Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wanneer betaal je eigen risico?

Bij autoschade is er vaak een eigen risico verschuldigd. Het beleid van de diverse verzekeraars is niet eenduidig hierin. Voor verschillende schades kunnen afwijkende eigen risico’s gelden. Of er is helemaal geen eigen risico verschuldigd. Een glasschade wordt bijvoorbeeld anders behandeld dan een lakschade. Ook kan het verschil maken wie de schade herstelt.

Eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. De hoogte van het eigen risico is geen pijl op te trekken. Toch kunnen wij wel een goede indruk geven hoe verzekeraars vaak met schades om gaan.

auto-met-schade-zonder-persoon-1-0.png

Eigen risico bij glasschade

Je hebt herstelbare ruitschade en ruitschade waarbij de volledige ruit vervangen wordt. Het herstellen is uiteraard veel goedkoper. Bij reparatie geldt er vaak geen of een lager eigen risico. Overleg wel met de verzekeraar voordat je tot herstel over gaat, verzekeraars hebben contracten met schadeherstellers. Bij het herstellen door bijvoorbeeld een merkgarage kan er een (hoger) eigen risico gelden. Bij ruitvervanging is het vooral belangrijk om na te gaan waar de verzekeraar je heen stuurt. Bij vervanging uitgevoerd door Carglass geldt er bijvoorbeeld een eigen risico van € 75. Bij vervanging door een willekeurig ander bedrijf kan het eigen risico in de honderden euro’s lopen.

Eigen risico bij andere schade dan glasschade

Voor het herstellen van een schade ga je bij voorkeur mogelijk naar de merkdealer, maar is dat wel verstandig? Ook bij deze schades is er sprake van zogenaamde schadesturing. Dat wil zeggen dat de verzekeraar jouw beloont met een lager eigen risico bij het laten herstellen door een schadebedrijf waar de verzekeraar een contract mee heeft. Bij reparatie door bijvoorbeeld een Schadegarant herstelbedrijf heb je bij bepaalde verzekeraars nul euro eigen risico. Laat je de schade herstellen door een niet bij Schadegarant aangesloten bedrijf, dan brengt de verzekeraar wel een eigen risico in rekening. De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Kiezen voor een extra eigen risico

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om te kiezen voor een extra eigen risico. Omdat jij een groter deel van een schadebedrag voor eigen rekening neemt, beloont de verzekeraar jou met een korting op de premie. In uitzonderingsgevallen kiezen consumenten hiervoor. Niet alle verzekeraar bieden de optie aan.

Wanneer wordt het eigen risico verrekend?

De verzekeraar zorgt normaal gesproken voor het verrekenen van het eigen risico met jou. Dit kan anders zijn als jij je auto laat herstellen door een herstelbedrijf waar de verzekeraar geen lopend contract mee heeft. In dat geval krijg je de rekening voor het eigen risico vaak rechtstreeks van het herstelbedrijf. Jouw verzekeraar kan vertellen wat de werkwijze is die ze gebruiken.

Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie