Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Waar valt diefstal uit de auto onder?

De WA beperkt casco en de WA casco autoverzekeringen bieden dekking tegen diefstal. Diefstal uit de auto is vaak een ander verhaal. Als hetgeen gestolen is geen onderdeel is van de auto, kun je het ook niet claimen op de autoverzekering. Met de juiste dekking krijg je de braakschade aan de auto wel uitgekeerd.

diefstal? Kan je hiervoor verzekeren?

Er is vaak verwarring over de diefstaldekking in de autoverzekering. Er moet namelijk onderscheid worden gemaakt tussen diefstal van de auto en diefstal uit de auto. Wat zijn de verschillen?

Diefstal van de auto

Een gestolen auto is verzekerd als je gekozen hebt voor de WA beperkt casco of de WA casco. Verzekerden met uitsluitend de WA autoverzekering draaien zelf op voor de gevolgen. Bij diefstal van je auto geldt er een wachttijd van 30 dagen voordat de uitkering volgt. Mocht de auto toch weer opduiken, krijg je aan de auto verrichte schade door jouw verzekeraar uitgekeerd. Ook bij een poging tot diefstal gaat de verzekeraar jou schadeloos stellen.

Diefstal uit de auto

Bij diefstal uit je auto kun je twee verschillende verzekeringen aanspreken, namelijk:

  • Autoverzekering – voor de schade aan de auto zelf en onderdelen van de auto
  • ​Inboedelverzekering – voor uit de auto gestolen privé bezittingen die geen onderdeel zijn van de auto (dekking is beperkt)
  • Reisverzekering - Bij diefstal uit de auto tijdens een autovakantie

diefstal-auto-onderdelen.png

Schade aan de auto

Een inbraak is de auto is verzekerd onder de noemer diefstal. Het is namelijk een poging tot diefstal. De schade aan je auto door de inbraak krijg je uitgekeerd als je auto minimaal WA beperkt casco verzekerd is. Ook gestolen onderdelen van de auto krijg je gecompenseerd. Een uit de auto gesleutelde navigatiesysteem kun je claimen bij de autoverzekeraar. Voor een losse navigatiesysteem bieden de meeste verzekeraars juist geen dekking. Hetzelfde geldt ook voor andere spullen die in de auto liggen en geen onderdeel vormen van de auto.

Is diefstal uit de auto verzekerd in de inboedelverzekering?

Onder je inboedel valt bijvoorbeeld kleding, brillen en tassen, maar bijvoorbeeld ook een laptop en je mobiele telefoon. Op de inboedelverzekering kun je bij diefstal uit je auto in beperkte mate schades claimen. Verzekeraars kunnen in de polisvoorwaarden een maximum bedrag aanhouden of bepaalde onderdelen van de inboedel zijn niet verzekerd bij diefstal uit de auto. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld smartphones die buiten het huis worden gesloten uitsluiten van dekking. Vaak is het ook een vereiste dat er braaksporen aan de auto zitten en de spullen mogen niet voor het zicht gelegen hebben.

Wanneer kun je claimen op de reisverzekering?

Een eerste voorwaarde is dat de diefstal gebeurde tijdens de vakantie. Op de reisverzekering is diefstal uit de auto beperkt verzekerd. Voor dekking stellen verzekeraars vaak de volgende voorwaarden:

  • Er zitten braaksporen aan de auto
  • De gestolen bagage was van buitenaf niet zichtbaar
  • Je was op vakantie op het moment van de diefstal
  • De auto stond op een veilige plek

Vooral het laatste voorwaarde kan een discussiepunt zijn.

Geactualiseerd: maandag 13 maart 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie