Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Hoeveel korting krijg je per schadevrij jaar?

Het maakt voor de premie voor de autoverzekering nogal verschil of je geen of juist veel schadevrije jaren hebt. Per schadevrij jaar krijg je namelijk korting op de premie die bij sommige verzekeraars kan oplopen tot 82,5%. Door het claimen van schade op je autoverzekering verlies je schadevrije jaren en korting.

schadevrije jaren korting

Wie schade veroorzaakt, betaalt een hogere premie. Vanuit deze gedachte wordt er korting gegeven aan verzekerden die niet of nauwelijks schades veroorzaken en claimen. Eén jaar geen schade veroorzaakt geeft je recht op één schadevrij jaar. Wel een schade veroorzaken kost je gelijk zes schadevrije jaren (vanaf 1 juli 2024).

Hoeveel korting schadevrije jaren?

De omvang van de korting verschilt per verzekeraar. De opgebouwde jaren worden door de verzekeraars vertaald naar een korting. Hoe ze dat doen en hoeveel korting je krijgt per schadevrij jaar bepalen ze zelf. Bij de ene verzekeraar heb je recht op 60% korting met 5 schadevrije jaren, bij de andere mogelijk maar 50% of juist 70% korting. Eigenlijk is de omvang van de korting ook niet zo belangrijk. Het gaat om het bedrag dat er onder de streep over blijft. Welke premie betaal je per maand of per jaar? In de autoverzekeringen vergelijker zie je precies hoeveel premie je betaalt per verzekeraar en wat de korting is voor jouw aantal schadevrije jaren. 

Wanneer verlies je korting?

Als je een schade claimt die niet verhaald kan worden, verlies je opgebouwde schadevrije jaren en krijg je minder korting op de premie. De autoverzekering wordt dan dus duurder. Maar dat geldt niet in alle gevallen. Als de schadeoorzaak verzekerd is in de beperkt casco dekking, verlies je geen schadevrije jaren en dus geen korting. Bij andere claims die verzekerd zijn onder de WA verzekering of de volledig casco (all risk) verzekering, verlies je wel jaren. Dus je verliest bijvoorbeeld geen schadevrije jaren en dus korting bij diefstal van je auto, maar wel bij een ongeval die jij zelf hebt veroorzaakt. 

Zonder schadevrije jaren je auto verzekeren

Als je geen schadevrije jaren hebt, gaat de verzekeraar er vanuit dat je geen aantoonbare rijervaring hebt. Je krijgt dezelfde premie in rekening gebracht als iemand die net het rijbewijs gehaald heeft. Ook als je al tientallen jaren rijervaring hebt. Het is zaak om een schadevrij verleden op te bouwen. Dat doe je door een auto te verzekeren op je eigen naam.

Geactualiseerd: vrijdag 7 juni 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie