Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wanneer kiezen voor een WA verzekering?

De WA verzekering kan voor jouw auto de verstandigste keuze zijn. Wij leggen uit wanneer je kiest voor de WA verzekering en wanneer je beter kunt kiezen voor een ruimere dekking.

wa verzekering

Zijn de volgende 3 punten van toepassing op jouw auto? Dan is het raadzaam om genoegen te nemen met een WA autoverzekering. In alle andere gevallen kun je beter kiezen voor een ruimere dekking.

1. Leeftijd auto is ouder dan 9 of 10 jaar

  • In dat geval wegen de kosten van een ruime autoverzekering vaak niet op tegen wat jouw auto nog waard is en kiest men vaak voor de verplichte WA verzekering. Dan is de schade die je aan anderen toebrengt dus gewoon verzekerd, maar niet de schade aan je eigen auto.

2. Dagwaarde is laag

  • Het heeft natuurlijk geen nut om schade aan je eigen auto te verzekeren als de auto niet al teveel waard meer is.
    Maar over welk bedrag hebben we het dan? Uiteraard is dat een persoonlijke inschatting maar een auto die nog maar minder dan €3000 waard is, komt voor de WA autoverzekering in aanmerking. Zeker als je genoeg geld op de bank hebt. Je kunt de schade dan namelijk zelf opvangen met je spaargeld.

3. De auto is schuldenvrij

  • Koop je een auto op afbetaling? Meestal eisen kredietverstrekkers dat een auto meer dan alleen WA verzekerd is. Je loopt bij een schade anders het risico om over te blijven met een schuld en geen auto! De meeste mensen die een lening afsluiten voor hun auto kiezen dan ook een volledige casco verzekering.

Title.jpg

Ben jij in het bezit van een auto en staat deze op je naam? Dan ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering te nemen. Ook al staat jouw auto ergens in een garage en rijdt je er nooit in, zelfs dan nog moet je verzekerd zijn. Totdat je de auto letterlijk van de weg laat verdwijnen en het kenteken niet meer op jouw naam staat. Of je laat het kenteken tijdelijk schorsen. Ook dan vervalt tijdelijk de verzekeringsplicht.

Zonder autoverzekering de weg op, kan dat?

Besluit je het er toch op te wagen en ga je de weg op zonder verzekering? Bedenk dan dat dit wel eens ernstige gevolgen voor jou, maar ook voor anderen kan hebben. Ga je zonder autoverzekering een lekker stukje toeren dan riskeer je niet alleen een boete, maar ook een mogelijk groter financieel leed. In de boetebase van het Openbaar Ministerie kun je de hoogte zien van een boete voor een overtreding.

Jij hebt geen autoverzekering nodig denk je?

Natuurlijk vind jij jezelf de beste autorijder van de wereld, die nooit wat overkomt. Maar zelfs Max Verstappen vliegt wel eens uit de bocht. Er is dus een reële kans dat dit jou ook eens gebeurt. Stel je voor dat je de macht over het stuur verliest en met een noodgang een winkel binnen rijdt. Wie draait op voor de schade, jij!

Waarom een verplichte autoverzekering?

Grote kans dat je het schadebedrag van een forse aanrijding met letsel niet kunt betalen. Het slachtoffer blijft dan achter met alle ellende. Om dit soort zaken te voorkomen is een WAM verzekering (staat voor Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) voor je voertuig verplicht gesteld. Niet alleen worden andere onschuldige slachtoffers beschermd tegen het niet gecompenseerd worden van de schade, ook jij wordt door die verplichte verzekering beschermd. De verzekering vergoedt de schade en jij belandt niet in de schulden. 

Is een WA verzekering voldoende voor jou?

Een WA verzekering is over het algemeen de goedkoopste autoverzekering in de markt. Eigenlijk is deze verzekering alleen geschikt voor tweedehands auto’s die al wat jaartjes (9 of 10 jaar) achter de rug hebben. Heb je schade aan je eigen auto dan betaal je het zelf. Wil je dus niet al te veel geld kwijt zijn aan de verzekering van je auto dan is de WA verzekering zeker wat voor jou.

Zijn er betere alternatieven?

Is je auto nog niet zo oud of heb je een prijzige op afbetaling gekochte auto die je niet zomaar weer kunt vervangen? Dan kun je beter even verder kijken dan de WA dekking. Misschien is een WA beperkt casco of een verzekering met allrisk dekking dan een betere optie. Bij die verzekeringen is de schade aan je eigen auto wel gedekt. Eigenlijk kun je stellen: hoe nieuwer en duurder de auto is hoe meer je gebaat bent bij een ruime dekking.

Geactualiseerd: maandag 13 maart 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie