Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Is diefstal uit auto verzekerd?

Helaas komen auto-inbraken veel voor. Zo worden er spullen uit je auto gestolen, zoals je laptop of dure zonnebril. Als de gestolen spullen geen onderdeel zijn van de auto, kun je het ook niet claimen op de autoverzekering. Met de juiste dekking krijg je de braakschade aan de auto wel uitgekeerd door je autoverzekeraar. Welke verzekering heb je nodig bij diefstal uit auto? 

diefstal uit auto

Er is vaak verwarring over de diefstaldekking in de autoverzekering. Er moet namelijk onderscheid worden gemaakt tussen diefstal van de auto en diefstal uit de auto. Wat zijn de verschillen?

Diefstal van de auto valt onder autoverzekering

Is je auto gestolen? Een gestolen auto is verzekerd als je gekozen hebt voor de WA beperkt casco of de WA volledig casco autoverzekering. Verzekerden met uitsluitend de WA autoverzekering draaien zelf op voor de gevolgen. Bij diefstal van je auto geldt een wachttijd van 30 dagen voordat de uitkering volgt.  Mocht de auto toch weer opduiken, dan krijg je aan de auto verrichte schade door jouw verzekeraar uitgekeerd. Ook bij een poging tot diefstal stelt de verzekeraar jou schadeloos.

Spullen uit auto gestolen: welke verzekering?

Bij diefstal uit je auto kun je drie verschillende verzekeringen aanspreken:

  • Autoverzekering – voor de schade aan de auto zelf en onderdelen van de auto
  • ​Inboedelverzekering – voor uit de auto gestolen privé bezittingen die geen onderdeel zijn van de auto (dekking is beperkt)
  • Reisverzekering - bij diefstal uit de auto tijdens een autovakantie

Autoverzekering voor schade aan auto na auto-inbraak

Een auto-inbraak is verzekerd onder de noemer diefstal. Het is namelijk een poging tot diefstal. De schade aan je auto door de inbraak krijg je uitgekeerd als je auto minimaal WA beperkt casco verzekerd is. Ook gestolen onderdelen van de auto krijg je gecompenseerd. Een uit de auto gesleutelde navigatiesysteem kun je claimen bij de autoverzekeraar. Voor een losse navigatiesysteem bieden de meeste verzekeraars juist geen dekking. Hetzelfde geldt ook voor andere spullen die in de auto liggen en geen onderdeel vormen van de auto. 

Diefstal uit auto verzekerd met inboedelverzekering 

Onder je inboedel valt bijvoorbeeld kleding, brillen en tassen, maar bijvoorbeeld ook een laptop en je mobiele telefoon. Op de inboedelverzekering kun je bij diefstal uit je auto in beperkte mate schades claimen. Verzekeraars kunnen in de polisvoorwaarden een maximum bedrag aanhouden of bepaalde onderdelen van de inboedel zijn niet verzekerd bij diefstal uit de auto. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld smartphones die buiten het huis worden gesloten uitsluiten van dekking. Vaak is het ook een vereiste dat er braaksporen aan de auto zitten en de spullen mogen niet in het zicht gelegen hebben.

Diefstal uit auto tijdens vakantie valt onder reisverzekering

Een eerste voorwaarde is dat de diefstal uit de auto gebeurde tijdens de vakantie. Op de reisverzekering is diefstal uit de auto beperkt verzekerd. Voor dekking stellen verzekeraars vaak de volgende voorwaarden:

  • Er zitten braaksporen aan de auto
  • De gestolen bagage was van buitenaf niet zichtbaar
  • Je was op vakantie op het moment van de diefstal
  • De auto stond op een veilige plek
Geactualiseerd: donderdag 16 mei 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie