Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Baby verwacht! Welke zorgverzekering kies ik?

Leestijd: 4 minuten

Begin december 2014 ging ik zorgverzekeraars vergelijken en stapte ik over van zorgverzekeraar via Poliswijzer.nl en koos daarbij voor een budgetpolis. Het klinkt erg naïef, maar ik wist toen echt nog niet dat ik waarschijnlijk zwanger zou raken in 2015. Voor een controlfreak is dat onvergeeflijk, maar in dit geval des te beter om de ervaringen die ik hierdoor opgedaan heb te delen met andere ouders in spe.

Inspelen op je gevoelens

De commerciële bedrijven uit de ‘baby-industrie’ staan bekend om de angst die ze kunnen inboezemen bij toekomstige moeders. “U wilt toch ook het beste voor uw kind?” is een uitspraak die ik inmiddels ook al meermalen gehoord heb. Door een bepaalde emotie te triggeren ga je eerder over tot een aankoop menen marketeers. Dat is het idee, dat is de gedachte.  Gevolg is dat er allerlei zaken aangeschaft worden waarvan je van te voren het bestaan niet eens  wist. In de loop van het tweede trimester van de zwangerschap komt er meer informatie vanuit de verloskundigenpraktijk over de bevalling en kraamzorg, onderdelen waar de zorgverzekering van belang is. Dat de informatie dan pas beschikbaar wordt gesteld is ergens logisch, in het eerste trimester kan blijken dat de zwangerschap afgebroken wordt.

Verschillen in polissen

Zoals ik al aangaf heb ik een budgetpolis. Afgesloten omdat ik, even afkloppen, nooit ergens last van heb. En om helemaal eerlijk te zijn ook baal als ik voor zorg betaal, die ik vervolgens niet afneem. Mijn eerste aanraking met de voorwaarden en aspecten van mijn zorgpolis hadden betrekking op de prenatale scans. Aangezien ik geen medische indicatie heb, krijg ik het minimale aantal echo’s en onderzoeken vanuit de verloskundigenpraktijk. Wel bieden ze de kans om uitgebreider onderzoek te doen waardoor je er mogelijk eerder achter kan komen of de baby een aandoening of afwijking heeft. In mijn geval betaalde ik hier zelf een vergoeding voor en kreeg dit niet terug van mijn verzekering. Later bleek dat ik geen kraampakket zou ontvangen, maar dit zelf moest regelen. Gelukkig heb ik lieve vriendinnen die het pakket van hun zwangerschap aanvulden en aan mij cadeau gaven. Daarnaast had ik ook mazzel met de keuze van het ziekenhuis waar ik graag zou willen bevallen. Mijn zorgverzekeraar heeft een contract afgesloten met het bewuste ziekenhuis dus ik hoef niet 50% van de kosten te betalen. De kraamzorginstantie die ik op aanraden van mijn vriendinnen benaderde, bleek ook een contract te hebben met de verzekeraar, wel betaal ik door de budgetpolis een eigen bijdrage per uur als de kraamzorg wordt uitgevoerd. Stuk voor stuk aspecten waar ik van te voren geen flauw benul van had en waar je bij een eerste zwangerschap mee te maken krijgt.

Wat is wijsheid?

Midden november ben ik uitgerekend en tegen die tijd ook ‘uitgeteld’ van de zaken die je zoal moet regelen tijdens de zwangerschap. De tip die ik nu heb: Bekijk in je huidige polis van je zorgverzekering wat er precies vergoed wordt, of er vrije zorgkeuze is, wat er eventueel aanvullend mogelijk is en probeer te bedenken waar jij je prettig bij voelt. Hormonen vond ik van te voren een cliché, maar heb tot nu toe moeten ondervinden dat ook ik nesteldrang kreeg. En graag nog meer geregeld wilde hebben dan waar ik als controlfreak al behoefte aan had. Ik raad aan om er, het liefst voor de zwangerschap, even tijd in te stoppen zodat je daarna bezig kunt zijn met andere aspecten van de zwangerschap. Tijdens mijn zwangerschapsverlof ga ik wel weer kijken of ik in december weer kan switchen van zorgverzekering. Zeker en vast! Na mijn verlof kan ik hopelijk terugkijken op een goede bevalling en zal ik mijn ervaringen delen over het bijschrijven van de pasgeborene in de zorgpolis en alle zaken waar ik nu nog geen weet van heb…

Baby verwacht! Welke zorgverzekering kies ik? | Poliswijzer.nl

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 8 september 2022
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie