Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Auto gestolen: wat nu met je autoverzekering?

Je auto is gestolen, wat nu? Bij autodiefstal moet je eerst aangifte doen bij de politie. Dit vergroot de kans dat je gestolen auto wordt teruggevonden door de politie. Ook de verzekeraar informeer je hierover. In de WA beperkt casco en de WA volledig casco (all risk) is autodiefstal meeverzekerd in de autoverzekering. Een uitkering volgt pas 30 dagen na de diefstal. Er bestaat namelijk nog een kans dat de gestolen auto wordt teruggevonden.

auto gestolen

Als je auto niet meer op de parkeerplaats staat waar je de auto hebt achtergelaten, twijfel je eerst aan jezelf. Heb je jouw auto ergens anders neergezet? Al snel dringt het tot je door. Je auto is gestolen. Misschien verwacht je het niet, maar er worden jaarlijks meer dan tienduizend auto’s gestolen. Wat nu?

Auto gestolen? Doe zo snel mogelijk aangifte

Als je getuige bent van de diefstal van je auto, kun je het beste direct 112 bellen. Met een snelle actie van de politie kan de auto zelfs nog gevolgd worden. In de meeste gevallen zie je het niet gebeuren en kom je er pas later achter dat je auto is gestolen. Het alarmnummer bellen heeft in dat geval geen zin, maar doe wel aangifte. Dit is ook ter bescherming van jezelf, want de auto kan ook gebruikt worden voor criminele activiteiten. Als de auto niet als gestolen is gerapporteerd, ligt de aansprakelijkheid bij jou als er met de auto een schade wordt veroorzaakt.

Autodiefstal melden bij verzekeraar en VBV

Nadat je aangifte hebt gedaan is de volgende stap de verzekeraar op de hoogte stellen. Ook moet de diefstal gemeld worden bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VBV). Zij maken zich hard voor het bestrijden van criminaliteit gericht op motorrijtuigen. Je kunt de diefstal melden via telefoonnummer 088-0087444.

Autodiefstal verzekeren in de autoverzekering

Er zijn standaard drie verzekeringsvormen. In de WA autoverzekering is diefstal van je auto niet meeverzekerd. Met de WA beperkt casco en de WA volledig casco dekking ben je wel verzekerd als je auto wordt gestolen. Het claimen van deze schade kost jou geen schadevrije jaren.

Auto gestolen? Vergoeding volgt na 30 dagen

In eerste instantie gaat de verzekeraar er nog vanuit dat de auto terug wordt gevonden. Daarom geldt er een wachttijd van 30 dagen voordat er een uitkering volgt. Na deze periode wordt er vanuit gegaan dat de auto niet meer opduikt. In het geval dat je auto wel wordt teruggevonden, krijg je de schade aan je auto uitgekeerd. Een dergelijke claim valt ook onder de definitie diefstalschade.

De dagwaarde van de auto wordt uitgekeerd

Voor de uitkering na autodiefstal wordt er uitgegaan van de dagwaarde van de auto vlak voordat het voertuig is gestolen. De waarde wordt vastgesteld door een expert. Hierbij wordt er onder andere rekening gehouden met de leeftijd van de auto, de kilometerstand en de nieuwwaarde van de auto. Voor auto’s die onder de nieuwwaarderegeling of de aanschafwaarderegeling vallen kan de vergoeding hoger uitvallen.

Geactualiseerd: donderdag 16 mei 2024

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie