Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Beveiligingseisen in de autoverzekering

Voor het verzekeren van het diefstalrisico worden er vaak beveiligingseisen gesteld. Er zijn verschillende niveaus van beveiliging afhankelijk van de waarde en de diefstalgevoeligheid. De eisen lopen van klasse 1 t/m klasse 5. Voor duurdere en diefstalgevoeligere auto’s wordt een hogere alarmklasse als voorwaarde gesteld. Als de vereiste beveiliging niet ingebouwd is, kan dit tot gevolg hebben dat de verzekeraar bij diefstal niet uitkeert.

Beveiliging autoverzekering.jpg

Sinds 1998 zijn nieuwe auto’s standaard voorzien van minimaal een startonderbreker. Deze beveiliging voldoet aan beveiligingsklasse 1. De beveiliging kan aangetoond worden met een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Een dergelijk certificaat wordt afgegeven bij het kopen van een nieuwe auto. Het is mogelijk om de beveiliging op te schalen door het inbouwen van een betere beveiliging. Dit kan ook een eis zijn van de verzekeraar. Verzekeraars stellen namelijk hun eigen beveiligingseisen. Per verzekeraar kan het dus verschillen.

Wanneer moet de auto een beveiliging hebben?

Bij het afsluiten van een WA autoverzekering zal de verzekeraar er niet om vragen. Het diefstalrisico is in deze verzekeringsvorm namelijk niet meeverzekerd. Bij de WA beperkt casco en de WA casco autoverzekering wel. Verzekeraars vragen meestal niet expliciet naar het certificaat, omdat ze weten dat meestal het vereiste systeem al bij productie van de auto is ingebouwd.

Welke beveiligingseisen zijn er?

  • Alarmklasse 1 – Startonderbreker
  • Alarmklasse 2 – Klasse 1 + inbraakdetectie
  • Alarmklasse 3 – Klasse 2 + Alarmsysteem met hellingdetectie
  • Alarmklasse 4 – Klasse 1, 2 of 3 + voertuigvolgsysteem
  • Alarmklasse 5 – Klasse 3 + uitgebreid voertuigvolgsysteem

autobeveiligen.jpg

Een hond is misschien wel de beste beveiliging voor je auto en nog energiezuinig ook. 

Welk beveiligingssysteem eist de verzekeraar?

De eisen verschillen per verzekeraar. Een verzekeraar eist bijvoorbeeld een beveiliging vanaf klasse 3 voor auto’s vanaf een cataloguswaarde van € 50000. Voor auto’s met een cataloguswaarde tot bijvoorbeeld € 75000 gelden er geen beveiligingseisen als de auto bij het verzekeren 4 jaar of ouder is. Als de auto nog geen 4 jaar oud is, eist de verzekeraar bijvoorbeeld alarmklasse 3. Vanaf € 75000 wordt bijvoorbeeld klasse 4 of 5 geëist.

Wat houdt alarmklasse 1 in?

De startonderbreker zorgt ervoor dat de auto niet te starten is zonder een autosleutel. De auto is dus niet te stelen door draadjes aan elkaar te verbinden.

Wat houdt alarmklasse 2 in?

Naast de startonderbreker heeft de klasse 2 nog een extra beveiliging in de vorm van een inbraakalarm. Bij het forceren van de autodeuren, de achterklep en de motorkap gaat er een optische alarm af en gaan de autolampen flikkeren.

Wat houdt alarmklasse 3 in?

De aanvulling op de klasse 2 bestaat uit een hellingdetectie. Zodra de hellingshoek van de auto verandert, gaat er een alarm af. Dit is een effectieve beveiliging tegen het stelen van velgen.

Wat houdt alarmklasse 4 en 5 in?

Aanvullend op de klasse 3 beveiliging zit er een voertuigvolgsysteem ingebouwd. Na diefstal kan het systeem worden ingeschakeld om te achterhalen waar de auto is. Een goed systeem om snel na de diefstal de auto weer op te sporen. Bij klasse 5 wordt het volgsysteem onmiddellijk geactiveerd op het moment dat het alarm af gaat. 

Geactualiseerd: 11-07-2019


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: donderdag 11 juli 2019

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie