Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Hoe je korting krijgt door schadevrije jaren?

Het maakt voor de premie voor de autoverzekering nogal verschil of je geen of juist veel schadevrije jaren hebt. Opgebouwde jaren geven je namelijk recht op een korting die bij sommige verzekeraars kan oplopen tot 85%. Door het claimen op je autoverzekering verlies je juist schadevrije jaren.

schadevrije jaren korting

Wie schade veroorzaakt betaalt een hogere premie. Vanuit deze gedachte wordt er korting verstrekt aan verzekerden die niet of nauwelijks schades veroorzaken en claimen. Eén jaar geen schade veroorzaakt geeft je recht op één schadevrij jaar. Wel een schade veroorzaken kost je vaak gelijk vijf schadevrije jaren.

Wanneer verlies je schadevrije jaren?

Als je een schade claimt die niet verhaald kan worden, verlies je opgebouwde jaren.  Maar dat geldt niet in alle gevallen. Indien de schadeoorzaak verzekerd is volgens de beperkt casco, verlies je geen schadevrije jaren en dus geen korting. Bij andere claims die verzekerd zijn onder de WA verzekering of de casco verzekering, verlies je wel jaren. Dus niet bij diefstal en wel bij een veroorzaakte ongeval.

Hoeveel korting heb je recht op?

De omvang van de korting verschilt per verzekeraar. De opgebouwde jaren worden door de verzekeraars vertaald naar een korting. Hoe ze dat doen en hoeveel korting je krijgt bepalen ze zelf. Bij de ene verzekeraar heb je recht op 50% korting met 5 schadevrije jaren, bij de andere mogelijk maar 40% of juist 70% korting. Eigenlijk is de omvang van de korting ook niet zo belangrijk. Het gaat om het bedrag dat er onder de streep over blijft. Wat gaat de verzekeraar per maand of per jaar aan premie bij jou incasseren?

Zonder schadevrije jaren je auto verzekeren

Als je geen schadevrije jaren hebt, gaat de verzekeraar er vanuit dat je geen aantoonbare rijervaring hebt. Je krijgt dezelfde premie in rekening gebracht als iemand die net het rijbewijs gehaald heeft. Ook als je al tientallen jaren rijervaring hebt. Het is zaak om een schadevrij verleden op te bouwen. Dat doe je door een auto te verzekeren op je eigen naam.

Geactualiseerd: donderdag 8 juni 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie