Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Basisverzekering

 • Het basispakket van de zorgverzekering is een pakket met vergoedingen van veelgebruikte zorg. De overheid bepaalt de inhoud van dit pakket. Denk bijvoorbeeld aan een doktersbezoek, medicijnen die de huisarts voorschrijft of het verblijf in een ziekenhuis.

 • De basisverzekering is verplicht omdat zorg erg duur is. In Nederland willen we niet dat mensen opzien tegen de hoge kosten en daarom wegblijven bij hun zorgverlener. Dat is slecht voor hun gezondheid. De meeste mensen kunnen bijvoorbeeld niet zelf een operatie betalen. Met een basisverzekering wordt de operatie vergoed.

 • De inhoud van het basispakket is overal gelijk. De goedkoopste basisverzekering biedt dus precies dezelfde dekking als de duurste. Dat is ook meteen een goede reden om te vergelijken. Je kunt tot € 402 besparen en toch dezelfde dekking behouden.

 • Dat is simpel! Vul je geboortedatum en postcode in en start de vergelijking. In de vergelijker kun je ervoor kiezen om het eigen risico van 385 euro te verhogen. De goedkoopste zorgverzekering staat bovenaan. In de resultaten zie je gelijk wat voor type basisverzekering het is en of je in alle ziekenhuizen in Nederland terecht kunt.

 • Heel eenvoudig! Heb je jouw zorgverzekering gevonden? Klik dan op de blauwe aanmeldknop en sluit je zorgverzekering af. Je ontvangt binnen een paar dagen je nieuwe zorgpolis en hebt dan nog 14 dagen bedenktijd. Zelf hoef je niets meer te doen: je nieuwe verzekeraar zegt de oude zorgverzekering op.

 • Het grote verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is de keuzevrijheid. Met de naturaverzekering ben je afhankelijk van door de verzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Met een restitutieverzekering heb je een volledige keuzevrijheid.

 • De gemiddelde zorgpremie voor de basisverzekering met verplicht eigen risico van € 385 voor 2023 is € 138,51 per maand. Het verschil in premie tussen de diverse basisverzekeringen met verplicht eigen risico is € 402 per jaar. De premieverschillen tussen de aanvullende verzekeringen zijn ook groot.

 • De basisverzekering vergoedt onder meer:

  • Huisartsenzorg
  • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis
  • Geneesmiddelen
  • Verloskundige zorg
  • Kraamzorg
  • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar

  Bekijk op deze pagina alle vergoedingen uit de basisverzekering.

  In Nederland draag je bepaalde kosten (gedeeltelijk) zelf, bijvoorbeeld het wettelijk verplicht eigen risico, een eventueel vrijwillig eigen risico en een eventuele eigen bijdrage. Wat je in jouw situatie precies vergoed krijgt, kun je vinden in het vergoedingenoverzicht van je huidige zorgverzekeraar.

 • Als je kiest voor een naturapolis, kun je niet zomaar naar een zorgverlener gaan. Om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen moet jouw zorgverlener gecontracteerd zijn door de zorgverzekeraar. Je zorgkosten worden dan direct door de zorgverzekeraar betaald aan je zorgverlener. Wel zo gemakkelijk. De meeste mensen hebben dan ook een naturapolis.

  Als je besluit naar een zorgverlener te gaan die geen overeenkomst heeft met een zorgverzekeraar, krijg je geen volledige vergoeding. Bij een naturapolis is het dus van belang om van te voren goed uit te zoeken of al je zorgverleners door de gewenste zorgverzekeraar zijn gecontracteerd. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

 • Als je kiest voor een restitutiepolis, dan kun je naar elke zorgverlener gaan die je maar wilt. Je betaalt dan eerst zelf de rekening aan de zorgverlener. Daarna kun je de kosten declareren bij je zorgverzekeraar. De vergoeding die de zorgverzekeraar dan uitbetaalt, is gelijk aan het in Nederland gebruikelijke tarief. Rekent een zorgverlener een hoger tarief dan gebruikelijk is, dan is het verschil voor je eigen rekening.

 • Een combinatiepolis is een mengvorm van een naturapolis en een restitutiepolis. Is je zorgverlener gecontracteerd door de zorgverzekeraar dan wordt deze direct betaald door de zorgverzekeraar. Heeft je zorgverlener geen overeenkomst dan krijg je eerst de rekening die je vervolgens kunt declareren bij je zorgverzekeraar. Ook hierbij geldt dan dat er vergoed wordt volgens het in Nederland gebruikelijke tarief.

 • De budgetpolis is enkele jaren geleden door zorgverzekeraars geïntroduceerd als goedkopere zorgverzekering met beperkte zorgkeuze. De term 'budgetpolis' wordt inmiddels door geen enkele zorgverzekeraar meer gebruikt. Dat komt omdat deze naamgeving negatief in het nieuws kwam.

  Er zijn echter nog steeds een aantal zorgpolissen waar beperkende voorwaarden van toepassing zijn ten opzichte van een ‘normale naturapolis’. In ons overzicht zorgpremie per zorgverzekeraar 2018 op Poliswijzer.nl noemen we deze soorten polissen 'natura beperkt'.

 • Een 'naturapolis beperkt' is een goedkopere zorgverzekering met beperkte zorgkeuze. Een naturapolis, maar dan uitgekleed op bepaalde punten en voorwaarden. Zo zijn er een beperkter aantal ziekenhuizen gecontracteerd dan bij een naturapolis. Ook de keuze uit overige zorgaanbieders kan bij een budgetpolis zijn ingeperkt. Er is dan bijvoorbeeld sprake van een beperkter aanbod gecontracteerde fysiotherapeuten of apothekers. Je betaalt dan een deel van de rekening zelf als je naar een apotheek of fysiotherapeut gaat die geen zorgcontract heeft met de verzekeraar.  

  Een aantal jaren geleden werd zo'n polis 'budgetverzekering' genoemd. Vanwege de negatieve aandacht wordt deze term inmiddels door geen enkele zorgverzekeraar meer gebruikt. 

 • Dit is een vorm van preventieve gezondheidszorg. Vanaf 1 januari 2019 kunnen huisartsen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht naar een zogenaamde GLI (gecombineerde leefstijl interventie) doorverwijzen. De kosten vallen in de basisverzekering. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk, het maakt dus niet uit waar je verzekerd bent. 

  Er kleven nogal wat gezondheidsrisico’s aan overgewicht. Door het aanleren van een gezondere levensstijl worden deelnemers gestimuleerd om minder te eten en juist meer te bewegen. Door gedragsverandering worden deelnemers gemiddeld gezonder. Het effect van GLI is al onderzocht, het werd al aangeboden. Door het succes van het programma komt het nu in de basisverzekering.

 • Als je in Nederland woont of werkt ben je verplicht de basisverzekering af te sluiten. Doe je dit niet of niet op tijd dan ben je onverzekerd en moet je alle zorg zelf betalen. Ben je ingeschreven in de Basis Registratie Personen dan ontvang je een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) met daarin vermeld dat je onverzekerd bent en drie maanden de tijd hebt om je aan te melden bij een zorgverzekeraar. Als je binnen drie maanden na ontvangst van de eerste brief nog geen zorgverzekering hebt afgesloten dan legt het CAK je een boete op. De hoogte van deze boete is wettelijk bepaald en bedraagt € 382,50.

  Je krijgt een tweede boete als je niet binnen drie maanden na de eerste boete een Nederlandse zorgverzekering afsluit. Je moet dan nog een keer € 382,50 betalen. Heb je binnen drie maanden na de 2e boete nog geen basisverzekering afgesloten, dan sluit het CAK namens jou een zorgverzekering af. De premie voor deze verzekering wordt dan ingehouden op je inkomen. Heb je geen inkomen waarvan kan worden ingehouden dan ontvang je maandelijks een acceptgiro. Deze premie (de standaardpremie) is hoger dan de premie die je moet betalen als je zelf een zorgverzekering afsluit.

Ontdek hoeveel je kunt besparen op je polis

Het vergelijken van zorgverzekeringen is simpel!

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie