Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Let op de kleine lettertjes in de reisverzekering voor een zorgeloze vakantie

door Lesley Anker Leestijd: 6 minuten

De vakantie kan beginnen! Als je een reisverzekering voor je vakantie afsluit, verwacht je een bepaalde dekking na het schade melden. Maar in de kleine lettertjes kunnen belangrijke uitsluitingen zitten. Wij hebben de beruchte kleine lettertjes in de voorwaarden onder een vergrootglas gelegd. Zo hoef je de documenten niet helemaal zelf uit te pluizen en weet je precies waar je op moet letten. Krijg je bij iedere doorlopende reisverzekering bijvoorbeeld hetzelfde vergoed voor je bagage, zoals je mobiele telefoon? 

Belangrijkste dekkingen doorlopende reisverzekering altijd verzekerd

Heb je een doorlopende reisverzekering afgesloten, maar weet je eigenlijk niet wat er precies in de voorwaarden staat? Wees gerust: de belangrijkste dekkingen zitten in iedere doorlopende reisverzekering. Zo is de alarmcentrale van de verzekeraar altijd 24/7 bereikbaar voor noodhulp in het buitenland. Vergoeding voor onvoorziene kosten zit altijd in het verzekeringspakket. De verzekeraar vergoedt de extra reiskosten als je eerder naar huis moet door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval, overlijden van een naaste familielid of schade aan je eigen huis. 

Voorwaarden reisverzekering: wat staat in de kleine lettertjes?

Niet alles is zomaar gedekt. Sommige dingen zitten vaak in de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden van je reisverzekering verstopt. Daarom vertellen wij waar je op moet letten in de reisverzekering. 

1. Modules die niet standaard zijn gedekt

Het verschil tussen reisverzekeringen zit vooral in de modules die wel of niet standaard zijn verzekerd. Bij sommige verzekeraars zitten bagage, gevaarlijke sporten en geneeskundige kosten al in de standaarddekking. Maar daar kun je niet zomaar vanuit gaan. Soms moet je dit nog zelf meeverzekeren. Ga je bijvoorbeeld op wintersport of op zakenreis of wil je een annuleringsverzekering erbij? Dan is het belangrijk dat deze modules in jouw doorlopende reisverzekering zitten. 

Vergelijk-tip 

In de resultaten van de reisverzekeringen vergelijker zie je in één oogopslag welke modules in de reisverzekering zitten. Bij de filter “aanvullende dekking” kun je kiezen welke modules je in ieder geval graag in de reisverzekering wilt meeverzekeren. 

modules-in-reisverzekering-vergelijker.png

2. Niet altijd coronadekking bij kleurcode oranje

Waar je goed op moet letten is de dekking voor corona gerelateerde zaken. Bijvoorbeeld dekking voor extra reiskosten als je langer op je vakantieadres moet blijven door een corona-uitbraak. Geen enkele verzekeraar vergoedt dit in landen met code rood. 20 reisverzekeringen vergoeden gewoon volledig in oranje landen. 17 reisverzekeringen dekken geen enkele coronaschade in landen met kleurcode oranje. De overige 8 reisverzekeringen bieden met de mudule Geneeskundige kosten wel dekking voor medische behandeling van corona in het ziekenhuis. We raden daarom aan om deze module altijd mee te verzekeren. Een ander bijkomend voordeel is dat je hiermee altijd de medische kosten vergoed krijgt die in het buitenland hoger uitvallen dan in Nederland.

Verandert de kleurcode van het land tijdens jouw vakantie van geel naar oranje? Dan zijn er 26 reisverzekeringen die volledig dekking blijven bieden. 16 reisverzekeringen doen dat tijdelijk: zij verwachten dat je de eerstvolgende mogelijkheid pakt om naar huis te gaan als het land van geel naar oranje springt. Er zijn ook 3 reisverzekeringen die geen enkele coronaschade in deze situatie vergoeden. 

Vergelijk-tip

Benieuwd wat de coronadekking is van jouw reisverzekeraar of welke reisverzekeringen de beste coronadekking bieden? Check dan ons overzicht of zet een vinkje voor de filter “Coronaproof op reis” in de vergelijker.

3. Maximaal bedrag voor bagage 

De vergoeding die je ontvangt bij schade aan de spullen die je meeneemt op vakantie is niet oneindig. Reisverzekeraars bepalen zelf hoeveel je maximaal krijgt vergoed. Dit varieert van maximaal € 1500 tot € 5000 per verzekerde. Let er ook op dat je bij veel reisverzekeringen het eerste deel zelf betaalt. Er geldt bijvoorbeeld een eigen risico van € 100, € 250 of € 300. 

Vergelijk-tip

In de vergelijker kun je zelf aangeven voor welk bedrag jouw bagage minimaal verzekerd moet zijn en of jij eigen risico wilt betalen voor bagage. Je zult zien dat de premie bij een hoger eigen risico vaak lager is, maar ook dat dat zeker niet altijd het geval is.

4. Ook maximumbedrag voor je mobiele telefoon 

Het kan op vakantie gebeuren dat je telefoon wordt gestolen of dat je deze verliest of laat vallen. Reisverzekeraars hanteren een apart maximumbedrag voor je smartphone of tablet. In de polisvoorwaarden vind je het maximumbedrag onder de noemer “mobiele elektronica”, “mobiele apparatuur” of “telecommunicatieapparatuur”. Eén derde van de doorlopende reisverzekeringen biedt een maximale vergoeding van slechts € 250 of lager per persoon. De mobiele telefoon is bij 7% van de doorlopende reisverzekeringen zelfs helemaal uitgesloten in de standaarddekking. Het gaat om de reisverzekeringen van Anker, Hema en Inshared. De meest uitgebreide doorlopende reisverzekeringen van Allianz, ANWB en Unigarant bieden de ruimste dekking voor je smartphone van meer dan € 1000. Interpolis heeft helemaal geen maximum bedrag. Dan zit je wel goed. Houd wel rekening met een apart eigen risico die voor je telefoon kan gelden van bijvoorbeeld € 50 of € 100. 

De hierboven genoemde maximale bedragen gelden per persoon. Het komt ook voor dat er een maximum is per polis. Hebben jij en een meeverzekerde beide schade aan jullie telefoon op vakantie? Dan krijgen jullie bij Lancyr en Aegon samen nog geen € 400 vergoed. 

5. Aantal aaneengesloten vakantiedagen varieert 

Ga je voor een langere tijd op reis? De geldigheid van je doorlopende reisverzekering hangt dan af van de maximale reisduur die op het polisblad staat. Het maakt voor de dekking niet uit hoe vaak je op vakantie gaat. Het gaat om het aantal dagen dat je aaneengesloten op vakantie bent. De maximale reisduur varieert van 45 dagen tot maximaal 365 dagen.

Vergelijk-tip

Kies bij “Max aaneengesloten reisduur” in de filters de periode waarin jouw langste vakantie van het aankomende jaar valt. Zo weet je dat jouw reisverzekering iedere vakantie geldig is.

6. Buiten Europa op vakantie? Werelddekking nodig

In de doorlopende reisverzekering kun je kiezen voor Europadekking of werelddekking. Ga je op vakantie buiten Europa? Vergeet dan niet te checken of jouw doorlopende reisverzekering wel geldig is in dat land en de landen waar je doorheen reist. Er zijn ook reisverzekeraars die niet-Europese landen rondom de Middellandse Zee of andere “twijfel landen” gewoon onder Europadekking laten vallen. Je hebt dus niet altijd werelddekking nodig buiten Europa. Maar bij twijfel kun je het beste werelddekking meeverzekeren. 

Vergelijk-tip

Kies bij “Dekkingsgebied” zelf of je Europa- of werelddekking wilt hebben in de doorlopende reisverzekering.

Wanneer je zicht hebt op de kleine lettertjes in de reisverzekering kun je de juiste reisverzekering afsluiten en met een gerust gevoel op vakantie!

Vergelijk reisverzekeringen

Let op kleine lettertjes in voorwaarden reisverzekering | PW

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 30 juni 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.