Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Vergelijk je WA autoverzekering

Vergelijk de beste WA verzekering voor je auto

Start met vergelijken van autoverzekeringen

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Je woonplaats kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Vul hier het aantal kilometers in wat je jaarlijks denkt te rijden.
Schadevrije jaren beïnvloeden de hoogte van je premie. Je vindt ze op de laatst gekregen polis van je huidige verzekeraar.

Wat is een WA autoverzekering?

Een WA autoverzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor automobilisten. Deze autoverzekering is verplicht wanneer je een auto bezit en vergoedt de schade die jij met je auto aan een ander veroorzaakt.

Besparen op de WA autoverzekering

Doordat autoverzekeraars verschillen in premie voor dezelfde dekking ontstaan er grote prijsverschillen tussen de WA autoverzekeringen. Door autoverzekeringen te vergelijken kom je er snel achter welke autoverzekeraar de laagste premie biedt voor jouw gewenste WA autoverzekering.

Wat kost de autoverzekering volgend jaar?

In onze autoverzekering vergelijker kun je niet alleen de autoverzekering vergelijken op basis van de goedkoopste premie, maar ook rekening houden met toekomstige premies. Wij kunnen namelijk laten zien wat je volgend jaar gaat betalen als je wel of niet schade gaat claimen op je autoverzekering.

Heb je een vraag?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs

Veelgestelde vragen

over wa autoverzekering
 • Is de WA autoverzekering verplicht?

  Ja, volgens de wet moet jouw auto minimaal WA verzekerd zijn. 

 • Wat dekt een WA verzekering?

  Met een WA-autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) verzeker je de schade die jouw auto veroorzaakt aan anderen. Een WA-autoverzekering is een minimale verzekering die je verplicht voor je auto moet afsluiten. De dekking van een WA-verzekering is de minst uitgebreide.

 • Wat dekt een WA autoverzekering niet?

  De WA autoverzekering dekt geen enkele schade aan je eigen auto. Daarvoor heb je een uitgebreidere dekking nodig, namelijk de WA beperkt casco of de WA volledig casco.

 • Wanneer kies je voor een WA autoverzekering?

  Deze dekking wordt vaak gekozen voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. Een uitgebreidere dekking is duurder en kan vaak niet uit voor een oudere auto. 

 • Wat is de goedkoopste WA autoverzekering?

  Een goedkope WA verzekering kun je vaak afsluiten vanaf begin € 20. De premie hangt af van veel factoren, zoals je type auto en aantal schadevrije jaren. Vul daarom je eigen gegevens in de vergelijker in en kom erachter welke WA autoverzekering voor jou het voordeligst is.

WA autoverzekering

De WA dekt de wettelijke aansprakelijkheid van je auto. Schade aan anderen waarvoor de bestuurder van de verzekerde auto aansprakelijk is, betaalt de verzekeraar aan de tegenpartij. Bij een aanrijding door schuld vergoedt de verzekeraar de veroorzaakte schade aan anderen en aan bezittingen van de tegenpartij.

De WA autoverzekering is wettelijk verplicht

De WA verzekering dekt schade aan anderen en is ook verplicht. Voor schade aan je eigen auto heb je niets aan de WA autoverzekering. Daarvoor moet je een uitgebreidere dekking hebben. Om ook een vergoeding te krijgen bij ruitbreuk, diefstal of schade door een aanrijding, heb je de WA beperkt casco of de WA volledig casco (de meest uitgebreide autoverzekering) nodig. Kijk ook gelijk of je de aanvullende dekkingen nodig hebt.

Hoe kun je besparen op de WA autoverzekering?

Doordat verzekeraars zelf de hoogte van de premie bepalen, zitten er grote prijsverschillen tussen de WA autoverzekeringen. Door autoverzekeringen te vergelijken kom je er snel achter welke autoverzekeraar de laagste premie biedt voor jouw gewenste WA autoverzekering. Vaak kun je jouw auto ruimer verzekeren tegen een premie die lager is dan je huidige premie. Zeker als je veel no claimkorting hebt. Deze korting krijg je met opgebouwde schadevrije jaren. Je auto verzekeren hoeft niet duur te zijn.

Nauwelijks verschillen in de WA verzekering

Op hoofdlijnen is de dekking bij alle verzekeraars identiek. Ze bieden namelijk een dekking die wettelijk verplicht is. Kies dus niet voor een duurdere WA verzekering als het niet nodig is.

Wie betaalt jouw schade na een aanrijding?

Raak jij met jouw WA verzekerde auto betrokken bij een ongeval met twee motorrijtuigen? Dan kunnen de volgende situaties ontstaan:

 • Jij bent aansprakelijk
 • De tegenpartij is aansprakelijk

In de eerste situatie betaalt jouw verzekeraar de schade van de tegenpartij. Je eigen schade betaal je zelf. Want de schade aan je eigen auto is niet verzekerd met de WA autoverzekering. In de tweede situatie keert jouw verzekeraar ook niets uit. De verzekeraar van de tegenpartij moet jouw schade betalen. Er is ook nog een derde situatie mogelijk, namelijk dat beide partijen deels aansprakelijk zijn. Ook in dat geval betaalt jouw WA verzekeraar alleen de schade van de tegenpartij.

De veroorzaker van schade betaalt

Door een schade kan jouw auto total loss verklaard worden. Dat betekent dat de herstelkosten van de schade hoger zijn dan de waarde van de auto vlak voor het ongeval. Met de WA verzekering draag je de kosten zelf. Eventueel kun je de schade verhalen op degene die de schade veroorzaakt heeft.

Oudere auto? Overweeg WA beperkt casco

Met de WA autoverzekering krijg je geen vergoeding voor schade aan je eigen auto. Door het vergelijken kom je erachter dat je jouw auto ruimer kunt verzekeren tegen vaak ook nog een lagere premie. Met de WA beperkt casco is je auto ook verzekerd tegen diefstal, storm- en hagelschade, ruitbreuk en aanrijding met loslopende dieren. Uit ervaring weten we dat je kunt besparen op de premie en dat je jouw auto ook nog eens ruimer kunt verzekeren. Blijf dus niet zitten bij de te dure verzekeraar en vergelijk direct hoeveel je bespaart met een overstap.

Navigatie