Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Schippers mag ik overstappen: ja, of nee?

Leestijd: 3 minuten

Ik reken erop dat de aankomende zorgcampagne gericht is op chronisch zieken. Reclamespotjes met hartverscheurende filmpjes van mensen die eerst verstoten worden maar dan toch omarmd. Ik zie het zo voor me. Een langdurig patiënt maakt torenhoge zorgkosten en is ten einde raad. Ze wilt graag overstappen naar een andere zorgverzekering met een betere vergoeding voor haar aandoening. Maar alle zorgverzekeraars weigeren haar vanwege haar ziekte.

Altijd geaccepteerd

Dan verschijnt plotseling een fel licht en een trompet schatert een krachtig geluid. Het logo van de nieuwe zorgverzekeraar 2.0 komt in beeld met daaronder de boodschap: ‘Bij ons wordt u altijd geaccepteerd’. ‘Zelfs als u heel ziek bent’. Zo zie ik het voor me, nu Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maatregelen heeft gepresenteerd om zorgverzekeraars zich meer op chronisch zieken te richten. Dat is nodig, vindt de minister, omdat de zorgverzekeraars al een aantal jaren vooral graag jonge en gezonde mensen naar zich toe trekken. Deze jongeren hebben weinig tot geen zorg nodig en zijn daarom graag geziene klanten voor een verzekeraar. Aan zo’n jonge klant geeft een zorgverzekeraar graag een korting, een cadeau of een goedkope op maat gemaakte aanvullende verzekering. Ouderen krijgen daarentegen alleen een formulier met aanvullende eisen toegestuurd of worden direct geweigerd als ze een aanvullende zorgverzekering willen afsluiten bij een andere zorgverzekeraar.

Geld verdienen aan chronisch zieken

Voor minister Schippers reden om in te grijpen en daarmee de positie van ouderen en chronisch zieken als verzekerden te versterken. En ik moet zeggen dat het maatregelen zijn waarvan ik denk dat ze kunnen gaan werken. Waarom? Simpelweg omdat het geld oplevert voor zorgverzekeraars. Het komt namelijk op het volgende neer. Een zorgverzekeraar met veel chronisch zieken krijgt straks meer geld, een zorgverzekeraar met veel gezonde verzekerden krijgt straks minder geld. Goed nieuws dus voor de mensen met hoge zorgkosten. Juist deze groep ziet het acceptatiebeleid van de zorgverzekeraars als hinderpaal om over te stappen. Maar met de maatregelen van de minister lijken de deuren van de zorgverzekeraars straks ook voor deze groep, zonder drempel, open te gaan. En dan kan ook deze groep, zonder angst om niet geaccepteerd te worden, op zoek naar een mogelijk goedkopere en/of betere zorgverzekering.

Speciale zorgverzekeringen

Nog een positief punt van de maatregelen kan zijn dat zorgverzekeraars speciale verzekeringen gaan samenstellen helemaal gericht op mensen die veel zorg nodig hebben. Een zorgpolis waarbij je bijvoorbeeld geen verplicht eigen risico betaald voor medicijnen bij de apotheek of als je naar het ziekenhuis gaat die de zorgverzekeraar aanwijst. Voor het eerst in jaren lijkt het er echt op dat ook chronisch zieken in 2016 moeiteloos een zorgverzekering kunnen kiezen die het beste bij hun past. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Tip: Speciaal voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking bieden gemeenten een collectieve zorgverzekering voor minima aan: de gemeentepolis. De Gemeentepolis is een zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen en bestaat uit een basisverzekering in combinatie met een aanvullende verzekering. De dekking van de aanvullende verzekering is vaak uitgebreid met extra vergoedingen. De zorgpremie is voordelig omdat gemeenten meestal een extra bijdrage geven en men van de zorgverzekeraar korting ontvangt.
Schippers mag ik overstappen: ja, of nee?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 12 september 2019
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.