Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat heb je aan een artikel 34 WAM verklaring?

Als eigenaar van een motorrijtuig heb je een verzekeringsplicht. Dit komt voort uit artikel 34 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). De auto op jouw naam moet ook bij RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) worden aangemeld als verzekerd. 

Wat heb je aan een artikel 34 WAM verklaring?

Inhoudsopgave

Dit regel je door het afsluiten van een autoverzekering. Een kenteken op naam moet ook voorkomen in de lijst met door de verzekeraar aangemelde kentekens bij de RDW. Staat jouw kenteken er niet tussen? Dan is jouw auto dus niet verzekerd. Je moet minimaal een WA verzekering hebben. Met de WA verzekering is de auto WAM verzekerd. De afkorting WAM staat voor Wet aansprakelijkheid Motorrijtuigen. De WA verzekering is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. 

Wanneer een artikel 34 WAM aanvragen?

Toch kan er iets misgaan bij het aanmelden van het kenteken door de verzekeringsmaatschappij. De aanmelding door de verzekeraar gebeurt bijvoorbeeld niet op de juiste manier. Gelukkig is er een oplossing. Met een artikel 34 WAM verklaring geeft de verzekeraar aan dat de auto wel verzekerd was op de datum van de RDW controle. Zo voorkom je een hoge boete.

Zodra je een kenteken op naam krijgt, ontstaat de verzekeringsplicht. Ook als je de auto niet op de openbare weg gebruikt. Als bij controle blijkt dat je auto niet verzekerd is, krijg je een waarschuwingsbrief en uiteindelijk een fikse boete. 

Na 28 dagen een waarschuwingsbrief

De RDW heeft een alarmeringssysteem om kentekenhouders erop te wijzen als hun auto onverzekerd is. Ongeveer 28 dagen na de tenaamstelling van de auto krijgt de kentekenhouder een brief waarin met een waarschuwing wordt gewezen op het feit dat de auto nog niet verzekerd is. De eigenaar krijgt dan nog wel de kans om te verzekeren. 

De auto moet verzekerd zijn vanaf de datum van de tenaamstelling. Vaak zijn verzekeraars niet bereid om een auto met terugwerkende kracht te verzekeren. Is jouw auto per ongeluk tijdelijk onverzekerd geweest? Zorg zo snel mogelijk alsnog voor een autoverzekering.

Opvragen van een artikel 34 WAM verklaring

Na de eerste brief die RDW stuurt, krijgt de kentekenhouder nog de kans om de zaken goed te regelen. Je hebt nog de mogelijkheid om toch een dekking te regelen. In de tweede brief vraagt RDW om een zogenaamd artikel 34 WAM verklaring. Uit deze verklaring moet blijken dat de auto wel verzekerd was op de peildatum van RDW. 

De verklaring wordt opgemaakt door de verzekeringsmaatschappij. Bij het niet kunnen laten zien van een artikel 34 WAM verklaring wordt er een boete opgelegd van ruim € 400 (2023). 

auto-water-of-hagelschade-poliswijzer.png

Wat staat er in artikel 34 WAM verklaring?

Autoverzekeraars werken met standaard artikel 34 verklaringen waar ze variabelen in kunnen zetten. Zij weten wat er in de WAM verklaring moet staan en waar het aan moet voldoen. 

De WAM verklaring wordt persoonlijk ondertekend door een bevoegde vertegenwoordiger van de verzekeraar. Het mag geen voorgedrukte handtekening zijn. Uit de verklaring blijkt dat de auto een WAM verzekering heeft. Het voertuig alsnog verzekeren kan niet met terugwerkende kracht.

Kenteken opschorten

Zoals vermeld is de eigenaar van een motorrijtuig verplicht zich te verzekeren ook als de auto geruime tijd stof staat te happen in de garage. Vind je dit onterecht dan is er de mogelijkheid om het kenteken van de auto te laten schorsen. Een autoverzekering is niet verplicht in de periode dat het kenteken geschorst is. 

Het schorsen van je auto kost een aantal handelingen en doe je online op de website van RDW. Pas vanaf de datum van opschorting is de verzekeringsplicht niet meer van toepassing. Een voordeel van de auto schorsen is dat je in de tijd dat je de auto niet gebruikt geen premie betaalt.

Voorbeeld kenteken opschorten

Bij het op naam krijgen van een kenteken op bijvoorbeeld 1 mei, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten vanaf 1 mei. Het opschorten van het kenteken per 15 mei ontslaat je niet van de verzekeringsplicht voor de eerste helft van de maand. Om een boete te voorkomen kun je maar beter zorgen dat je alles keurig op tijd geregeld hebt. 

Een boete krijgen is het niet het grootste gevaar

De WA verzekering dekt gevaren die je niet zelf kunt dragen. Bij letsel kan de schade eenvoudig boven de één miljoen euro uitkomen. Heb je geen WAM verzekering afgesloten en veroorzaak je een ongeval? De schade veroorzaakt door jouw auto kan verhaald worden op jou als je niet verzekerd bent. De Waarborgfonds Motorverkeer zorgt voor het financieel compenseren van de gedupeerde, om het vervolgens weer te verhalen op jou. Je kunt dus niet zonder de vergoeding (WAM verzekering) Een autoverzekering afsluiten is geen optie, maar een plicht.

Sta je op het punt om een ander voertuig te kopen? Vergelijk en vind een goedkope autoverzekering. Voorkom een boete en regel de verzekering voordat je de auto ophaalt.

Geactualiseerd: maandag 26 juni 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie