Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Baby geboren! Welke zorgverzekering kies ik?

Leestijd: 4 minuten

Het is zover! Het vervolg op mijn eerste gastblog voor Poliswijzer.nl waarin ik mijn ervaringen vertelde over het zwanger zijn en de keuze voor de juiste zorgverzekering. Inmiddels ben ik 18 november jl. bevallen van een prachtige zoon en kan ik meer zeggen over de ervaringen die we hebben opgedaan en de afwegingen die we afgelopen december hebben meegenomen in de keuze voor een zorgverzekering. Waar houd je rekening mee als je een pasgeboren kind hebt? In mijn eerste blog gaf ik al aan dat er veel op je afkomt waar je op dat moment soms niet op zit te wachten. In je kraamtijd bezig zijn met de zorgverzekering en de eventuele zorgkosten schaarde ik daar ook onder. Omdat de geboorte van onze zoon net voor de overstapmaand december plaatsvond moest ik tijdens mijn verlof kijken naar een andere verzekeringspolis. Achteraf vond ik het juist gunstig omdat je toch al bezig bent met het bijschrijven van de baby in de bestaande zorgverzekering. Het zijn immers geen tijdrovende activiteiten en je denkt er toch anders over als die kleine er eenmaal is.

Bevallen met een budgetpolis

De bevalling is voorspoedig verlopen, hetgeen uiteraard ook van invloed is geweest op de uiteindelijke kosten. Met mijn budgetpolis die ik had tijdens de bevalling heb ik gelukkig geen hoge kosten gemaakt maar ik ben er wel bewust van dat dit anders had kunnen zijn. Het idee was om in een geboortehuis te bevallen dat zich bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis bevindt. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had nog de kans om thuis te bevallen wat uiteindelijk ‘goedkoper’ zou zijn geweest maar ik vond dat toen een te spannend idee. Het had ook anders kunnen lopen waardoor er een keizersnede uitgevoerd had moeten worden en hierdoor zou mijn budgetpolis toch niet meer zorgeloos in alle behoeftes kunnen voorzien. Toen onze zoon geboren was heeft mijn man uiteraard aangifte gedaan bij de gemeente. Hier kreeg hij een tasje mee met daarin een paar zaken die geregeld moesten worden. Handig als extra geheugensteuntje. Onze zoon moest bijgeschreven worden op de polis van de zorgverzekering. Gelukkig was dit online heel simpel te regelen bij de zorgverzekeraar zelf. Leuk detail is dat er dan met de post meteen een zorgpas komt met daarop de gegevens van het kind, maakt de situatie nog ‘echter’.

Tijd voor een nieuwe (over)stap

Zoals ik al zei ben ik in de overstapmaand gaan kijken naar de opties die we hadden voor de zorgverzekering. Er stond al vast dat we niet meer voor een budgetpolis zouden kiezen. Hierbij speelt ook mee dat je simpelweg niet weet wat er gaat gebeuren met je kind na de geboorte en als het nodig is wil je toch de zorg krijgen (en kunnen kiezen) die nodig is. Omdat wij in een regio zitten die redelijk veel gecontracteerde ziekenhuizen bevat, konden we voor ruime zorgkeuze (natura) kiezen. Hierbij kwam dat wij elk jaar op wintersport gaan en eventuele hulp in het buitenland mee hebben genomen in de voorwaarden. Ja, ik hoor de gedachtes, onze zoon is gewoon meegegaan en was toen 10 weken oud, het ging prima. Mijn man en ik wilden ook beiden aanvullend verzekerd zijn voor de tandarts. Wij hadden al een idee van de kosten die daarmee gemoeid zouden zijn bij de tandarts waardoor we een inschatting konden maken van het soort aanvullende verzekering.

Een goede zorgverzekering voorkomt stress

De baby wordt gewoon ook verzekerd voor alles maar valt onder de premie van de ouders. Voorheen gingen wij vrijwel nooit naar de huisarts, hadden we geen ervaring met fysiotherapie en wisten we niet wat een lactatiedeskundige was. Ik kan verklappen dat dit in alle drie de gevallen nu anders is. Het gevoel dat we nu voldoende verzekerd zijn om zonder zorgen iemand naar de voorkeurshouding van onze zoon te laten kijken is toch wel erg prettig. Mijn tip voor aanstaande ouders en/of mensen die net vader of moeder zijn geworden is simpel; kijk (het liefst van tevoren) naar de zorgkeuze, lees je een beetje in over de gebeurtenissen die zich voor kunnen doen bij een bevalling of er na en bedenk of je al weet dat er voor het komende jaar bepaalde kosten worden gemaakt. Als de verzekering vervolgens goed geregeld is, scheelt dit weer de nodige stress!
Baby geboren! Welke zorgverzekering kies ik?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 3 september 2019
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.