Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken
Wat kost de Opel Grandland X hybride per maand?

Wat kost de Opel Grandland X hybride per maand?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 5 minuten

Deze maand zoomen we in op de kosten van één van de suv’s van Opel. Het is een robuuste auto met een opvallend laag verbruik aan benzinekosten. Wat gaat een nieuwe auto jou in het eerste jaar kosten?

We hebben al meerdere typen van de Opel in onze maandelijkse rubriek over de hoogte van de kosten behandeld, zoals de Opel Corsa en de Opel Mokka. We hebben weer voor de Opel gekozen, omdat het goed verzekeren van dit merk zeer belangrijk is, en wij toevallig de specialisten zijn in autoverzekeringen. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat de Opel in 2020 met drie typen in de top 5 staat met auto’s die het vaakst betrokken zijn bij een ongeval. 

Geschiedenis van Opel

Het merk heeft een rijke historie. Al in 1862 werd het merk opgericht door Adam Opel. Pas in 1899 rolden de eerste auto’s uit de fabriek, want ze produceerden eerst naaimachines en later nog fietsen. De eerste auto’s kregen de naam Opel-Darracq. In 1929 heeft General Motors zich ingekocht bij Opel. Onder Amerikaanse invloeden is het merk Opel groot geworden, onder andere met de Opel Kadett.

Wat betaal je per maand voor de Opel Grandland X?

Je koopt een nieuwe Grandland X (hybride) voor iets meer dan € 43.000. Je kunt ook kiezen voor de versie die niet hybride is, maar we zijn geïnteresseerd in de hybride-uitvoering. De kosten hangen voor een groot deel af van deopel grandland x afschrijvingskosten in het eerste jaar. Voor het berekenen van de maandlasten zoeken we antwoorden op de volgende vragen:

•    Hoe hoog is de afschrijving in het eerste jaar?
•    Wat ben je kwijt aan benzinekosten?
•    Hoeveel motorrijtuigenbelasting betaal je?
•    Hoeveel betaal je voor de autoverzekering?

Je kunt auto’s alleen met elkaar vergelijken als je dezelfde uitgangspunten neemt. Net als bij de andere onderzochte auto’s, gaan wij uit van het volgende:

•    Voor de hoogte van de afschrijving volgen we de Koerslijst van de ANWB
•    Eén liter benzine kost € 1,70 en de eigenaar rijdt er 15.000 kilometer per jaar mee
•    De eigenaar heeft 8 schadevrije jaren, is 35 jaar oud en woont in Gelderland

Wat schrijf je het eerste jaar af op de Opel Grandland X?

De afschrijving in het eerste jaar is de aanschafwaarde van de Grandland X minus de verkoopwaarde na het eerste jaar. In het eerste jaar na aanschaf is de afschrijving het hoogste. In het tweede jaar zullen de maandlasten dus lager uitvallen. We zijn uitgegaan van een gemiddelde van 3 auto’s. Wij zijn op de volgende afschrijving in het eerste jaar uitgekomen:

23,9% van € 43.000 = € 10.277 / 12 = € 856 (afgerond)

Hoeveel betaal je aan benzine?

De fabrikanten zelf zijn vaak te positief over het verbruik van de auto’s die ze maken. Ze houden zich aan de regels die gelden voor het vaststellen van de hoogte van het verbruik, maar wel zo gunstig mogelijk. Volgens Autoweek is het verbruik: 1 op 63,8. Opel zelf is nóg optimistischer. Op één liter benzine rijd je dus bijna 64 kilometer. Zij zijn de specialisten in auto’s en wij in het verzekeren, dus we gaan uit van de opgave van Autoweek. Na het opladen kun je namelijk 57 kilometer elektrisch rijden. Hierdoor rijd je meestal niet op benzine. 
Aan benzine ben je kwijt uitgaande van 15.000 kilometer per jaar:
15.000 / 63,8 = 238 liter x € 1,70 = € 404,60 / 12 = € 34

Hier moeten we een correctie op toepassen, want je verbruikt ook stroom voor het opladen van de auto met de stekker. In de praktijk komen de kosten dus een paar tientjes per maand hoger uit. 

Wat kost de Opel Grandland X aan motorrijtuigenbelasting?

Voor volledig elektrische auto’s betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Helaas is de Grandland X een hybride auto. De auto rijdt dus op benzine én op stroom. Hierover betaal je het volledige bedrag aan belasting. Voor de hoogte van de heffing is het gewicht bepalend. Met een gewicht van 1775 kilo is het een zware auto, en dat zie je terug in het tarief.  

Per kwartaal is de motorrijtuigenbelasting € 302 / 3 = € 101 (afgerond)

Wat kost de autoverzekering voor de Opel Grandland X hybride?

Een nieuwe auto ga je natuurlijk WA volledig casco (allrisk) verzekeren. Met een beperktere verzekeringsvorm krijg je de schade aan de Opel Grandland X niet uitbetaald. Bijvoorbeeld als een aanrijding ontstaat door jouw schuld. De verschillen tussen deze autoverzekeringen zijn groot. De polisvoorwaarden verschillen op onderdelen, maar het grote verschil wordt gemaakt door de premie. Voor de vergelijking hebben we als voorwaarde ingesteld dat de verzekeraar de nieuwwaarderegeling moet aanbieden. 

Bij de goedkoopste verzekeraar kom je uit op een premie van € 59 per maand. Om het onderscheid duidelijk te maken hebben we ook uitgezocht wat de duurste verzekeraar jou in rekening brengt. De duurste verzekeraar vraagt € 182 per maand. Bij de duurste verzekeraar heb je ook nog een beperktere keuze in schadeherstellers waar je heen kunt bij schade. Bij de duurste verzekeraar krijg je een ruimere hulpverlening bij schade in het buitenland, maar daar betaal je natuurlijk geen € 123 per maand extra voor!

De duurste verzekeraar vraag het drievoudige van de goedkoopste verzekeraar. Vergelijk dus altijd eerst voordat je een autoverzekering afsluit. Ons motto: Vergelijk je rijk!

Wat kost de Opel Grandland X hybride

Per maand:

Afschrijving in het eerste jaar: € 856
Energiekosten: € 34
Motorrijtuigenbelasting: € 101
Autoverzekering: € 59
Totaal: € 1050

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 19 juli 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie