Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Moet je de groene kaart altijd bij je hebben?

De groene kaart wordt verstrekt bij het afsluiten of het verlengen van een autoverzekering. Op de groene kaart staat handige informatie over je autoverzekering. Je bent niet verplicht om de groene kaart bij je te hebben, maar het wordt wel aangeraden. Binnen Europa is het niet verplicht, maar voor de caravan is het in sommige Europese landen wel verplicht. De groene kaart voor de caravan wordt afgegeven door de verzekeraar van de trekkende auto. 

 groene kaart verplicht?

Wat is een groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Doordat het document er overal hetzelfde uit ziet, kan het overal gelezen worden. In het buitenland hoeven ze geen Nederlands te begrijpen om te weten dat je verzekerd bent. De groene kaart biedt ook gemak. Alle informatie over de autoverzekering staat er namelijk op. Ook het alarmnummer waar je contact mee moet opnemen in geval van nood. Ook het internationale telefoonnummer staat erop.

Waar is de groene kaart nog verplicht?

Binnen de EU is het in de auto hebben van een groene kaart niet verplicht. Buiten de EU is de groene kaart vaak wel verplicht. Denk bijvoorbeeld aan landen als Rusland, Turkije, Tunesië, Oekraïne en Servië. Als je de groene kaart in deze landen niet bij je hebt, kan justitie de conclusie trekken dat je auto niet verzekerd is. Toch is het ook binnen de EU aan te raden. De politie kan op zich in een centraal register kijken waarin de Europese verzekeringsgegevens zijn vastgelegd, maar je kunt net de pech hebben dat je een lastige agent tegenkomt die toch graag een groene kaart wil zien.

groene kaart camper

Let ook op de groene kaart voor je caravan

Ook binnen de EU kan er een verplichting gelden voor caravans van 750 kilo of meer. De groene kaart voor je autoverzekering kan voldoende zijn, maar dat is niet voor alle landen het geval. Voor Duitsland, Spanje en Polen ben je verplicht om voor de caravan een speciale groene kaart te hebben indien daar om wordt gevraagd. De groene kaart kun je aanvragen bij de autoverzekeraar. Een aan de auto gekoppelde caravan is namelijk voor de aansprakelijkheid meeverzekerd op de autoverzekering.

Geactualiseerd: 12-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: donderdag 12 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie