Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Autoverzekering beëindigd bij een betalingsachterstand?

Het niet betalen van de premie voor de autoverzekering heeft gevolgen. Je hebt 30 dagen de tijd om de premie te betalen. Daarna is er sprake van een betalingsachterstand. Na het versturen van herinneringen mag de verzekeraar de dekking beëindigen. Hoe snel de verzekeraars hiertoe over gaat verschilt.

autoverzekering - betalingsachterstanden.jpg

Verzekeraars incasseren de premie vaak op vaste data. Het kan gebeuren dat incasso onmogelijk is door onvoldoende saldo op de rekening. Geen probleem, kan gebeuren. Het wordt problematisch als het incasseren langere tijd achterwege blijft.

Hoe betaal je de premie voor de autoverzekering?

De premie voor de autoverzekering betaal je vooraf. Bij het afsluiten van een autoverzekering ben je gelijk de eerste termijn verschuldigd. Bij betaling per maand of kwartaal gaat de incasso meestal via automatische incasso. Bij betaling per half jaar of jaar heb je eventueel de keuze om de verschuldigde premie zelf over te boeken. In beide gevallen kan het fout gaan. Een automatische incasso kan fout gaan als er niet voldoende geld op de rekening staat. Bij het zelf overschrijven kun je het betalen vergeten, of het komt je gewoon even niet uit.

Wat is de uiterste betaaltermijn?

In principe heb je 30 dagen de tijd om de verschuldigde premie over te boeken. Na deze periode is er sprake van een betalingsachterstand. De verzekeraar gaat na deze 30 dagen nog niet gelijk de autoverzekering beëindigen. Er worden eerste en tweede herinneringen gestuurd om jou aan te manen om de premie over te boeken. In deze herinneringen zal de verzekeraar een termijn stellen wanneer de premie uiterlijk binnen moet zijn.

Nadat je meerdere keren geattendeerd bent op de achterstand, kan de verzekeraar jouw kenteken afmelden bij het RDW. Jouw auto is vervolgens niet meer verzekerd. Je riskeert een boete en bij een aanrijding kan de verzekeraar de uitkering weigeren of juist verhalen op jou. Dit gebeurt over het algemeen als de verzekeraar de premie niet ontvangen heeft binnen twee maanden.

autoverzekering - betalen.jpg

Niet betalen premie kan ook binnen twee maanden al gevolgen hebben

Verzekeraars hanteren niet allemaal dezelfde processen bij betalingsachterstanden. De dekking in de verzekering kan na 30 dagen al opgeschort worden. Er zijn ook verzekeraars die bijvoorbeeld bij een WA beperkt casco bij betalingsachterstand alleen nog maar een WA dekking bieden. Dus let op met betalingsachterstanden.

Geactualiseerd: 03-07-2019

Navigatie