Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Wanneer heb je een artikel 34 WAM nodig?

Op de eigenaar van een auto rust een verzekeringsplicht. De auto op jouw naam moet ook bij de RDW worden aangemeld als zijnde verzekerd. Hierdoor is de verzekeringscontrole eenvoudig. Een kenteken op naam moet ook voor komen in de lijst met door de verzekeraar aangemelde kentekens bij de RDW.

wam 34 verklaring.jpg

Toch kan er iets mis gaan bij het aanmelden van het kenteken door de verzekeraar. Met een artikel 34 WAM verklaring geeft de verzekeraar aan dat de auto wel verzekerd was op de datum van de RDW controle. Zo voorkom je een hoge boete.

Zodra je een kenteken op naam krijgt ontstaat de verzekeringsplicht. Ook als je de auto niet op de openbare weg gaat gebruiken. Als bij controle blijkt dat je auto niet verzekerd is krijg je een waarschuwingsbrief en uiteindelijk een boete.

rdw controle.jpg

Na 28 dagen een waarschuwingsbrief

De RDW heeft een alarmeringssysteem om kentekenhouders te wijzen op het niet verzekerd zijn van de auto. Ongeveer 28 dagen na de tenaamstelling van de auto krijgt de kentekenhouder een brief waarin wordt gewezen op het feit dat de auto nog niet verzekerd is. De eigenaar krijgt nog de kans om na te gaan wat er fout is gegaan. De auto moet verzekerd zijn vanaf de datum van de tenaamstelling. Vaak zijn verzekeraars niet bereid om een auto met terugwerkende kracht te verzekeren. Neem in dat geval contact op met de verzekeraar om de situatie door te spreken.

Opvragen van een artikel 34 WAM verklaring

Na de eerste brief van de RDW krijgt de kentekenhouder nog de kans om de zaken goed te regelen. In de tweede brief vraagt de RDW om een zogenaamde artikel 34 WAM verklaring. Uit deze verklaring blijkt dat de auto wel verzekerd was op de peildatum van de RDW. De verklaring wordt opgemaakt door de verzekeraar. Bij het niet kunnen overleggen van een artikel 34 WAM verklaring wordt er een boete opgelegd van ruim € 600 (2021).

ondertekenen.jpg

Wat staat er in het artikel 34 WAM verklaring?

Verzekeraars werken met standaardverklaringen waar ze variabelen in kunnen zetten. Zij weten wat er in de verklaring moet staan en waar het aan moet voldoen. De verklaring wordt ondertekend door een bevoegde vertegenwoordiger van de verzekeraar. Het mag geen voorgedrukte handtekening zijn.

Kenteken opschorten

Een autoverzekering is niet verplicht in de periode het kenteken geschorst is. Dit doe je online op de website van de RDW. Pas vanaf de datum van opschorting vervalt de verzekeringsplicht. Bij het op naam krijgen van een kenteken op 1 mei, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het opschorten van het kenteken per 15 mei ontslaat jou niet van de verzekeringsplicht voor de eerst helft van de maand.

Geactualiseerd: 16-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: maandag 16 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie