Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

De WA autoverzekering is de meest beperkte dekking. Wanneer kies je deze?

Zijn de volgende 3 punten van toepassing op jouw auto? Dan is het zinvol om genoegen te nemen met een WA autoverzekering. In alle andere gevallen kun je beter kiezen voor een ruimere dekking.

1. Leeftijd auto is ouder dan 9 jaarWa verzekering tip 1.jpg

  • In dat geval wegen de kosten van de autoverzekering vaak niet op tegen wat jouw auto nog waard is en kiest men vaak voor de verplichte WA verzekering. Dan is de schade die je aan anderen toebrengt dus gewoon verzekerd, maar niet de schade aan je eigen auto.

2. Dagwaarde is lager dan spaargeld

  • Het heeft natuurlijk geen nut om schade aan je eigen auto te verzekeren als de auto niet al teveel waard meer is.
    Maar over welk bedrag hebben we het dan? Uiteraard is dat een persoonlijke inschatting maar een auto die nog maar minder dan 3000 euro waard is komt hiervoor in aanmerking. Zeker als je genoeg geld op de bank hebt. Je kunt de schade dan namelijk zelf opvangen met je spaargeld.

3. De auto is schuldenvrij

  • Koop je een auto op afbetaling? Meestal eisen kredietverstrekkers dat een auto meer dan alleen WA verzekerd is. Je loopt bij een schade anders het risico om over te blijven met een schuld en geen auto! De meeste mensen die een lening afsluiten voor hun auto kiezen dan ook een volledige casco verzekering.

Title.jpg

Ben jij in het bezit van een auto en staat deze op je naam? Dan ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering te nemen. Ook al staat jouw auto ergens in een garage en rijdt je er nooit in, zelfs dan nog moet je verzekerd zijn. Totdat je de auto letterlijk van de weg laat verdwijnen en het kenteken niet meer op jouw naam staat.

Zonder autoverzekering de weg op, kan dat?

Besluit je het er toch op te wagen en ga je de weg op zonder verzekering? Bedenk dan dat dit wel eens ernstige gevolgen voor jou, maar ook voor anderen, kan hebben. Ga je zonder autoverzekering een lekker stukje toeren dan riskeer je niet alleen een boete, maar ook een mogelijk groter financieel leed. In de boetebase van het Openbaar Ministerie kun je de hoogte zien van een boete voor een overtreding.

Jij hebt geen autoverzekering nodig denk je?

Natuurlijk vind jij jezelf de beste autorijder van de wereld, die nooit wat overkomt. Maar zelfs Max Verstappen vliegt wel eens uit de bocht. Er is dus een reële kans dat dit jou ook eens gebeurt. Stel je voor dat je de macht over het stuur verliest en met een noodgang een winkel binnen rijdt. Wie draait op voor de schade, jij!

Waarom een verplichte autoverzekering?

Grote kans dat je het schadebedrag van een forse aanrijding met letsel niet kunt betalen. Het slachtoffer blijft dan achter met alle ellende. Om dit soort zaken te voorkomen is een WAM verzekering (staat voor Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) voor je voertuig verplicht gesteld. Niet alleen worden andere onschuldige slachtoffers beschermd tegen het niet gecompenseerd worden van de schade, ook jij wordt door die verplichte verzekering beschermd. De verzekering vergoedt de schade en jij belandt niet in de schulden. 

wa verzekering.jpg

Is een WA verzekering voldoende voor jou?

Een WA verzekering is over het algemeen de goedkoopste autoverzekering in de markt. Eigenlijk is deze verzekering alleen geschikt voor tweedehands auto’s die al wat jaartjes (8 of 9 jaar) achter de rug hebben. Heb je schade aan je eigen auto dan wordt dit niet vergoed vanuit de WA verzekering, maar gezien de dagwaarde van een oudere auto zal je dat niet in grote financiële problemen brengen. Wil je dus niet al te veel geld kwijt zijn aan de verzekering van je auto dan is de WA verzekering zeker wat voor jou.

Zijn er betere alternatieven?

Is je auto nog niet zo oud of heb je een prijzige op afbetaling gekochte auto die je niet zomaar weer kunt vervangen? Dan kun je beter even verder kijken dan de WA dekking. Misschien is een WA beperkt casco of een verzekering met allrisk dekking dan een betere optie. Bij die verzekeringen is de schade aan je eigen auto wel gedekt. Eigenlijk kun je stellen: hoe nieuwer en duurder de auto is hoe meer je gebaat bent bij een volledigere dekking.

Geactualiseerd: 09-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: maandag 9 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie