Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekering opzeggen na een premieverhoging


Een autoverzekering is een contract tussen jou en de verzekeraar. Na het afsluiten van de autoverzekering kan de verzekeraar de overeenkomst niet meer eenzijdig beëindigen of aanpassen. Toch passen verzekeraars de polisvoorwaarden of de premie nog wel eens aan. Dat mag onder voorwaarden, maar jij hebt vervolgens het recht om de autoverzekering op te zeggen.

Premie auto omhoog.jpg

Meestal kan de verzekeringsnemer in het eerste jaar de verzekering niet beëindigen. Na het eerste jaar kun je de autoverzekering dagelijks opzeggen. Ook bij verkoop van je auto kun je de autoverzekering beëindigen. Zelfs in het eerste verzekeringsjaar.

Na het sluiten van een overeenkomst hebben de partijen normaal gesproken niet de mogelijkheid om de overeenkomst eenzijdig nog aan te passen. Toch willen verzekeraars de mogelijkheid hebben om polissen tussentijds aan te passen. Daarom hebben verzekeraars de zogenaamde en bloc clausule opgenomen in de polisvoorwaarden.

Wat is een en bloc clausule?

In bepaalde omstandigheden kan de verzekeraar genoodzaakt zijn om de premie of de polisvoorwaarden aan te passen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de premiestelling van de verzekeringsportefeuille of een deel ervan te laag ligt. Als verzekerde word je daar niet blij van. Je hebt met de verzekeraar namelijk een overeenkomst gesloten voor een bepaalde premie. Door de en bloc clausule in de polisvoorwaarden op te nemen mag de verzekeraar de premie tussentijds aanpassen, maar je hoeft er niet akkoord mee te gaan. Per de datum van de premieverhoging kun je de autoverzekering opzeggen.

en bloc clausule.jpg

De polis is opzegbaar als het een verslechtering is voor jou

Als de verzekeraar de polis wijzigt zonder dat het voor jou een verslechtering is, kun je de verzekering niet opzeggen in verband met de aanpassing. Stel, de verzekeraar besluit uit concurrentieoverweging om de polisvoorwaarden te verruimen. Dit is geen verslechtering voor jou, dus kun je de verzekering niet om deze reden opzeggen.

Verzekering opzegbaar na het eerste jaar

In het eerste verzekeringsjaar kun je de autoverzekering niet zomaar tussentijds beëindigen. Na het eerste verzekeringsjaar kun je de autoverzekering dagelijks opzeggen. De bovenstaande beperking voor wanneer je de verzekering wel of niet kunt opzeggen geldt dus uitsluitend voor het eerste verzekeringsjaar. In het eerste verzekeringsjaar kun je de verzekering wel opzeggen bij het verkopen van de auto. Bij sommige verzekeraar kun je ook in het eerste jaar de verzekering beëindigen. Er kan wel een opzegtermijn gelden.
auto - overstappen.jpg

Na het eerste verzekeringsjaar kun je dus overstappen

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een autoverzekering alleen opzegbaar is per de contractvervaldatum. Dat was vroeger zo, maar dat geldt tegenwoordig niet meer voor de autoverzekering. Wil je het contract opzeggen, dan kan dat via sepastop.eu

Geactualiseerd: 01-07-2019


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: maandag 1 juli 2019

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie