Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs wordt afgegeven bij het verkopen van je auto. Dit is een officieel en belangrijk bewijs waaruit blijkt dat een auto niet meer op jouw naam staat. De autoverzekering kun je beëindigen met het vrijwaringsbewijs.

Op de eigenaar van een auto rust een verzekeringsplicht. Zolang de auto op jouw naam staat, en het kenteken niet geschorst is, ben je verplicht om de auto minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) te verzekeren. Bij verkoop wordt de auto overgedragen op een andere naam. Bij de overdracht krijg je als verkoper van de auto een vrijwaringsbewijs. Hieruit blijkt dat je niet meer de eigenaar bent van de auto. De aansprakelijkheid bij schade door de verkochte auto ligt niet meer bij jou.

Waar heb je het vrijwaringsbewijs voor nodig?

Met het vrijwaringsbewijs kun je aantonen dat de auto is overgeschreven op een andere naam. Indien de nieuwe eigenaar vergeet om de auto te verzekeren kun jij met het bewijs eenvoudig aantonen dat je niet meer de eigenaar bent. De verzekeraar vraagt mogelijk om het vrijwaringsbewijs voordat de autoverzekering wordt beëindigd. Ook kun je na de datum van overschrijving niet meer aangeslagen worden voor boetes door verkeersovertredingen. Het vrijwaringsbewijs is een wettelijk bewijs.

vrijwaringsbewijs.jpg

Autoverzekering in het eerste verzekeringsjaar beëindigen

Bij het afsluiten van een autoverzekering sluit je een contract af voor één jaar. Na het eerste jaar wordt de verzekering verlengd, maar na verlenging is de autoverzekering dagelijks opzegbaar. Bij sommige verzekeraars is de autoverzekering ook in het eerste jaar opzegbaar. In het eerste verzekeringsjaar kun je de autoverzekering in ieder geval opzeggen bij verkoop van de auto. Bij beëindiging van de verzekering in verband met verkoop, zal de verzekeraar vragen om het vrijwaringsbewijs.

Geactualiseerd: 03-07-2019


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: woensdag 3 juli 2019

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie