad de blaam voor jouw schade treft. Graag leggen wij uit hoe je dat doet.

Aansprakelijkheid en autoschade

Wanneer moet je zelf de schade aan jouw auto verhalen?

Je zou verwachten dat jouw verzekeraar zorgt voor het verhalen van de schade aan jouw auto, maar dat is alleen het geval met de WA casco autoverzekering. Bij de beperktere verzekeringsvormen sta je er zelf voor. Als je een rechtsbijstandsverzekering of een verhaalsbijstandverzekering hebt, kun je deze verzekeringen eventueel inschakelen.

Stap #1 – Goede vastlegging

Denk niet bij een ongeval dat het wel goed komt. Ook als de schuld overduidelijk bij de andere partij ligt, moeten jullie samen toch het Europees schadeformulier invullen. Hierin geven jullie gezamenlijk aan wat de situatie bij de schade was. Door een handtekening van beide op het formulier kunnen er later geen discussies ontstaan. Maak het liefst ook nog foto’s van de situatie en noteer contactgegevens van getuigen.

Stap #2 – Neem contact op met jouw verzekeraar

Ook als de schade verhaald kan worden op de tegenpartij doe je er verstandig aan om de schade te melden bij jouw autoverzekeraar. Indien je WA volledig casco verzekerd bent, zorgt jouw verzekeraar voor het herstellen van de schade en het verhalen op de tegenpartij. Heb je een rechtsbijstands-  of verhaalsbijstandverzekering? Schakel deze in voor het verhalen van de schade als je WA of WA beperkt casco verzekerd bent. Heb je geen rechtsbijstands- of verhaalsbijstandverzekering? Dan moet je de schade zelf verhalen bij de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij. 

Stap #3 – Je gaat de tegenpartij aansprakelijk stellen

Stel schriftelijk de tegenpartij aansprakelijk. Beter is om de aansprakelijkheidsstelling gelijk te sturen naar de verzekeraar van de tegenpartij. Als het goed is staan de gegevens van de verzekering op het schadeformulier. Op het internet vind je voorbeeldbrieven hiervoor. Zorg voor een goede omschrijving van de schade in het voorbeeldbrief. Hieruit moet duidelijk blijken waarom de tegenpartij aansprakelijk is voor de schade. Stuur zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee, zoals:

  • Europees schadeformulier
  • Getuigenverklaringen
  • Foto’s
  • Een goede omschrijving van de locatie waar de schade is voorgevallen

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Stap #4 – Stel de schade aan jouw auto vast

Het maakt voor de schadeafwikkeling een verschil of het om een schade gaat van een paar honderd euro of een hoger bedrag. Stel de verzekeraar van de tegenpartij op de hoogte van het schadebedrag. Eventueel gaat de verzekeraar een expert inschakelen om het schadebedrag exact vast te stellen. Dit kun je ook al doen voordat de aansprakelijkheidsstelling verstuurd is. Handig, want je kunt de hoogte van de schade gelijk in de brief vermelden.

Stap #5 – communiceren met de verzekeraar van de tegenpartij

Verzekeraars willen schadedossiers correct afwikkelen, maar ze gaan natuurlijk wel voor hun eigen belangen. Als het een uitgemaakte zaak is, zal de verzekeraar het schadebedrag vergoeden. In andere gevallen volgt er nog een nasleep. In een later stadium kan het toch noodzakelijk zijn om een expert of een advocaat in te schakelen, maar vaak zijn het eenvoudige afwikkelbare schadedossiers. Het verhalen kan wel veel tijd kosten, maar meestal stuit je niet op onoverkomelijke problemen.

Geactualiseerd: donderdag 7 april 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie