Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Verschil WA autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn verzekeringen die veel op elkaar lijken, maar toch iets anders zijn. Een veel voorkomende verwarring is die over de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) autoverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Er zijn zeker overeenkomsten in wat deze verzekeringen dekken, maar er zijn meer verschillen.

stormschade-2.png

De grote verschillen

Overlappen deze verzekeringen elkaar? Nee, dat lijkt erop, maar het zit anders.
De WA autoverzekering is wettelijk verplicht. Op de eigenaar van de auto rust dus de verplichting om de auto minimaal tegen de wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. De aansprakelijkheid geldt alleen voor schade die veroorzaakt is door jouw auto. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (ook wel AVP genoemd) verzekert juist de schade die jijzelf aanricht bij anderen. Maar de AVP is niet verplicht.

Verzekering verplicht? Schade veroorzaakt door? Gedekt is?
WA autoverzekering Ja je auto Schade aan anderen
Aansprakelijkheidsverzekering Nee Jezelf (zonder motorrijtuig) Schade aan anderen


Noodzakelijke verzekering

Niet wettelijk verplicht wil nog niet zeggen dat je de verzekering niet nodig hebt. Door jouw toedoen kun je anderen schade aanrichten die in de honderdduizenden euro’s kunnen lopen. Door jouw schuld raakt iemand bijvoorbeeld arbeidsongeschikt. Ons advies is dan ook: sluit de AVP dus zeker af.

Twee voorbeelden waaruit het verschil blijkt tussen de WA autoverzekering en de AVP.

Voorbeeld 1
Je rijdt met jouw auto door een straat en door een stuurfoutje raak je een geparkeerd staande auto. De WA autoverzekering vergoedt de schade veroorzaakt aan de geparkeerde auto. Had je deze schade willen claimen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulier dan zou de verzekeraar deze schade afwijzen. De schade is namelijk veroorzaakt met een motorrijtuig, dus de WA autoverzekering betaalt.

Voorbeeld 2
Nu fiets je door dezelfde straat en door een stuurfoutje bots je tegen een geparkeerd staande auto aan. De schade kun je nu wel indienen op de aansprakelijkheidsverzekering. Er is schade ontstaan aan een motorrijtuig, maar het is niet veroorzaakt met een motorrijtuig, dus keert de AVP uit en de WA verzekering niet. 

Geactualiseerd: maandag 11 april 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 439
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie