Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Met no-claim garantie bescherm je jouw schadevrije jaren

Het claimen van schade wordt in de autoverzekering ontmoedigd door de no-claim korting. Claimen van bijvoorbeeld een aanrijdingsschade kost je vijf schadevrije jaren. Door het claimen kan de premie voor de autoverzekering sterk stijgen in het volgende verzekeringsjaar. Je kunt jouw schadevrije jaren beschermen met de no-claim garantie, maar het heeft ook nadelen?

no-claim

Schades die te claimen zijn op je autoverzekering kosten je vaak schadevrije jaren. Een schade van een paar honderd euro kun je soms beter zelf betalen. De gevolgen van het claimen van de schade zijn voor de premie voor de komende jaren mogelijk groter dan het schadebedrag groot is. De no-claim beschermer kun je aanvullend afsluiten om de premiegevolgen van een schade op te vangen.

Wat is no-claim garantie?

Deze aanvullende dekking op de autoverzekering heeft als voordeel dat je een schuldschade kunt claimen zonder dat de premie voor de autoverzekering stijgt. De verzekeraar schrijft nog steeds vijf schadevrije jaren van jouw totaal af, maar de premieconsequenties blijven uit.

Voorbeeld

Je sluit een WA casco autoverzekering af met de no-claim garantie. Je hebt nu 6 schadevrije jaren op naam die jou recht geven op een korting van 60%. Je veroorzaakt een schade die wordt geclaimd op jouw autoverzekering. Door de schade houd je 1 schadevrij jaar over. Bij de betreffende verzekeraar zou de korting op de autoverzekering normaal gesproken zakken naar bijvoorbeeld 35%. Door de no-claim garantie blijft de korting op 60%. Hiermee voorkom je niet dat je nog maar 1 schadevrij jaar over hebt.

no claim.jpg

Wat zijn de nadelen van de no-claim regeling?

Het grootste nadeel is dat het jouw schadevrije jaren niet beschermd. Je houdt de korting, maar zodra je overstapt naar een andere verzekeraar ben je het voordeel kwijt. Zonder dat je het merkt heeft het claimen van schade dus wel gevolgen.

Wanneer heeft de no-claim garantie geen zin?

De no-claim garantie is een aanvullende dekking waar de verzekeraar zeker ook voordelen bij heeft. Verzekeraars ontvangen premie en bij een claim doen ze ook nog aan klantenbinding. Je stapt minder gauw over omdat andere verzekeraars waarschijnlijk duurder zijn omdat zij rekenen met de huidige schadevrije jaren.

Voor de verzekerde heeft de regeling ook voordelen, maar de no-claim regeling heeft niet altijd zin. In de volgende situaties voegt de regeling niets of weinig toe:

  • Bij schades die verzekerd zijn in de beperkt casco – bijvoorbeeld bij hagelschade, diefstal van je auto en ruitbreuk voegt de no-claim regeling niets toe. Deze schades gaan namelijk niet ten laste van de schadevrije jaren
  • Als je veel schadevrije jaren hebt valt je niet terug in korting na één schade – Bij 15 schadevrije jaren of meer val je na een schade terug naar 10 schadevrije jaren. Door deze terugval houd je de hoogst mogelijke korting. Extra premie betalen voor de no-claim regeling hoeft dus niet.

Geactualiseerd: 12-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: donderdag 12 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie