Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Hoe kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Een autoverzekering is een contract tussen jou en de autoverzekeraar. Na het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kan de verzekeraar de overeenkomst niet zonder jouw toestemming beëindigen of aanpassen. Toch past de verzekeraar tussentijds de premie of voorwaarden in uitzonderingsgevallen aan. Dat mag onder voorwaarden, maar dan heb jij het recht om niet akkoord te gaan en om de verzekering direct op te zeggen. In het geval van een tussentijdse wijziging in jouw nadeel mag je altijd direct opzeggen. Hoe zit het in andere situaties? En hoe zeg je de autoverzekering op?

Ga snel naar:

Autoverzekering opzeggen

Opzegtermijn opzeggen autoverzekering

Je autoverzekering direct opzeggen wanneer je maar wilt is niet bij elke autoverzekeraar mogelijk. Dit kan dan pas na een jaar verzekerd te zijn geweest. Je kunt de autoverzekering daarna wel dagelijks opzeggen of met een opzegtermijn van één maand. Enkele verzekeraars houden je niet aan een jaarcontract. Je kunt de autoverzekering dan dus ook in het eerste jaar op ieder moment opzeggen. 

Autoverzekeringen kun je opdelen in drie soorten als het om de opzegtermijn gaat:

  • De autoverzekering is dagelijks (direct) opzegbaar 
  • De autoverzekering is dagelijks opzegbaar na het eerste verzekeringsjaar
  • De autoverzekering is dagelijks opzegbaar na het eerste verzekeringsjaar met een opzegtermijn van één maand

verschillende-opzegtermijnen-van-autoverzekeraars.png

Autoverzekeringen die dagelijks opzegbaar zijn

In onze vergelijker kun je filteren op verzekeringen zonder opzegtermijn. Alleen de verzekeringen die je binnen een jaar dagelijks op kunt zeggen komen dan naar voren. Verzekeraars waarbij je de autoverzekering in het eerste jaar op kunt zeggen zijn bijvoorbeeld Inshared, OHRA, Allianz Direct, Univé en ANWB.

Wanneer autoverzekering opzeggen in het eerste jaar?

In de volgende situaties kun je de autoverzekering altijd opzeggen binnen het eerste verzekeringsjaar:

1. Er is geen opzegtermijn

Als je kiest voor een verzekering zonder opzegtermijn kun je deze in het eerste jaar opzeggen. Is jouw verzekering na een jaar looptijd pas opzegbaar? Dan zijn er drie uitzonderingen om onder de opzegtermijn uit te komen: je verkoopt je auto, er is een wijziging in de voorwaarden die nadelig is voor jou of je auto is er niet meer om te verzekeren door bijvoorbeeld diefstal.

2. Opzegging na verkoop auto

Heb je jouw auto verkocht? Dan kun je de huidige verzekering per direct opzeggen zonder opzegtermijn. Als je geen auto bezit, ben je namelijk ook niet meer wettelijk verplicht om verzekerd te zijn. Om te bewijzen dat de auto niet meer op jouw naam staat, heb je een vrijwaringsbewijs nodig. Met het vrijwaringsbewijs kun je de autoverzekering beëindigen. De vooraf teveel betaalde premie krijg je weer teruggestort. Zodra je een nieuwe auto koopt, kun je deze weer opnieuw verzekeren

3. Autoverzekering opzeggen na verhoging van de premie

Na het sluiten van een overeenkomst hebben de partijen normaal gesproken niet de mogelijkheid om de overeenkomst eenzijdig nog aan te passen. Toch willen verzekeraars de mogelijkheid hebben om polissen tussentijds te wijzigen. Daarom hebben verzekeraars de zogenaamde ‘en bloc clausule’ opgenomen in de polisvoorwaarden.

Wat is een ‘en bloc clausule’?

In sommige situaties kan de autoverzekeraar genoodzaakt zijn om de premie of de polisvoorwaarden aan te passen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de verzekeringsmaatschappij in totaal te weinig premie ontvangt voor de kosten die ze maken, zoals hoge schadelasten. De verzekeringsmaatschappij moet de premie dan wel tussentijds verhogen. 

Als verzekerde word je daar niet blij van. Je hebt met de verzekeraar namelijk een overeenkomst gesloten voor een bepaalde premie. Door de en bloc clausule in de polisvoorwaarden op te nemen mag de verzekeraar de premie tussentijds aanpassen, maar je hoeft er niet akkoord mee te gaan. Per de ingangsdatum van de premieverhoging of ander nadelige wijziging kun je de autoverzekering opzeggen en na het vergelijken een nieuwe autoverzekering kiezen.

4. Opzeggen na diefstal of een zware schade

Als er niets meer is om te verzekeren, stopt de autoverzekering ook. Als je auto gestolen is, wordt de autoverzekering beëindigd zodra de schade is afgewikkeld. Een vergelijkbare situatie ontstaat als de auto na een zwaar ongeval total loss wordt verklaard. 

autoverzekering-opzeggen-in-eerste-jaar.png

De verzekering is niet opzegbaar als het een verbetering is voor jou

Als de verzekeraar tussentijds de polis wijzigt zonder dat het voor jou een verslechtering is, kun je de verzekering niet opzeggen. Stel, de verzekeringsmaatschappij besluit uit concurrentieoverweging om de polisvoorwaarden te verruimen. Deze wijziging is niet nadelig voor jou, dus kun je de verzekering niet om deze reden opzeggen. 

Alleen als de verzekeraar de autoverzekering in jouw nadeel wijzigt, is het een ander verhaal. Wanneer de verzekeraar de premie verhoogt, heb jij het recht om een andere verzekeraar te kiezen.

Hoe zeg ik mijn autoverzekering op?

Opzeggen van je huidige autoverzekering is eenvoudig. Een kwestie van de oude verzekeraar op de hoogte stellen van de overstap in de online omgeving, via een mail of tijdens het afsluiten van een nieuwe autoverzekering (opzegservice van de autoverzekeraar).

De nieuwe verzekeraar zegt de oude verzekering niet automatisch voor je op, zoals dat bij de zorgverzekering wel gaat. Een autoverzekering opzeggen kun je zelf gemakkelijk doen. Kies de manier die voor jou het handigst is:

  1. Sommige autoverzekeraars bieden een overstapservice aan. Je kunt dan op het aanmeldformulier van de verzekeraar aangeven dat zij de oude verzekering opzeggen.
  2. Kijk of er een mogelijkheid is tot opzeggen in de online omgeving van jouw autoverzekaar.
  3. Lukken bovenstaande opties niet? Je kunt je verzekering altijd opzeggen via mail, telefoon of per post.
  4. Je kunt ook gebruikmaken van de service van Opzeggen.nl

manieren-van-opzeggen-autoverzekeraars.png

Na het eerste verzekeringsjaar kun je dus altijd overstappen

Zodra je de huidige polis hebt opgezegd, kun je overstappen van autoverzekering. Hiermee kun je ook nog eens geld besparen. De premieverschillen tussen autoverzekeraars zijn namelijk groot. In de vergelijker kun je aangeven of je een autoverzekering wilt die dagelijks opzegbaar is. 

Als je overstapt naar een andere verzekeraar neem je jouw schadevrije jaren gewoon mee naar de nieuwe verzekeraar. Wel gaat iedere autoverzekeraar hier anders mee om: de een geeft meer korting dan de ander met jouw aantal schadevrije jaren. De tool bovenin de vergelijker laat dat zien.

Geactualiseerd: maandag 6 maart 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie