Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wat is de aanschafwaarderegeling?

Nieuwe en jonge auto’s kunnen verzekerd worden tegen nieuwwaarde. Bij een schade wordt er dan uitgegaan van de nieuwwaarde. Na het kopen van een tweedehands auto wil je bij een schade dat de verzekeraar uit gaat van het bedrag wat jij ervoor betaalt hebt. Dat kan met een autoverzekering met de aanschafwaarderegeling.

auto kopen.jpg

Bij schade wordt er uitgegaan van de dagwaarde van de auto. Dit kan nadelig uitpakken. Je hebt bijvoorbeeld een tweedehands auto gekocht voor € 12500. Je raakt kort na de aankoop betrokken bij een zwaar ongeval en je auto is niet meer te herstellen. In dat geval wordt er uitgegaan van de dagwaarde van de auto. Stel, volgens de expert van je verzekeraar had de auto vóór het ongeval een dagwaarde van €11000. Hierdoor krijg je een te laag bedrag uitgekeerd, Dit kun je voorkomen door het kiezen van een autoverzekering met de aanschafwaarderegeling. 

Voorwaarden voor de aanschafwaarderegeling

Vaak stellen verzekeraars voorwaarden gekoppeld aan de leeftijd van de auto. De auto mag bijvoorbeeld minimaal 1 jaar oud en maximaal 5 jaar oud zijn. Gedurende een bepaalde periode gaat de verzekeraar bij schade uit van de aanschafwaarde tot je de auto bijvoorbeeld 3 jaren bezit. De regeling heeft geen zin als je kiest voor de WA autoverzekering.

Wanneer heeft de aanschafwaarderegeling waarde voor jou?

Bij een verzekerde schade volgt er een uitkering waarmee je het herstellen kunt bekostigen. In het geval de herstelkosten hoger zijn dan de waarde van de auto, wordt de waarde van de auto uitgekeerd. Dit is ook het geval als herstel niet mogelijk is omdat de auto ontwricht is door de schade. Er wordt dan gesproken over een total loss. Het wel of niet gelden van de aanschafwaarderegeling kan een verschil betekenen van duizenden euro’s in de uitkering.

Geactualiseerd: 03-07-2019

Navigatie