Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat moet je weten over het eigen risico in de autoverzekering?

Het eigen risico in je autoverzekering is het gedeelte van de schade dat je zelf moet betalen bij schade aan je auto. Niet alle verzekeraars brengen een eigen risico in rekening. De hoogte van het bedrag verschilt ook sterk per verzekeraar.

Eigen risico autoverzekering

Eigen risico betalen over een verzekerde schade

Als de schade hoger is dan het eigen risico, betaal je zelf het volledige eigen risico en vergoedt de verzekeraar het bedrag dat boven het eigen risico uitkomt. Is je schade lager dan het eigen risico-bedrag? Dan moet je alles zelf betalen. Bij sommige verzekeraars kun je ook kiezen voor een verhoogd eigen risico. In ruil voor het zelf dragen van een extra deel van het eigen risico, krijg je een korting op de premie.

Schade onder WA-dekking

Voor schades die onder de WA-dekking vallen gelden meestal geen eigen risico's. Dus schade die met jouw auto is toegebracht aan anderen, wordt volledig door de verzekeraar vergoed. Het eigen risico geldt wel voor de beperkt casco en de volledige casco (allrisk dekking). 

Na schade kun je het eigen risico terugkrijgen

Met de WA casco autoverzekering krijg je na een ongeval de schade aan jouw auto uitgekeerd. Eventueel brengt de verzekeraar jou een eigen risico in rekening. Als de schade verhaald kan worden op een ander, krijg je het verschuldigd eigen risico terug van de verzekeraar van de tegenpartij. 

Korting op het eigen risico

Verzekeraars geven korting op het eigen risico als je naar een aangesloten garage gaat. Zo wil de verzekeraar je aanmoedigen om reparaties uit te laten voeren bij garages die aan bepaalde voorwaarden voldoen. De aangesloten garages staan in de verzekeringsvoorwaarden vermeld. In de meeste gevallen gaat het om garages die zijn aangesloten bij een landelijke keten zoals Focwa of Stichting Schadegarant, die toezien op de kwaliteit en prijs van de herstelwerkzaamheden van aangesloten garages. De verzekeraars hebben hier afspraken mee gemaakt. Zo weten de verzekeraars dat je een kwalitatief goede reparatie krijgt en niet te veel hoeft te betalen.

Hoogte eigen risico

Sommige verzekeraars hebben autoverzekeringen zonder eigen risico, maar de meeste verzekeraars hanteren standaard een eigen risico van € 100 tot € 250. Bij veel verzekeraars geldt: hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie. Maar er zijn ook autoverzekeringen zonder eigen risico die toch een voordelige premie hebben.

In onze vergelijking zie je direct het eigen risico van elke aanbieder en zie je ook meteen welke verzekering het beste bij jouw wensen aansluit.

Ook interessant bij dit onderwerp:

Geactualiseerd: donderdag 8 juni 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie