Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Hoeveel kost de Polestar 2 per maand?

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 5 minuten

Steeds meer Nederlanders kopen tegenwoordig een elektrische auto. Er is ook steeds meer keuze in beschikbare modellen bij de dealers. Een goede reden om deze maand wederom  een elektrische wagen tegen het licht te houden: Ditmaal een exemplaar uit de Volvo fabriek en niet zomaar één: de Polestar 2. Wat zijn de maandelijkse kosten?

De Nederlandse wegen zijn inmiddels overladen met de Tesla model Y en S. Als je elektrisch wilt rijden in een betrouwbare en unieke auto kun je ook kiezen voor de Polestar 2. De elektrische auto is tegenwoordig niet meer zoveel duurder vergeleken met soortgelijke auto’s op fossiele brandstoffen. De aanschafkosten komen steeds dichter bij elkaar te liggen.

polestar 2 prijs

Wat is de Polestar 2?

Polestar is een merk van Volvo Car Corporation en is ook gevestigd is Zweden. Ze produceren kwalitatief goede elektrische auto’s met een ruime uitrusting zonder een suf uiterlijk. Ze gebruiken de auto’s van Volvo als basis en gooien er vervolgens een sausje van technologische ontwikkeling en creatieve vormgeving overheen. Alleen al de wielen en het infotainmentsysteem zijn fantastisch.

Vóór het op de markt brengen van de auto’s onder de naam Polestar, hield het bedrijf zich bezig met het ontwikkelen van de verschillende typen van Volvo. In 2018 kwamen de eerste exemplaren van deze reeks, de Polestar 2, in productie. De Polestar 1 is een hybride auto, die op korte termijn uit productie gaat. Deze is ook duurder met een prijskaartje van ongeveer €160.000 met uiteraard zeer goede prestaties.

Wat kost de Polestar in het eerste jaar?

Met het kopen van de Polestar 2 moet je een bedrag van minimaal € 45.900 met de dealer afrekenen. Kies je voor de Polestar met dual motor (twee elektromotoren) en met een betere actieradius, dan betaal je meer. 

Meer vermogen kost je meer geld. Met de standaard uitvoering kun je ongeveer 440 kilometer op een volle accu rijden. De kosten waar we rekening mee houden bij de berekening zijn:

  • Afschrijving in het eerste jaar
  • Het verbruik van de Polestar 2
  • De hoogte van de motorrijtuigenbelasting
  • Kosten voor de WA casco autoverzekering

We kunnen je alvast verklappen dat je geen motorrijtuigenbelasting betaalt. Ook de afschrijving valt erg mee in vergelijking met soortgelijke auto’s die op fossiele brandstoffen rijden.

Wat zijn de uitgangspunten?

Om de kosten van de Polestar 2 vergelijkbaar te maken met andere auto’s die we onderzocht hebben, houden we vergelijkbare uitgangspunten aan. Van de volgende gegevens gaan we uit:

  • De afschrijving bepalen we aan de hand van de Koerslijst van ANWB
  • We gaan uit van een 35-jarige bestuurder uit Gelderland met 8 schadevrije jaren
  • Met de Polestar 2 wordt 15.000 kilometer per jaar gereden

 wat-kost-het-opladen-van-elektrische-auto.png

Hoeveel bedraagt de afschrijving in het eerste jaar?

Simpel uitgedrukt is de afschrijving de nieuwwaarde minus de dagwaarde na 1 jaar. Met andere woorden: Hoeveel geld je hebt verloren als je jouw auto weer verkoopt na 1 jaar. 

De afschrijving kun je zien als kosten waar je rekening mee moet houden. We rekenen aan de hand van 3 verschillende auto’s met het merk Polestar 2 uit wat de gemiddelde afschrijving is in het eerste jaar. De berekening is uitgekomen op 11,9%.

Wat schrijf je in het eerste jaar af op de Polestar 2?

€ 45.900 x 11,9% = € 5.462 / 12 = € 455 per maand

Ter vergelijking:

 
Wat kost de Polestar aan brandstofverbruik?

Het tarief van het opladen van een elektrische auto is van veel factoren afhankelijk. Het maakt bijvoorbeeld verschil of je thuis of onderweg oplaadt. De tarieven van het onderweg opladen verschillen ook weer per aanbieder en per laadpaal. 

Zelfs het tijdstip van opladen kan een verschil maken. Volgens Polestar.com kost het opladen thuis € 17,94 per keer. Hierbij zijn ze uitgegaan van een stroomtarief van € 0,23 per kWh. Door de hoge energieprijzen is een verdubbeling van het tarief logisch, dus voor het berekenen van de kosten gaan we uit van € 0,46 per kWh. Dus een tarief van € 35,88 voor een volle accu.

Voor het berekenen van de brandstofkosten gaan we uit van het thuis opladen en de actieradius opgegeven door Polestar, namelijk 440 kilometer op een volle accu (de werkelijke actieradius kan afwijken mede door het gekozen accupakket). Kiezen voor een snellader onderweg zorgt bijvoorbeeld voor hogere kosten.

15.000 kilometer / 440 = 34 keer volladen thuis x € 35,88 = € 1220 / 12 = € 102 (afgerond)


Voor de elektrische Polestar 2 betaal je geen motorrijtuigenbelasting

Eén van de voordelen van het elektrisch rijden is dat je geen motorrijtuigenbelasting betaalt. De vrijstelling is een manier van de overheid om het elektrisch rijden te stimuleren. Door de huidige benzineprijzen wordt de noodzaak van het stimuleren steeds kleiner. De vrijstelling geldt nog tot 2025. Daarna betaal je ook weer met de elektrische Polestar 2 de heffing.


Wat kost de autoverzekering voor de Polestar 2?

Voor een nieuwe auto met een hoge waarde kies je uiteraard voor de WA casco autoverzekering. Deze verzekering is ook wel bekend onder de naam all risk. Uitgaande van 8 schadevrije jaren komt de premie bij de goedkoopste verzekeraar uit op een bedrag van € 62 per maand. De kracht van het vergelijken blijkt ook hier weer, want de duurste verzekeraar vraagt € 217 per maand!

Uiteraard let je niet alleen op de premie. De goedkoopste biedt in alle opzichten een vergelijkbare dekking aan. De goedkoopste autoverzekering heeft als voordeel dat je vrij bent in het kiezen van een reparateur bij schade. Deze vrijheid biedt de duurste verzekeraar niet. De prijs zegt dus weinig over de kwaliteit van de verzekering.

Wat kost de Polestar 2 per maand?

Per maand:

Afschrijving in het eerste jaar: € 455
Opladen € 102
Motorrijtuigenbelasting: € --
Autoverzekering: € 62
Totaal: € 619
Polestar 2 - Prijs en kosten per maand? | Poliswijzer.nl

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 29 april 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Youri van den Heuvel ()

Bedankt voor de informatie,
Maar hoe zit het met kosten voor onderhoud van de Polestar 2?

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.