Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekering met goede aanschafwaarderegeling

Bij total loss of diefstal van je (tweedehands) auto krijg je met de aanschafwaarderegeling vergoed wat je voor je auto hebt betaald. Zo kun je een soortgelijke (tweedehands) auto opnieuw kopen. 

aanschafwaarderegeling

Zonder aanschafwaarderegeling maximaal dagwaarde uitgekeerd 

Bij schade wordt maximaal de dagwaarde van de auto uitgekeerd door de verzekeraar. Dit kan nadelig uitpakken. Je hebt bijvoorbeeld een tweedehands auto gekocht voor € 12.500. Je raakt kort na de aankoop betrokken bij een zwaar ongeval en je auto is niet meer te herstellen. In dat geval wordt er uitgegaan van de dagwaarde van de auto. Stel, volgens de expert van je autoverzekeraar had de auto vlak vóór het ongeval een dagwaarde van € 11.000. Hierdoor krijg je een lager bedrag uitgekeerd dan dat je voor de auto betaald hebt. Dit kun je voorkomen door te kiezen van een autoverzekering met een aanschafwaarderegeling. In dat geval krijg je de aanschafwaarde van € 12.500 vergoed.

Voorwaarden aanschafwaarderegeling

Verzekeraars stellen verschillende voorwaarden in de aanschafwaarderegeling. De auto mag bijvoorbeeld maximaal 1, 2, 3 of 4 jaar geleden zijn aangeschaft. Tijdens die periode gaat de verzekeraar bij schade uit van de aanschafwaarde tot je de auto meerdere jaren bezit. Daarna krijg je maximaal de dagwaarde vergoed.

Wanneer is aanschafwaarderegeling wat voor jou?

De aanschafwaarderegeling kun je meenemen in de WA beperkt casco of WA volledig casco (all risk) autoverzekering. Als je een WA verzekering wilt, wordt schade aan je eigen auto namelijk sowieso niet vergoed. Als je net een tweedehands auto aanschaft, is een autoverzekering met aanschafwaarderegeling aantrekkelijk. Zonder aanschafwaarderegeling zou je bijvoorbeeld bij een total loss de dagwaarde van de auto uitgekeerd krijgen. Om dan een soortgelijke tweedehands auto opnieuw te kopen, bestaat het risico dat je geld bij moet leggen. Om dat risico te dekken kun je kiezen voor de aanschafwaarde regeling. Is je net gekochte auto splinternieuw uit de fabriek? Overweeg dan een nieuwwaarderegeling. Heb je jouw auto al meerdere jaren? Dan kun je voor de gelijkwaardige autoregeling gaan. 

Vergelijk aanschafwaarderegelingen

Omdat verzekeraars zelf bepalen tot hoeveel jaar na aanschaf van de auto zij de aanschafwaarde vergoeden, zijn er grote verschillen tussen de verzekeraars. In de autoverzekering vergelijker kun je bij de filters aangeven dat je een autoverzekering met aanschafwaarde regeling zoekt. Bij de resultaten zie je gelijk hoeveel jaar na aankoop de aanschafwaarde wordt vergoed bij die verzekeraar.

Geactualiseerd: woensdag 19 juni 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie