Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Waarom kiezen voor een rechtsbijstandsverzekering?

Je kunt aansprakelijk gesteld worden in het verkeer of je kunt zelf iemand aansprakelijk stellen. Ook kun je op andere manieren verwikkeld raken in een rechtszaak buiten jouw wil om. Voor dit soort gevallen kun je een rechtsbijstandsverzekering inschakelen. Een rechtsbijstandsverzekering maak je bijna nooit gebruik van, maar als je er een beroep op moet doen gaat het vaak gelijk om hoge bedragen. De gerechtelijke kosten neemt de verzekeraar van jou over, maar hier worden wel voorwaarden aan gesteld.

wat is een rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering biedt een ruimere dekking dan alleen maar juridische kwesties rondom het verkeer. Als het jou alleen gaat om het verhalen van een schade na een ongeval, kun je beter kiezen voor de verhaalbijstandsverzekering. Je kunt ook kiezen voor de verkeersrechtsbijstandverzekering

Welke kosten maak je bij een juridisch conflict?

De hoogte van de juridische kosten hangen af van wat er moet gebeuren. Een geschil dat voor de rechter wordt uitgevochten brengt hoge kosten met zich mee. Het tarief van een advocaat komt vaak boven de € 100 per uur uit tot zelfs honderden euro’s per uur. De meeste zaken komen niet voor de rechter, maar wordt al door een advocaat uitgevochten. Een advocaat een brief laten sturen gaat je al honderden euro’s kosten. 

Is de rechtsbijstandsverzekering een aanrader?

Bij het verzekeren dek je een risico af. Je weet vooraf niet of je ook gebruik moet maken van de verzekering. In het geval je de komende jaren een juridisch geschil moet uitvechten is de rechtsbijstandsverzekering zeker een aanrader, maar dat weet je vooraf niet. Puur gericht op de autoverzekering biedt de rechtsbijstandsverzekering een te ruime dekking. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar daar is de premie ook op afgestemd. Beter kun je waarschijnlijk kiezen voor een verzekering met een beperktere dekking. Tenminste, als het jou gaat om juridische hulp met betrekking tot het verkeer.

Geen rechtsbijstandsverzekering – De gevolgen

Je kunt in een situatie terecht komen dat je juridische hulp nodig hebt. Heb je geen rechtsbijstandsverzekering? Dan moet je de juridische kosten zelf dragen of afzien van een claim. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Jij kunt ook aansprakelijk gesteld worden. In dat geval sta je zelf voor de kosten. Geschillen rondom aansprakelijkheid over bijvoorbeeld een auto-ongeval worden vaak uitgevochten door de autoverzekeraar. Het verhalen van jouw eigen schade als je niet WA casco verzekerd bent sta je zelf voor. Je kunt ervoor kiezen om de goedkopere verhaalbijstandsverzekering af te sluiten voor dit soort issues.

Geactualiseerd: vrijdag 6 mei 2022

Jorn Alders
Jorn Alders Online Productspecialist Verzekeringen & Head of Research

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie