Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat is een vrijwaringsbewijs auto? En waarvoor heb je het nodig?

Een vrijwaringsbewijs wordt afgegeven bij het verkopen van je auto. Dit is een officieel en belangrijk bewijs waaruit blijkt dat een auto niet meer op jouw naam staat. De autoverzekering kun je beëindigen met het vrijwaringsbewijs.

vrijwaringsbewijs

Vrijwaringsbewijs auto

De eigenaar van een auto is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Zolang de auto op jouw naam staat, en het kenteken niet geschorst is, moet de auto minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd zijn. Bij verkoop wordt de auto overgedragen op een andere naam. Bij de overdracht krijg je als verkoper een vrijwaringsbewijs. Uit een vrijwaringsbewijs blijkt dat je niet meer de eigenaar bent van de auto. De aansprakelijkheid bij schade door de verkochte auto ligt dan niet meer bij jou.

Waar heb je een vrijwaringsbewijs voor nodig?

Met het vrijwaringsbewijs kun je aantonen dat de auto is overgeschreven op een andere naam. Indien de nieuwe eigenaar vergeet om de auto te verzekeren kun jij met het bewijs eenvoudig aantonen dat je niet meer de eigenaar bent. De verzekeraar vraagt mogelijk om het vrijwaringsbewijs voordat de autoverzekering wordt beëindigd. Ook kun je na de datum van overschrijving niet meer aangeslagen worden voor boetes door verkeersovertredingen. Het vrijwaringsbewijs is een wettelijk bewijs. Bewaar deze dus goed!

Autoverzekering in het eerste verzekeringsjaar beëindigen

Bij het afsluiten van een autoverzekering sluit je een contract af voor één jaar. Na het eerste jaar wordt de verzekering verlengd, maar na verlenging is de autoverzekering dagelijks opzegbaar. Bij sommige verzekeraars is de autoverzekering ook in het eerste jaar opzegbaar. In het eerste verzekeringsjaar kun je de autoverzekering in ieder geval opzeggen bij verkoop van de auto. Bij beëindiging van de verzekering omdat je de auto verkoopt, kan de verzekeraar vragen om het vrijwaringsbewijs.

Geactualiseerd: dinsdag 11 juni 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie