Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken
Collectief verzekeren niet altijd goedkoper | Poliswijzer.nl

Collectief verzekeren niet altijd goedkoper

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Het collectief verzekeren biedt voordelen, maar is meestal niet de slimste manier om de premie te drukken. Je krijgt korting via de werkgever, vakbonden of belangenorganisaties, maar pas op! Staar je niet blind op de korting. Een dure verzekering is ook met een korting is nog steeds te duur. Je kunt beter kiezen voor een goedkope zorgverzekering buiten een collectief om. Verzekeraars geven jaarlijks miljoenen euro’s uit om ons in de laatste twee maanden van het jaar te bereiken. Door het collectief verzekeren kunnen ze ons bereiken waar ze niet voor hoeven te adverteren. Voor de zorgverzekeraars kan het uit om een korting op de premie te geven. Daar kun je als verzekerde van profiteren. Toch?

Wat zijn collectieve zorgverzekeringen?

Verzekeraars willen graag via werkgevers, belangenorganisaties en ledenorganisaties nieuwe verzekerden binnenhalen. Bij een collectieve zorgverzekering gaat het vaak om kortingen op de premie voor bijvoorbeeld werknemers van een werkgever. Het gaat bijvoorbeeld om een korting van 5% tot 10% op de basisverzekering en 10% op de aanvullende verzekering. Per 2020 wordt de korting op de basisverzekering gemaximeerd op 5%.

Hoe weet je dat je recht hebt op een collectiviteitskorting?

De verzekeraar kan jou zelf op de mogelijkheid wijzen of het wordt gecommuniceerd via de werkgever, gemeente of ledenorganisatie. Maar is het werkelijk wel zo voordelig? Je kunt op Poliswijzer.nl zorgverzekeringen vergelijken, waarbij ook de mogelijkheid van het collectief verzekeren wordt meegenomen. Niet alle collectieve contracten zijn op Poliswijzer.nl opgenomen. Je vindt ze onder de filter '6. Extra opties' aan de linkerkant van het scherm in de vergelijker. Je kunt recht hebben op collectiviteitskorting via:

  • Opleiding
  • Beroep
  • Vakbonden en verenigingen
  • Patiëntenorganisaties

In de linkerflank van onze zorgvergelijker kun je kiezen voor: “Collectiviteitskorting”. Klik op “Bekijk alle kortingen” en geef middels vinkjes aan wat jouw opleiding of beroep is, of bij welke vereniging of organisatie jij aangesloten bent.

Met korting ben je nog steeds te duur verzekerd

Stel, je krijgt op de basisverzekering een korting van 5%. Dit klinkt interessant, maar wat moet je maandelijks betalen voor de verzekering? De kans is groot dat je goedkoper kunt. Hetzelfde geldt voor eventuele uitgebreide aanvullende verzekeringen.

Voorbeeld

Leden van de KNVB kunnen bij Zilveren Kruis Achmea gebruik maken van een collectiviteitskorting. Leden krijgen 7,5% korting (in 2019) op de basisverzekering en 10% op de aanvullende verzekering. De verzekeraar biedt verschillende verzekeringsvormen aan. In dit voorbeeld gaan wij uit van de meest gekozen verzekering, namelijk de Basis Zeker. Normaal bedraagt de premie voor de basisverzekering €126,95, maar met de korting komt de premie uit op €117,43. Als je niet blind kiest voor deze collectiviteitskorting, kun je veel geld besparen. Meer dan 30 basisverzekeringen bij andere verzekeraars zijn namelijk goedkoper. Bespaartip: bij de meest voordelige zorgverzekeringen is geen collectiviteitskorting mogelijk. Ook zonder collectiviteit kan je dus profiteren van de laagste premies! Conclusie is dat je niet moet gaan voor korting, maar voor de laagste premie tegen de beste voorwaarden. Bij het vergelijken via onze zorgvergelijker kun je voor beide gaan.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 8 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie