Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Poliswijzer wijst je de weg in de polisjungle

Leestijd: 3 minuten

Stop de ‘ polisjungle ’. Deze oproep doen de Consumentenbond en het tv-programma Kassa. Ze doen dit omdat je maar liefst kunt kiezen uit meer dan 1400 combinaties van zorgverzekeringen. Dat is 100 meer dan vorig jaar, terwijl Minister Schippers zorgverzekeraars deze zomer opgeroepen heeft de keuze opties te beperken! En dan te bedenken dat bij dat aantal de collectiviteiten en volmachten nog niet eens zijn meegenomen. Ook is er uitgegaan van de combinaties bij het verplichte eigen risico. Als je de vrijwillige mogelijkheden tot ophoging van het eigen risico ook meeneemt, kom je tot gigantische cijfers zoals de 5940 keuzeopties die de NZa in september aan de Tweede Kamer meldde...

Veel van hetzelfde, met ander etiketje

Het is er voor de consument dus niet makkelijker op geworden. Heel veel mogelijkheden lijken op elkaar of zijn zelfs nagenoeg gelijk, van hetzelfde concern, met net een ander etiketje erop. Maar het is toch fijn om een ruime mogelijkheid aan keuzes te hebben, of ... toch niet?

Keuzestress

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een overmaat aan keuze een negatieve invloed heeft op ons geluksgevoel en de manier waarop we wel of niet keuzes maken. Met andere woorden: te veel keuze leidt tot ontevredenheid en niet kiezen.

The Paradox of Choice

En professor Barry Schwartz heeft over dit ‘keuzevraagstuk’ een vermakelijk boek geschreven: ‘The Paradox of Choice: why more is less’. Volgens Schwartz zijn er twee verschillende typen mensen: maximizers en satisfiers. De eerste groep mensen zal altijd de best mogelijke optie willen kiezen en daardoor alle mogelijke informatie tot zich nemen. Dit gedrag kost een hoop tijd, en leidt vaak tot knagende twijfel achteraf omdat men zich altijd blijft afvragen of er geen betere keus gemaakt had kunnen worden. Satisfiers daarentegen gaan voor de keuze die ‘goed genoeg’ is. Zij hebben een bepaalde standaard waaraan het product of de dienst moet voldoen en zodra deze bereikt is gaan ze ervoor. Deze mensen zijn over het algemeen gelukkiger met hun keuze en zijn minder tijd kwijt met kiezen, waardoor ze in de overgebleven tijd andere, leukere dingen kunnen doen.

Kinderlijk eenvoudig vergelijken

Om ervoor te zorgen dat jij minder tijd kwijt bent met het kiezen van de juiste zorgverzekering hebben wij Poliswijzer.nl in het leven geroepen. Door het zorgverzekeringen vergelijken 'kinderlijk eenvoudig' te maken proberen wij mensen een beetje te 'ontzorgen'. Oprichter Ben Woldring zegt het zo: "De jungle aan polissen was eind vorig jaar de reden om Poliswijzer.nl te lanceren. Dankzij snelle en slimme filtermogelijkheden hoef je op Poliswijzer.nl geen lange vragenlijsten in te vullen of eindeloos heen en weer te klikken om tot een keuze te komen.

Wat levert het op?

Je vraagt je misschien af wat het dan oplevert als je dankzij die snelle en slimme filtermogelijkheden tot een keuze komt en overstapt. Wel, de inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, maar in de prijs en de voorwaarden kunnen verzekeraars verschil maken. Dat prijsverschil kan voor 2016 oplopen tot 20 euro per maand voor ongeveer hetzelfde aanbod. Dat betekent dat je 240 euro per jaar goedkoper uit kunt zijn. Ik zou wel weten wat ik daarvoor zou kiezen!

Poliswijzer wijst je de weg in de polisjungle

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 16 november 2021
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie