Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Is een gemeentepolis voordelig?

Iedereen die woont of werkt in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Veel voorkomende zorgkosten zoals orthodontie, tandarts en brillen/contactlenzen zitten niet in de basisverzekering maar in een aanvullende verzekering. Daarbij geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de zorgverzekering. Is het verzekeren via de gemeentepolis de oplossing of werkt het zorgverzekering vergelijken beter?

Gemeentepolis-groot.jpg

De gemeentepolis

Voor mensen met een laag inkomen en veel zorgkosten kan het lastig zijn om de hogere kosten voor de zorg te betalen. Speciaal voor deze mensen hebben bepaalde gemeenten een collectieve zorgverzekering afgesloten bij een zorgverzekeraar: de gemeentepolis. Toch lijkt het vaak aantrekkelijker dan dat het in werkelijkheid is.

Iedereen goed verzekerd

Gemeenten vinden het belangrijk dat iedereen goed verzekerd is, een laag inkomen mag daarbij geen drempel zijn. De zorgverzekering voor gemeenten bestaat vaak uit een verplichte basisverzekering met een aanvullende zorgverzekering. De dekking van de aanvullende zorgverzekering kan uitgebreid zijn met aanvullende vergoedingen. Elke gemeente heeft andere afspraken gemaakt met een zorgverzekeraar over het pakket voor haar inwoners. Het kan namelijk zijn dat mensen in een gemeente van Limburg andere zorg nodig hebben dan mensen in een gemeente van Friesland. Vaak zijn deze zorgverzekeringen niet voor iedereen binnen de doelgroep geschikt. Het zijn namelijk relatief dure verzekeringen als je weinig zorg nodig hebt.

Voorbeeld:

Gemeenten krijgen veel aanvragen van mensen om bijzondere bijstand te verlenen. Bijvoorbeeld in het geval dat iemand de kosten van de aanschaf van een bril niet kan betalen. Als meer mensen met dezelfde aanvraag bij de gemeente komen, dan zal deze gemeente afspraken maken met een zorgverzekeraar over opname van deze vergoeding in de collectieve regeling. Daardoor kan de bril door de zorgverzekeraar direct vergoed worden en hoeft er geen bijzondere bijstand voor aangevraagd te worden bij de gemeente.

Voordelige premie

Omdat de verwachting bij een verzekeraar groot is dat veel mensen die recht op hebben een gemeentepolis deze ook zullen afsluiten, zal een verzekeraar vaak een korting geven. De gemeente kan een gedeelte van de premie ook meebetalen. De gemeenten krijgen van de overheid namelijk geld voor zorg en ondersteuning. De zorgpremie kan dus voordeliger zijn voor de deelnemers. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Het zijn namelijk de duurdere zorgverzekeringen waar de verzekeraars de korting op verstrekken. De korting op de basisverzekering bedraagt tegenwoordig maximaal 5%. Op de aanvullende zorgverzekering mogen verzekeraars een hogere korting geven.

Minpunten van een gemeentepolis

Een gemeentepolis kan een uitgebreidere dekking bieden en voordelig lijken. Toch zijn er ook een aantal minder aantrekkelijke punten. Er is meestal de verplichting tot een bepaalde pakketcombinatie. Dit kan betekenen dat je een hogere premie moet betalen voor zorg die je niet eens nodig hebt. Een gemeente maakt meestal afspraken met maar één of twee zorgverzekeraars. De keuze is wat dat betreft dus beperkt. Vergelijk daarom het pakket van de gemeente altijd met andere zorgverzekeringen. Zo weet je zeker welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past.

Wat is de toekomst van de gemeentepolis?

De gemeentepolis is voor de meeste inwoners toch een te dure zorgverzekering, met een te uitgebreide aanvullende dekking. Voor inwoners van gemeenten die een ruime zorgbehoefte hebben kan een dergelijke verzekering een goede keuze zijn, maar voor de meeste verzekerden weegt dit niet op tegen de premie. De verzekeringen worden ook steeds duurder door premiestijgingen en verzekeraars versoberen steeds vaker de pakketten. Er zijn zelfs al collectieve gemeentepolissen waarin de korting op nul is gezet door de verzekeraar. Met andere woorden, qua premie heeft het collectief geen voordeel meer. Er komen ook steeds minder gemeentepolissen, doordat steeds meer verzekeraars afzien van deze collectieven.

Gemeenten gaan voor de Zorgverzekering op Maat

De Gemeente Emmen is in 2018 afgestapt van de collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis. Samen met Poliswijzer.nl hebben zij een alternatief bedacht in de vorm van de Zorgverzekering op Maat. Verzekerden kiezen de zorgverzekering die het beste bij hun zorgbehoefte past, tegen de scherpste premie. De gemeenten Baarn, Bunschoten, Soest en Midden-Drente zijn  in 2019 overgestapt naar de Zorgverzekering op Maat. Per 2021  hebben we de Zorgverzekering op Maat inmiddels uit kunnen rollen in 16 gemeenten. Wij zijn in gesprek met meerdere gemeenten om in 2022 ook daar de vervanging van de gemeentepolis in te voeren.

Voordelen Zorgverzekering op Maat als alternatief voor de gemeentepolis

  • Je kunt helemaal zelf kiezen voor welke zorg jij verzekerd wilt zijn;
  • Keuze uit alle zorgverzekeraars in Nederland;
  • Je wordt altijd geaccepteerd door de verzekeraar;
  • Geen wachttijden op bijvoorbeeld tandartskosten en orthodontie;
  • Gericht op zorgaanbieders in de regio;
  • Goedkoper dan de collectieve zorgverzekering voor gemeenten.

Meer informatie

Benieuwd naar hoe de zorgverzekering op maat werkt?


Geactualiseerd: maandag 3 mei 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie