Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Welke verzekeringen heb ik nodig en welke zijn zelfs verplicht?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Verzekeringen zijn soms gewoon handig om te hebben, soms noodzakelijk en soms zelfs verplicht. Bij schade aan je huis, auto of spullen kun je wel eens erg blij zijn met je afgesloten verzekering. Er zijn namelijk maar weinig verzekeringen die compleet zinloos zijn. Als je niet precies weet welke verzekering je maar beter wel kunt afsluiten, check dan onze lijst met noodzakelijke en verplichte verzekeringen.

verplichte-verzekeringen.png

Dit zijn de verplichte verzekeringen

Onder een aantal verzekeringen kom je simpelweg niet uit. De overheid heeft namelijk een aantal verzekeringen verplicht gesteld. Bij sommige gebeurtenissen kunnen de kosten zo hoog oplopen, dat je deze niet meer betalen kunt. Om jezelf en anderen daar tegen te beschermen moet je jezelf verplcht verzekeren. Welke verzekeringen zijn verplicht in Nederland? 

1. Basis zorgverzekering 

De basisverzekering is een van de verplichte verzekeringen. Hiermee draagt iedere Nederlander vanaf 18 jaar namelijk verplicht een steentje bij aan het financieren van ons zorgstelsel. Het kan bij iedereen voorkomen dat je zorg nodig hebt, dus dat is ook een reden om van de zorgverzekering een verplichte verzekering te maken. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. Met een aanvullende verzekering kun je je ruimer verzekeren voor bijvoorbeeld tandartskosten en fysiotherapie. Alleen de basisverzekering is verplicht, de aanvullende zorgverzekering is  dat niet.

Zorgverzekering vergelijken

2. WA autoverzekering

Als je een motorvoertuig bezit, zoals een auto, motor of scooter, moet je dit verzekeren. De kentekenhouder heeft namelijk een verzekeringsplicht. De verplichting geldt voor de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering). De WA verzekering vergoedt schade die je met het verzekerde motorvoertuig bij een ander aanricht. Je kunt een uitgebreidere dekking kiezen voor je auto, maar dat is niet verplicht. Via Poliswijzer.nl kun je een WA verzekering afsluiten voor je auto.

WA autoverzekering vergelijken

3. Opstalverzekering (in sommige gevallen)

Het afsluiten van een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar als je een hypotheek afsluit bij het kopen van een huis, kom je eigenlijk niet onder de opstalverzekering uit. De bank (hypotheekverstrekker) kan je dit via de notaris opleggen om te voorkomen dat je een te groot risico neemt. Door een brand kan de woning verwoest raken. Als het huis niet verzekerd is, moet je de hypotheek terugbetalen terwijl je geen woning meer hebt. 

Opstalverzekering vergelijken

Noodzakelijke, maar niet verplichte verzekeringen

Met de verplichte verzekeringen voldoe je aan de minimale eisen. Je kunt ook nog verzekeringen afsluiten om je extra te verzekeren. Het kan gaan om materiële schade van een paar tientjes, maar de kosten kunnen ook in de honderdduizenden euro’s lopen.

1. Inboedelverzekering

Wat de opstalverzekering belangrijk maakt voor het huis, maakt de inboedelverzekering belangrijk voor de spullen in jouw huis. Deze verzekering geeft een financiële vergoeding bij schade aan je bezittingen door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. 

Inboedelverzekering vergelijken

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Je kunt door een foutje schade veroorzaken waar jij verantwoordelijk voor bent. Je stoot bijvoorbeeld een dure vaas van iemand anders om. 

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Verzekeringen die handig zijn 

Tot slot zijn er nog een aantal verzekeringen die belangrijk voor jou kunnen zijn, zoals de overlijdensrisicoverzekering. De overlijdensrisicoverzekering keert een bepaald bedrag uit aan nabestaanden als je overlijdt vóór een bepaalde datum. 

Ga je op vakantie? Dan is een reisverzekering verstandig. De reisverzekering dekt financiële schade bij noodsituaties tijdens de reis. Je kunt ook 24/7 de verzekeraar om hulp en advies vragen bij calamiteiten. Als je de reisverzekering afsluit kun je onbezorgd van je vakantie genieten. Een rechtsbijstandverzekering kan verstandig zijn als je juridische kosten moet maken. Heb je een kostbare fiets? Met een fietsverzekering verzeker je deze tegen diefstal en beschadigingen.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 11 augustus 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.