Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat is de aanschafwaarderegeling bij je autoverzekering?

Na het kopen van een tweedehands auto wil je bij een schade dat de verzekeraar uit gaat van het bedrag wat jij ervoor betaalt hebt. Dat kan met een autoverzekering waarbij de aanschafwaarderegeling van toepassing is.

Wat is de aanschafwaarderegeling bij je autoverzekering?

Bij schade wordt maximaal de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Dit kan nadelig uitpakken. Je hebt bijvoorbeeld een tweedehands auto gekocht voor € 12.500. Je raakt kort na de aankoop betrokken bij een zwaar ongeval en je auto is niet meer te herstellen. In dat geval wordt er uitgegaan van de dagwaarde van de auto. Stel, volgens de expert van je autoverzekeraar had de auto vóór het ongeval een dagwaarde van € 11.000. Hierdoor krijg je een lager bedrag uitgekeerd dan dat je voor de auto betaald hebt. Dit kun je voorkomen door het kiezen van een autoverzekering met een aanschafwaarderegeling. 

Voorwaarden voor de aanschafwaarderegeling

Vaak stellen verzekeraars voorwaarden gekoppeld aan de leeftijd van de auto. De auto mag bijvoorbeeld minimaal 1 jaar oud en maximaal 5 jaar oud zijn. Gedurende een bepaalde periode gaat de verzekeraar bij schade uit van de aanschafwaarde tot je de auto bijvoorbeeld meerdere jaren bezit. De aanschafwaarderegeling heeft geen zin als je kiest voor de WA autoverzekering omdat het hier gaat om een uitkering voor schade aan je eigen auto. Schade aan eigen voertuig is niet verzekerd in de WA autoverzekering..

Wanneer heeft de aanschafwaarderegeling waarde voor jou?

Bij een verzekerde schade volgt er een uitkering waarmee je het herstellen van de schade kunt bekostigen. In het geval dat de herstelkosten hoger zijn dan de waarde van de auto, wordt de auto total loss verklaard en wordt de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Om dan hetzelfde type auto weer te kopen bestaat het risico dat je geld bij moet leggen. Om dat risico te dekken kun je kiezen voor de aanschafwaarde regeling. Het wel of niet nemen van een autoverzekering met aanschafwaarderegeling kan een groot verschil maken in de uitkering bij een kostbare schade.

Geactualiseerd: maandag 13 maart 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie